Oslobodjenje

SDP predlaže da se resori

Izvršna vlast HNŽ-A sačekat će formiranje novog saziva Vlade FBIH, a Arman Zalihić ističe kako je cilj ne dijeliti brigu o građanima po našim i vašim resorima

- Žana kezunović

A SDA ne mogu zaobići HDZ i osmorka. Raljić nije optimistič­an. Kaže da nije problem formalnog biranja ljudi na određene pozicije, nego hoće li BIH uskoro imati funkcional­nu vlast.

- Bojim se da će trebati još mnogo vremena da se to dogodi, jer mi smo i ranije imali ove političke partije, zapravo sve su bile u vlasti. Imaju dosta iskustva i znamo da ni tada nije baš sve sjajno funkcionis­alo, podsjeća Raljić.

Naredne sjednice dva doma donijeće rasplet ili novi zaplet na političkoj sceni u Federaciji. U petak će Klub Srba potvrđivat­i kandidatur­u Igora Stojanović­a. Ako se imena potvrde, slijedi formiranje Vlade FBIH, prije svih mandatara. Dok rokovi teku, ostaje da se vidi hoće li osmorka i HDZ pokazati stvarnu snagu ili ćemo ponovo gledati političku trgovinu i blokiranu Federaciju.

Vlast u HNŽ-U će se formirati tek kada se formira Vlada Federacije, a još se ne zna ni tko će s kim u koaliciju. Arman Zalihić iz Kluba SDP-A kaže nam kako nema preciznih naznaka o uspostavi vlasti u Posavskoj i Zapadnoher­cegovačkoj županiji.

Korektno s Frontom

- Što se tiče Hercegovač­ko-neretvansk­og kantona, evidentno je da će se najprije čekati formiranje Vlade Federacije, te da će se ta vertikala spustiti na formiranje vlasti u HNK-U. Nekako je HNK i po strukturi političkih stranaka zastupljen­ih u Skupštini sličan Federaciji, tako da moramo vidjeti šta će se desiti najprije na federalnom nivou, govori Zalihić.

Dodaje kako nakon toga mogu očekivati da će u razumnom roku formirati vlasti HNŽ-A. Ističe kako će do tada razgovarat­i sa svim strankama koje su eventualno participir­ane u većini.

- Mi razgovaram­o sa svima ovdje, od trojke imamo zastupljen­e u HNK-U samo dvije stranke, a četiri zastupnika. To su SDP i NIP, a oni će sigurno biti zajedno. Ostalo ostaje da vidimo, ističe Zalihić, ali i dodaje kako će razgovarat­i s Df-om, jer su s njima imali korektne odnose.

- Razgovarat ćemo s NES-OM, ne bježimo ni od razgovora sa SDA, mada je teško vjerovati da će SDA biti dio priče s nama u HNK-U. Nećemo zatvarati nijednu mogućnost, ono što se zna je da će sigurno HDZ biti dio Vlade zato što ima 11 ruku od 30 u našem kantonu, a znamo da

Teško je vjerovati da će SDA biti dio priče s nama u HNK-U, ali sa svima ćemo razgovarat­i

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina