Oslobodjenje

Đoković nastavio da dominira u Melbourneu

Rekordni devetostru­ki osvajač Australian Opena nije dao nikakvu šansu Rubljovu i suvereno je prošao u polufinale, gdje ga čeka Paul

- Piše: ZLATKO ŠARIĆ

Devetostru­ki pobjednik Australian Opena, srbijanski teniser Novak Đoković nastavio je da terorizira protivnike u Melbourneu. U polufinaln­om meču prvog Grand Slam turnira sezone nije dozvolio ama baš nikakvu šansu Rusu Andreju Rubljovu, pobijedio je 6:1, 6:2, 6:4.

Sjajna igra

Bila je ovo 26. uzastopna pobjeda Đokovića u Melbourneu. Slavio je na Australian Openu 2019, 2020. i 2021, dok mu prošle godine nije dopušten ulazak u Australiju jer se nije vakcinisao protiv Covida.

- Ne mogu da budem zadovoljni­ji tenisom, iskreno, igram jako dobro u ovim uslovima i na terenu, rekao sam već ovo mnogo puta, kazao je

U polufinaln­im mečevima teniserki igrat će Linette protiv Sabalenke i Azarenka protiv Ribakine

Đoković nakon meča koji se igrao uz mnogo vjetra.

- Morao sam da se prilagodim uslovima. Imao sam jak vjetar u leđa. Gledaoci nisu mogli da vide to, ali bilo je baš teško. Podbacivan­je loptice, servis... Generalno, rezultat nije realan, pogotovo u prva dva seta, Rubljov je sjajan protivnik i igrač, jedan od najboljih na Touru. Imao je na momente sjajne udarce, ali zaigrao sam svoj najbolji tenis i zbog toga sam najzadovol­jniji, dodao je Đoković, koji juri svoj 22. Grand Slam trofej, čime bi se izjednačio sa Rafaelom Nadalom.

U polufinalu će igrati protiv Amerikanca Tommyja Paula koji je savladao sunarodnja­ka Bena Sheltona sa 7:6 (6), 6:3, 5:7, 6:4.

- Prvi put je u polufinalu Grand Slama i igra strašan tenis. Nema šta da izgubi. Moram psihološki da se pripremim i onda ću imati dobru šansu da prođem, poručio je srbijanski teniser.

Drugi polufinaln­i par čine Grk Stefanos Tsitsipas i Rus Karen Hačanov.

Ispala Vekić

Kod teniserki nije bilo previše neizvjesno­sti. Poljakinja Magda Linette nastavila je da blista, savladala je Čehinju Karolinu Pliškovu, dok je Ruskinja Arina Sabalenka

izbacila Hrvaticu Donnu Vekić. One čine i prvi polufinaln­i par, a drugi Viktorija Azarenka i Jelena Ribakina.

Rezultati četvrtfina­la Australian Opena, teniseri: Novak Đoković (Srbija/4) - Andrej Rubljov (Rusija/5) 6:1, 6:2, 6:4, Tommy Paul (SAD) - Ben Shelton (SAD) 7:6 (6), 6:3, 5:7, 6:4.

Teniserke: Magda Linette (Poljska) - Karolína Pliškova (Češka/30) 6:3, 7:5, Arina Sabalenka (Rusija, 5) - Donna Vekić (Hrvatska) 6:3, 6:2.

 ?? ?? Srbijanski teniser došao je do 26. pobjede na Australian Openu
Srbijanski teniser došao je do 26. pobjede na Australian Openu
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina