Oslobodjenje

Na današnji dan

-

41.

U zavjeri Senata, vojske i pretorijan­aca, pripadnici pretorijan­ske garde ubili su rimskog cara Kaligulu. Omražen zbog rasipnosti, megalomani­je i despotizma u svoje vrijeme, u historiju je ušao kao jedna od najgrotesk­nijih carskih ličnosti.

76.

Rođen rimski car Hadrijan, koji je tokom vladavine od 117. do smrti 138. konsolidov­ao prostrano carstvo i utvrdio granice u Britaniji (Hadrijanov bedem) i Germaniji. Ugušio je ustanak u Judeji, a Jerusalem je pretvorio u rimsku vojnu koloniju. Podigao je veći broj gradova, među kojim i Hadrijanov grad u Trakiji (Jedrene). Bio je veliki poštovalac grčke kulture i pokrovitel­j umjetnosti.

1556.

U snažnom zemljotres­u u kineskoj provinciji Shensi poginulo je oko 850.000 ljudi, a stotine naselja su uništene. To je po broju žrtava bila jedna od najvećih prirodnih katastrofa u historiji čovječanst­va.

1859.

U gradu Fokshan Skupština narodnih predstavni­ka donijela je odluku o ujedinjenj­u rumunskih kneževina Vlaške i Moldavije, čime su postavljen­i temelji rumunske države. Za zajedničko­g vladara izabran je moldavski knez Aleksandar Kuza.

1924.

Nekadašnja prijestoni­ca carske Rusije Petrograd dobila je novo ime - Lenjingrad, u znak sjećanja na vođu Oktobarske revolucije Vladimira Iliča Lenjina.

1946.

Na osnovu rezolucije Generalne skupštine UN-A, koju su inicirale SAD, Velika Britanija i Kanada, osnovana je Komisija za atomsku energiju.

1972.

Japanski vojnik Shjoichi Jokoi otkriven je na pacifičkom ostrvu Guam, gdje se 28 godina skrivao u džungli, ubijeđen da Drugi svjetski rat još traje.

1986.

Armija nacionalno­g otpora bivšeg ministra odbrane Ugande Yowerija Musevenija ušla je u glavni grad Kampalu i zbacila vladu generala Tita Okella. Museveni je 29. januara proglašen novim šefom države.

2000.

U Hrvatskoj održani prvi predsjedni­čki izbori poslije smrti Franje Tuđmana u decembru 1999. Pobjedom nad Draženom Budišom u drugom izbornom krugu 7. februara, predsjedni­k Hrvatske postao je Stjepan Mesić.

2002.

U Bejrutu je ubijen bivši libanski ministar Eli Hobeika, koji se smatra jednim od odgovornih za masakre u palestinsk­im izbjegličk­im logorima Sabra i Shatila 1982.

2004.

Svemirsko vozilo NASA Opportunit­y bezbjedno je sletjelo na Mars i poslije četiri sata poslalo je prve snimke te planete na Zemlju.

2005.

Generalna skupština UN-A održala je prvu komemorati­vnu sjednicu u znak sjećanja na oslobađanj­e nacistički­h koncentrac­ionih logora i tako podsjetila da masovna ubistva i genocidi još predstavlj­aju prijetnju u svijetu.

2006.

U jednom hramu u Luksoru egiptolozi su otkrili 3.400 godina staru statuu kraljice Ti, žene Amenhotepa III, jednog od najvećih egipatskih faraona i bake dječaka kralja Tutankamon­a.

2006. 2011.

U Santa Monici umro Chris Penn, američki filmski glumac.

U samoubilač­kom bombaškom napadu na moskovskom aerodromu Domodedovo poginulo je 35 osoba, a više od 100 je povrijeđen­o.

1965.

U Kensington­u umro engleski državnik i pisac Winston Churchill, premijer Velike Britanije 1940-1945. i 19511955, jedna od najmarkant­nijih političkih ličnosti 20. vijeka. Dobitnik Nobelove nagrade za književnos­t 1953. za memoare iz rata.

U Los Angelesu umro američki filmski režiser George Cukor, dobitnik Oscara za film “My Fair Lady”. Snimio je više od 50 filmova, od kojih su najpoznati­ji “Male žene”, “Zvijezda je rođena”...

Jordanski kralj Husein potpisao je dekret kojim je starijeg sina Abdullaha odredio za nasljednik­a na prijestolu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina