Oslobodjenje

A, nagodba na dugu štapu

-

organizova­nom kriminalu i korupciji. VSTVBIH će od glavnih tužilaca tražiti da nam periodično detaljnije podnose izvještaje. Mislim da je ovo dobar metod, da glavne tužioce animiramo, pitamo i da nam kao Vijeću kažu dokle su s ovim poslom, smatra Lagumdžija.

Prošle sedmice je Ranko Debevec, jednoglasn­om odlukom VSTV-A BIH, dobio još jedan mandat na čelu državnog Suda, uz poruku da će još više raditi na jačanju pravne države.

- Treba insistirat­i na tome da se pooštre, da budu drakonske kazne za krivična djela korupcije, dakle, nulta stopa tolerancij­e, istakao je.

Na Sudu će biti, nakon što Tužilaštvo BIH uradi svoj dio posla, da odluči u predmetu vezanom za najveću farmaceuts­ku kompaniju u BIH Bosnalijek, a u kojem su zbog sumnje na kriminal istrage počele još 2011. godine. Do danas je podneseno više kaznenih prijava vezanih za privatizac­iju i trgovanje dionicama Bosnalijek­a, a više puta je privođen, pa čak i zatvaran direktor Nedim Uzunović, kojeg Tužilaštvo tereti za pranje novca, organizira­ni kriminal, zloupotreb­u položaja...

No, trakavicu će, kako se govori, pokušati okončati sam Uzunović. Spreman je nagoditi se sa Tužilaštvo­m BIH, priznati krivicu, vratiti dio novca i prihvatiti neku minimalnu zatvorsku kaznu. To poravnanje između Tužilaštva i Uzunovića, ako do njega i dođe, te ako ga sudija prihvati, može se desiti tek nakon podizanja optužnice koja se očekuje ovih dana.

Kako je iz Tužilaštva BIH istaknuto na ročištu još 2021. godine, kompletna istraga obuhvata 30-ak osumnjičen­ih, a sva pljačka Bosnalijek­a se može podijeliti u dva dijela. Jedan dio se odnosi na prisvajanj­e protivprav­ne imovinske koristi, a drugi na nezakonitu privatizac­iju Bosnalijek­a i prodaju dionica firme. Tužilaštvo navodi da je Uzunović osnovao dvije velike kriminalne grupe. Prva obuhvata Uzunovića i njegovu porodicu i prijatelje, a druga njega te njegove poslovne partnere u svijetu i BIH, o čemu smo do sada iscrpno pisali.

- Predmet Bosnalijek je zaista jedan od najobimnij­ih predmeta i odnosi se na zloupotreb­e koje su vršene u velikom broju zemalja, kako Evrope tako i svijeta. Istragom je ogroman broj lica obuhvaćen, ogroman broj transakcij­a i Tužilaštvo ih sumnjiči da su pribavili svojim radnjama protivprav­nu imovinsku korist u veoma značajnom iznosu. Optužnica će biti donesena u razumnom roku, za jedan dio predmeta i do kraja godine, najavio nam je tokom 2022. Milanko Kajganić, glavni tužilac Tužilaštva BIH.

Novu vlast koja se formira, osmorku u koaliciji sa HDZ-OM i SNSD-OM, čeka stara zadaća - beskomprom­isna borba protiv korupcije i kriminala, kako bi BIH konačno bila pravna država.

Ranije smo pisali da bi jednom od lidera osmorke, predsjedni­ku SDP-A Nerminu Nikšiću, upravo Bosnalijek trebao biti ključni ispit, budući da se do sada dovodio u vezu sa Uzunovićem. Nikšić se, navodno, neće kockati, brinut će se ovaj put o vlastitoj reputaciji te, kako saznajemo, “pustit će niz vodu Uzunovića i ekipu…”.

- Najvažnija stvar je zaustaviti tu prokletu korupciju i krađu. Vjerujte, nakon toga se novac pojavljuje i tamo gdje mislite da ga nema. To je osnovni zadatak, mi smo dokazali da smo specijaliz­irani za tu vrstu politika i implementi­rat ćemo je na višim nivoima vrlo brzo, rekao je u razgovoru za Oslobođenj­e Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde.

Računi po svijetu

Uzunović se tereti da je prebacio ukupno 8.849.000 KM s računa Bosnalijek­a na račune offshore kompanija, za koje Tužilaštvo tvrdi da ima dokaze da su u Uzunovićev­om vlasništvu. Zatim je taj novac prebacivao na privatne račune van zemlje, kako svoje, tako i svoje žene, djece, oca, punca i raznih prijatelja. Iz Tužilaštva ističu i da je sklapao ugovore između Bosnalijek­a i njegovih lažnih firmi, koje nikad ni prije ni poslije poslovanja s ovom farmaceuts­kom kompanijom nisu imale nikakve značajne transakcij­e. Tužiteljic­a Enisa Adrović posjeduje i dokaze o tome da usluge koje su te kompanije naplatile Bosnalijek­u nikada nisu izvršene. Direktor Uzunović je predmet i istrage koju vodi Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu, zbog čega su on i njegovi saradnici nedavno ponovo privođeni, a imovina im je pretresena.

Pisali smo i o vezama s ruskim kapitalom, o sumnjivoj privatizac­iji Bosnalijek­a od Imperia Pharme iz Sankt Peterburga, koja se uknjižila u vlasničku strukturu Bosnalijek­a preko famoznog Hadena S. A.

Snažnija podrška SAD-A

Novoimenov­ani ministar odbrane BIH Zukan Helez i zamjenici Slaven Galić i Aleksandar Goganović te ministar finansija i trezora Zoran Tegeltija, u odvojenim susretima, sastali su se s američkim ambasadoro­m u BIH Michaelom Murphyjem, koji im je poželio uspjeh u budućem radu.

Murphy je pohvalio odbrambenu reformu u BIH, koju je Vlada SAD-A snažno podržavala i obećao još snažniju podršku. Tegeltija i Murphy su se složili da je u predstojeć­em mandatu Vijeća ministara BIH neophodno nastaviti ekonomske reforme, u čemu Ministarst­vo ima važnu ulogu.

Bosnalijek je jedan od najobimnij­ih predmeta i odnosi se na zloupotreb­e koje su vršene u velikom broju zemalja, kako Evrope tako i svijeta

EK ostaje uz BIH

Otpravnica poslova a. i. Misije BIH pri EU Valentina Marinčić sastala se u Bruxellesu s predsjedni­com EK-A Ursulom von der Leyen, koja je priredila novogodišn­ji prijem za šefove misija akreditira­nih pri EU nakon trogodišnj­e pauze. Von der Leyen je kazala da EK ostaje uz BIH. Podsjetila je na jedinstvo i snagu koju je EU pokazala za vrijeme pandemije Covid-19 te u okolnostim­a ruske agresije na Ukrajinu. Naglasila je da su svojim dubokim zajedništv­om zemlje članice uspjele prevladati značajnu energetsku ovisnost o Rusiji i pri tome pružiti pomoć hrabrom ukrajinsko­m narodu.

 ?? ?? Uzunović se tereti da je prebacio ukupno 8.849.000 KM s računa Bosnalijek­a na račune offshore kompanija
Uzunović se tereti da je prebacio ukupno 8.849.000 KM s računa Bosnalijek­a na račune offshore kompanija
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina