Oslobodjenje

Poslanici konačno usvojili budžet FBIH

Uzaludno je SDA pozivala da se budžet usvoji onako kako ga je predložila Vlada Federacije BIH

- AMELA LONČARIĆ

Predstavni­čki dom Parlamenta FBIH je nakon dvodnevne rasprave konačno sinoć usvojio prijedlog budžeta FBIH za ovu godinu. Uz budžet je usvojeno i 50 amandmana koje su uložili klubovi Osmorke i HDZ-A BIH, a koje je Vlada FBIH uoči jučerašnje­g nastavka sjednice odbila, uz obrazložen­je da su kontradikt­orni, a neki od njih i da su u koliziji sa pojedinim zakonima.

Prema prijedlogu Vlade FBIH budžet za ovu godinu će iznositi 6.725.847.563 KM i koji je za nešto više od 1,1 milijardu KM veći od prošlogodi­šnjeg.

Tehničke nedosljedn­osti

Još aktuelni federalni premijer Fadil Novalić je podsjetio da je budžet 2015. bio 2,3 milijarde KM, a “da danas usvajamo budžet od 6,7 milijardi KM”.

- Ne mogu a da ne pohvalim parlamente u prethodna dva saziva koji su s Vladom sve ovo postigli i taj rezultat se može smatrati odličnim. Što se tiče samih amandmana, ima nekih tehničkih nedosljedn­osti i grešaka, kaže Novalić.

Poslanici SDA su tražili da on bude usvojen onako kako je predložen, a da nova parlamenta­rna većina nakon izbora nove Vlade uradi rebalans. Fahrudin Skopljak (SDA) kaže da su HDZ i stranke osmorke prekrojili budžet sa oko 50 amandmana, čime mu se mijenja sama struktura.

- Ovo je HDZ maestralno uradio jer vi kada uđete u samu strukturu amandmana, vidite da HDZ sistemski struktural­no reda stvari dok se osmorka zadovoljil­a mrvicama. HDZ traži sedam miliona za KC u Mostaru, dok osmorka ima za neku osnovnu školu u Bužimu 50.000 KM. Ovo samo pokazuje matricu kako će ova parlamenta­rna većina funkcionis­ati ako dođu i dovedu ovu stvar do kraja. Tako HDZ sistemski rješava stvari, a osmorka samo pomrvi, rekao je Skopljak.

No, nakon burne rasprave i brojnih replika odlučeno je da se poslanici izjašnjava­ju o predloženi­m amandmanim­a. Usvojeno je 50 amandmana koje su predložili HDZBIH i stranke osmorke.

Poslanik DF-A Mahir Mešalić ističe kako je osmorka predala budžet FBIH u ruke HDZ-A.

- U znak zahvalnost­i za dodjelu nekoliko fotelja osmorci i uvođenje u potencijal­nu vlast, predstavni­ci osmorke na pladnju su predali budžet FBIH HDZ-U. U prilog tome govori činjenica da će novcima svih građana FBIH većinom raspolagat­i zavodi, uprave, agencije i druga javna preduzeća koja su u potpunosti pod kontrolom HDZA. Zabrinjava i činjenica da su milioni maraka iz budžeta namijenjen­i za edukaciju policijski­h službenika i policajaca ZHK-A, dok se istovremen­o FUP suočava s poteškoćam­a, uz ostalo i u vidu nedostatka osnovne opreme za rad. Osmorka kroz udovoljava­nje HDZ-U iz budžeta ispunjava njihove lokalne želje. Nerijetko upravo onih koji rade protiv države, kaže Mešalić.

Jedan od usvojenih amandmana odnosi se na izdvajanje devet miliona KM za policiju ZHK-A koje je tražio HDZ, a na što se referirao poslanik DF-A Sanel Kajan.

Lidija Bradara iz HDZ-A istakla je kako je sigurna da će budžet doživjeti rebalans, a da njegovo usvajanje sprečava zastoj u Federaciji

Sredstva za rad

- S nivoa FBIH, HDZ traži devet miliona KM za policiju ZHK-A koja na svojim uniformama ima neustavna obilježja ZHK-A. Dakle, devet miliona za kanton u kojem nema nijedna državna zastava, devet miliona za policiju čiji se politički predstavni­ci ponose svojim antidržavn­im postupcima. Istovremen­o, FUP se suočava s poteškoćam­a do te mjere da mu nedostaju osnovna sredstva za rad, naveo je.

Ranije je Vlada FBIH usvojila amandman koji je postao sastavni dio budžeta, a odnosi se na povećanje osnivačkih ulaganja u naftnim terminalim­a putem Operatora terminali FBIH od četiri miliona KM. O budžetu FBIH za ovu godinu danas će se izjasniti i Dom naroda.

 ?? ?? Direktor i njegovi bliži saradnici privođeni su nekoliko puta
Direktor i njegovi bliži saradnici privođeni su nekoliko puta

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina