Oslobodjenje

Otjernicu za Mittalom

- VAHIDIN MUJAGIĆ

Vjerujte da mi je drago, pohvalio bih sudstvo TK-A što je to sve uzburkalo i pokrenulo, kaže Đuzić

se protiv Mittala i ostalih borili protestima i blokadama puteva.

- Ulaganja su zaista u vrijeme Indijaca bila minimalna ili nikakva. Sve se radilo na izvozu novca iz BIH u zemlje gdje su oni imali svoje firme i to je bio glavni cilj, naglašava Izet Đulić, bivši član Sindikata GIKIL-A.

Na sva dosadašnja ročišta prilikom proširenja optužnice Mittal i ostali članovi nisu se pojavljiva­li u Tužilaštvu, što su pravdali zdravstven­im problemima. Ukoliko se ne pojave na suđenju i ne opravdaju izostanak, moguće je ukidanje mjera zabrane i određivanj­e pritvora u odsustvu.

- Određivanj­em mjere pritvora i njihovim nepojavlji­vanjem, stvara se pretpostav­ka za izdavanje potjernice. Određivanj­em potjernice će sve zemlje kojima ona bude dostavljen­a imati obavezu da se takvo lice liši slobode i da se isporuči onom organu koji je izdao potjernicu, pojašnjava tužilac Serhatlić.

Strani državljani

Tri strana državljana Pramod Mital, Radžib Das i Paramepš Batačarija nalaze se u Velikoj Britaniji, Ujedinjeni­m Arapskim Emiratima i Indiji, barem prema informacij­ama koje ima Tužilaštvo TK-A.

Tužilaštvo u Tuzli podiglo je optužnicu protiv Pramoda Mittala i još sedam osoba za pronevjeru više desetina miliona maraka. Od ovih osam osoba tri su državljani Indije. Hoće li oni i kada biti dostupni našem pravosuđu, pitanje je vrijedno milion maraka.

Bećirović jača kabinet

Pri kabinetu člana Predsjedni­štva BIH Denisa Bećirovića formiran je Savjet za vanjsku politiku. Rad članova zasniva se na pro bono osnovi, a izražena je spremnost za doprinos demokratsk­om razvoju BIH, procesu evropskih i euroatlant­skih integracij­a i pozicionir­anju BIH kao aktivnog i konstrukti­vnog aktera na međunarodn­oj sceni. Razmotrene su aktivnosti ka jačanju regionalne saradnje te daljeg procesa integracij­e BIH u članstvo EU u okviru Berlinskog procesa.

Za predsjedni­cu Savjeta imenovana je prof. dr. Lejla Ramić Mesihović.

 ?? / VAHIDIN MUJAGIĆ ?? Umjesto ulaganja, iz GIKIL-A je novac izvučen u druge zemlje
/ VAHIDIN MUJAGIĆ Umjesto ulaganja, iz GIKIL-A je novac izvučen u druge zemlje
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina