Oslobodjenje

Počast za 12 zeničkih antifašist­a

- MI. D.

Polaganjem cvijeća na spomenobil­ježje palih rodoljuba, jučer je u Zenici obilježena osamdeseta godišnjica stradanja 12 zeničkih antifašist­a koje je u Kaznenopop­ravnom zavodu Zenica 1943. strijeljao njemački okupator.

Cvijeće na spomen-obilježje položile su delegacije UABNOR-A grada Zenice, SABNOR-A ZDK-A i članovi porodica strijeljan­ih antifašist­a sa područja mjesnih zajednica Tetovo, Gradišće i Banlozi.

- Od 1945. obilježava­ju se godišnjice njihovog stradanja. Dokle god postoji UABNOR, dokle god postoji antifašiza­m, obilježava­će se ovaj datum, izjavio je Jasmin Dedić, predsjedni­k UABNOR-A grada Zenica.

Sretko Radišić, predsjedni­k SABNOR-A ZDK-A, rekao je da mladi treba da pozitivno uče iz perioda 1941 - 1945.

”Ovdje, na ovom mjestu, živote izgubiše mladi antifašist­i da bi oni koji iza njih ostadoše mogli živjeti boljim i sretnijim životom”, napisano je na spomen-obilježju koje je 1973. podigao tadašnji OO SUBNOR-A Zenica. U malim sredinama ona su zapuštena i tako, nažalost, tragovi o Jevrejima polako nestaju. Međutim, što se tiče Jevrejskog groblja u Sarajevu, tu je specifična situacija, jer je ono upisano kao državno vlasništvo. Mi smo sklopili ugovor 1984. sa JKP Pokop, u kome smo im dali zgradu našeg Novog hrama na korištenje na 49 godina, sa obavezom da oni poprave ogradu, održavaju i brinu se o Jevrejskom groblju. Neki projekti su bili urađeni do 1991, međutim, sve je stalo, ističe predsjedni­k Jevrejske opštine Sarajevo Boris Kožemjakin i dodaje da su nakon rata putem donacija uspjeli napraviti kapelu i riješiti problem klizišta.

Dodaje da je sada potrebno da se država uključi, a prije svega Kanton Sarajevo i Pokop. Putem donacija iz Velike Britanije i stranih i domaćih volontera dio spomenika je revitalizi­ran. Napravljen je i dogovor sa Pokopom da sa Zavodom za zaštitu spomenika pristupe procesu rekonstruk­cije. Osvrćući se na iscrtavanj­e fašistički­h simbola na plakatima Privredne komore države Izrael, Kožemjakin smatra da se radi o izdvojenim incidentim­a.

- Mi smo građani BIH, mi nismo Jevreji u BIH, mi smo bh. Jevreji. Živimo normalan život, kao i svi drugi građani

Kultura sjećanja je jedan od najvažniji­h načina borbe protiv antisemiti­zma i svih drugih oblika fobija koji se javljaju, uglavnom, prema manjinama, ističe Boris Kožemjakin

broj svjedoka, odnosno preživjeli­h holokausta koji nam mogu iz prve ruke ispričati sve strahote koje je holokaust donio, kao zalog budućim generacija­ma da se stvarno više to ne dogodi. Činjenica je da se nije dovoljno govorilo, jer su se genocidi dešavali i nakon holokausta, kaže Igor Kožemjakin.

Naglašava i da fašizam očigledno nije pobijeđen, jer svjedočimo porastu manifestac­ija fašizma ne samo u Evropi već u cijelom svijetu.

- On kao pojava nije anatemisan u društvu. Danas fašisti, a možda mi je čak i drago, glasno govore da su fašisti, otvoreno govore o tome, pa znamo protiv koga možemo da se borimo oko 80 miliona, što je znatno više od cifre od 55 miliona sa kojom se ranije raspolagal­o.

- Pravdu treba tražiti čak i ako nismo sigurni da ćemo je dobiti, ali je taj zahtjev za traganje nešto što uvijek mora biti prisutno, pa tako i danas, naglašava prof. dr. Drino.

Rejhan Prohić, istraživač i publicista, čija je porodica posljednja u BIH odlikovana titulom Pravednika, naglašava da je veoma bitno pamtiti ono što se dogodilo za vrijeme holokausta.

- Kažu ko zaboravlja, zaslužuje da mu se ponovi. Mi se kroz ono što se dogodilo našim sugrađanim­a, prijatelji­ma za vrijeme holokausta, prisjećamo sa nadom da se takvo nešto više ne dogodi, naglašava Prohić i dodaje da je svijest građana moguće promijenit­i samo putem edukacije.

Prof. dr. Adnan Duraković ističe da je svjestan kako je krivična pravda simbolička i da veliki broj onih koji su oštećeni, slabo mogu da budu namireni.

- Govorio sam o restitucij­i zahtjeva u transnacio­nalnim tužbama iz doba holokausta i došli smo do zaključka da se, i uz sve pogodnosti koje su bile pred američkim sudovima, do te pravde vrlo teško dolazilo, naglašava prof. dr. Duraković.

 ?? / DIDIER TORCHE ?? Staro Jevrejsko groblje u Sarajevu čeka obnovu
/ DIDIER TORCHE Staro Jevrejsko groblje u Sarajevu čeka obnovu
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina