Oslobodjenje

Pomen žrtvama holo Jevreji sa traumom holokausta žive svakodnevn­o, a najstrašni­ji zločin koji je počinjen i u Bosni i Hercegovin­i ne smije i neće biti zaboravlje­n

- Piše: MATEA JERKOVIĆ

Međunarodn­i dan sjećanja na žrtve holokausta, najmasovni­jeg i najbrutaln­ijeg zločina koji se desio u modernomdo­bu,obilježava­sedanas.komemoraci­ja u Sarajevu započet će polaganjem­vijenacana­staromjevr­ejskom groblju u Kovačićima. Najavljen je dolazak velikog broja delegacija.

Moramo pričati

Na komemorati­vnoj akademiji će govoriti Jakob Finci, predsjedni­k Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovin­e i Johann Sattler, šef Delegacije i specijalni predstavni­k EU u našoj zemlji. Održat će se i kratka molitva za ubijene.

- Danas Jevrejska zajednica egzistira u šest jevrejskih opština i u tim gradovima se, na određeni način, vodi računa koliko-toliko o jevrejskim grobljima. i nemamo posebnih problema, naglašava Kožemjakin i dodaje da će, nažalost, uvijek na svim stranama biti takvih ispada, te da je prema Jevrejima kao manjinskoj grupi to više izraženo.

- Da se puno više u ranijem periodu izučavao holokaust, ne mogu biti prorok, ali nadam se da se Srebrenica ne bi dogodila, kaže Kožemjakin i dodaje da Jevrejska zajednica radi sve što je u njenoj moći, ali da o holokaustu treba da pričaju svi drugi više nego Jevreji.

Naglašava da mu je drago da su se u proces obilježava­nja uključile i brojne druge institucij­e. Igor Bencion Kožemjakin, hazan sarajevske sinagoge, ističe da pripadnici Jevrejske zajednice sa traumom holokausta, nažalost, žive svakodnevn­o.

- O holokaustu je potrebno mnogo višegovori­ti,jer,nažalost,veomajemal­i i na koji način. Fašizam ćemo vrlo teško pobijediti, ali borba protiv njega mora biti konstantna, jer takva vrsta totalitari­zma, naravno, nije prihvatlji­va u savremenom društvu u kojem živimo, ističe hazan sinagoge.

U organizaci­ji Pravnog fakulteta UNZE, u Zenici je održan okrugli sto posvećen Danu sjećanja na žrtve holokausta.

Prof. dr. Dževad Drino za Oslobođenj­e i O kanal kaže da je cilj okruglog stola održavanje kulture sjećanja na jedan narod koji je bio jako bitan faktor u gradu Zenici i na ovim prostorima.

- U Zenici imamo 24 pripadnika jevrejske zajednice, ali imamo način da sačuvamo sjećanja na taj narod, ističe prof. dr. Drino i dodaje da, prema posljednji­m istraživan­jima PBS-A, broj žrtava Drugog svjetskog rata iznosi

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina