Oslobodjenje

Štrajkuju radnici hitne pomoći u Engleskoj

Rachel Harrison, nacionalna sekretaric­a GMB-A, izjavila je da su radnici hitne pomoći bijesni i traže odgovore

-

Hiljade radnika hitne pomoći stupile su u još jedan štrajk širom Engleske i Velsa, a sindikati su pozvali vladu na razgovore o poboljšanj­u plata i uslova rada.

Radnici hitne pomoći počeli su štrajk 21. decembra prošle godine, a sljedeći datumi planirani su za februar, javlja Fena.

Pregovori

Medicinske sestre također su pokrenule štrajk bez presedana, odražavaju­ći široko rasprostra­njeno nezadovolj­stvo u Nacionalno­j zdravstven­oj službi koju finansira država čije se osoblje bori sa sve većim troškovima života.

Štrajk dolazi uoči masovnih simultanih štrajkova planiranih za 6. februar od sindikata koji predstavlj­aju i medicinske sestre i osoblje hitne pomoći.

Jučerašnji štrajk uključio je članove tri sindikata - Unison, Unite i GMB - u Engleskoj i Velsu.

Unison, najveći sindikat u Velikoj Britaniji, najavio je da će 15.000 zaposlenik­a hitne pomoći u Engleskoj štrajkovat­i zajedno s 5.000 članova u bolnicama u Liverpoolu u sjeverozap­adnoj Engleskoj.

Unite je rekao da više od 2.600 članova hitne pomoći štrajkuje u Engleskoj i Velsu nakon trodnevnog štrajka prošle sedmice.

- Pokušavamo navesti vladu na pregovore, pojasnila je glavna sekretaric­a Unitea Sharon Graham za radio BBC, optužujući vladu za nedjelovan­je.

- Prošlo je pet sedmica otkako su uposlenici hitne pomoći Unite izašli na štrajk i za to vrijeme nije bilo doslovno nijednog sastanka o suštinskom pitanju plata, naglasila je ona.

Kazala je kako nema apsolutno nikakvih pregovora o platama i pogrešne su tvrdnje da ih ima iako je ministar zdravstva Steve Barclay rekao da su razgovori u toku.

- Premijer Rishi Sunak se mora više uključiti, dodala je.

Upozorenje

GMB, čiji su članovi u jednoj službi hitne pomoći u centralnoj Engleskoj štrajkoval­ijučer,napisaojen­atwitteru, obrativši se Barclayu, da moraju razgovarat­i o platama te da su sindikati spremni kada i oni. Londonska služba hitne pomoći savjetoval­a je ljudima da broj hitne pomoći 999 zovu samo u situacijam­a opasnim po život i upozorila javnost da bi mogli zatražiti organizira­nje prevoza do bolnice.

Nastavnici, mašinovođe i medicinske sestre najavili su štrajkove koji će biti organizova­ni u februaru i martu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina