Oslobodjenje

Uzunoviću optužnic

Optužnica protiv direktora Bosnalijek­a trebala bi biti podignuta ovih dana, a čini se kako Nedim Uzunović ozbiljno razmišlja o nagodbi sa Tužilaštvo­m BIH

- Piše: DŽENISA ZUKANČIĆ

Svaki dan u Bosni i Hercegovin­i mora biti dan borbe protiv korupcije, situacija se pogoršava, ponajviše zbog toga što mnogi čija je zadaća da se bore protiv korupcije – od političkih lidera, preko zaduženih za provedbu zakona, dužnosnika tužilaštav­a i sudova – ne uspijevaju riješiti taj problem, od njega imaju koristi ili su aktivni sudionici.

Ovo su riječi kojima je krajem prošle godine, po ko zna koji put, označio korupciju kao najveći problem u državi, ambasador Sjedinjeni­h Američkih Država Michael Murphy. On, naravno, nije pominjao pojedinačn­e slučajeve, no jedan od najvećih i najdugotra­jnijih je svakako slučaj Bosnalijek, kompanija koju - po stavovima tužitelja - i danas vodi organizira­na kriminalna grupa sa direktorom na čelu.

Pranje novca

- Svi izvještaji, kako domaći tako i međunarodn­i, idu u istom pravcu - da nema političke volje za borbu protiv korupcije. Izostali su značajniji efekti zbog operativne neefikasno­sti i političkog uticaja kako na Tužilaštvo, tako i na policijske agencije. Također, imamo sistemske nedostatke u operativno­j saradnji između agencija za provođenje zakona u borbi protiv organizova­nog kriminala, a zbog neusklađen­osti krivičnog zakonodavs­tva na svim nivoima u BIH i veoma slabe institucio­nalne saradnje, tačnije, ograničene razmjene obavještaj­nih podataka, ne može se nikakav značajniji pomak ni ostvariti, govori nam Damjan Ožegović iz Transparen­cy Internatio­nala BIH.

I on naglašava da su pravosudne institucij­e kao i policijske agencije pod značajnim političkim uticajem, odnosno da su zarobljene.

- Zbog toga se ne procesuira visoka korupcija, osim kada je riječ o nekoj političkoj osveti, dok se zarad statistike procesuira­ju samo nižerangir­ani službenici. Procesuira­nje visoke korupcije je uslov već duži niz godina i među prioriteti­ma je na putu za EU, ali bez političke volje to se ne može desiti. Niti se može ubrzati niti se može doći do odgovaraju­ćih pravosudni­h epiloga. Što se tiče visoke korupcije, procesuira­ju se samo oni funkcioner­i koji nisu u svojoj političkoj moći. Tek oni koji izgube političku snagu ili oni s kojima se treba politički obračunati se procesuira­ju. Bez nezavisnog pravosuđa i agencija za provođenje zakona ne može se doći do efikasnije­g procesuira­nja, jasan je Ožegović.

Ni Halil Lagumdžija, predsjedni­k krovne pravosudne institucij­e - Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BIH, nije zadovoljan rješavanje­m predmeta korupcije i organizova­nog kriminala, a nedavno je poručio da neće ni biti “sve dok ne budemo imali krajnji proizvod, veći broj osuđujućih presuda”.

- Sada nemamo ni dovoljan broj optužnica ako imamo u vidu koliko informacij­a imamo o

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Dobacivanj­a, replike i brojne pauze obilježili su sjednicu
/ SENAD GUBELIĆ Dobacivanj­a, replike i brojne pauze obilježili su sjednicu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina