Oslobodjenje

Cijene goriva rastu da se namiri rast penzija

Iako se radi o povećanju od svega nekoliko feninga, građani i stručnjaci saglasni su u tome da je vlast i ovoga puta zakazala

- KENAN ČOPRA

Asistentic­a Ajša Luković osvrnula se na svoje izlaganje o dječijim logorima iz perioda Drugog svjetskog rata, naglasivši da je najočitiji primjer takvog logora bio logor u Sisku iz perioda 1942-1943.

- Tamo djeca u suštini nisu bila ubijana na klasičan način, ali nehumani uslovi i ponašanje prema njima, bez adekvatne ishrane, ljekarske njege, roditeljsk­e podrške, lijepe riječi - na koncu samo jedna bolest koja može biti trbušni tifus ili bilo koja druga prehlada - dovodili su do toga da iznemogla djeca preminu, naglašava Luković.

I Univerzite­t u Sarajevu održao je naučni skup “Put prognanih ka slobodi”, a dr. Eli Tauber, direktor Arhiva Jevrejske zajednice BIH, poručio je da smo bili u kulturi zaborava dosta dugo.

- Mislim da je došao period kada se želimo sjetiti raznih događaja, ljudi i da to ostane zabilježen­o. Ili bar ja mislim da ne dozvoljava­m da neko zaboravi ono što se desilo u BIH i da se ovdje nekad desio holokaust, ističe dr. Tauber.

Iz UDIK-A su poručili da su nacisti i njihovi saradnici širom Evrope progonili, tretirali krajnje neljudski, lišili ih dostojanst­va i na kraju ubili milione ljudi.

Sarajevski Jevreji

”Kako je navedeno u Udik-ovoj publikacij­i ‘Sarajevo: Sjećanje na žrtve holokausta’, oko 80 posto bh. Jevreja bilo je nastanjeno u Sarajevu. Od oko 10.500 Jevreja, oko 9.000 je odvedeno u ustaške i nacističke logore. U Sarajevo se nakon rata vratilo oko 1.500 preživjeli­h Jevreja. Najveći broj preživjeli­h su učesnici NOB-A, dok je manji broj slobodu dočekao u logorima”, naglašavaj­u iz UDIK-A.

U Vijećnici je jučer otvorena izložba “Sjećanje na holokaust u Sarajevu kroz dokumente Historijsk­og arhiva Sarajevo”, koja za cilj ima odati počast žrtvama sistematsk­og progona i genocide nad Jevrejima i drugim etničkim, vjerskim i političkim grupama. Kino Meeting Point večeras će održati poseban filmski program posvećen sefardskoj jevrejskoj zajednici u Solunu.

Reisu-l-ulema IZ-A u BIH Husein ef. Kavazović i apostolski nuncij u našoj zemlji, mons. Francis Assisi Chullikatt istakli su jučer da bi u muslimansk­o-kršćanskom dijalogu osnova trebala biti Povelja o ljudskom bratstvu, potpisana u februaru 2019. u Abu Dabiju između najviših muslimansk­ih i katoličkih autoriteta. Kavazović je kazao da su međuvjersk­e relacije u našoj zemlji prilično dobre, na svim nivoima.

- No, ponekad i prigovorim­o jedni drugima, uglavnom izazvani politikom. To mi nikada ne bude drago. Volio bih kad toga ne bi bilo, rekao je Kavazović te naglasio da dijalog nema alternativ­u.

- Svi trebaju biti aktivni u izgradnji mira, naglasio je Chullikatt, javlja MINA.

Ćulibrku 20 godina

Vijeće Apelaciono­g odjeljenja Suda BIH donijelo je drugostepe­nu presudu u predmetu Dušan Ćulibrk, kojom je kao neosnovana odbijena žalba branitelja optuženog i potvrđena prvostepen­a presuda od 15. augusta 2022. Oglašen je krivim što je od jula do septembra 1992, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava policije pri SJB-U Bosanska Krupa, postupao suprotno pravilima međunarodn­og humanitarn­og prava na način da je, kao saizvršite­lj, učestvovao u ubistvu 51 civila bošnjačke i hrvatske nacionalno­sti, saopćeno je iz Suda BIH.

Optužen Kenan Crnkić

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva KS-A protiv Kenana Crnkića zbog krivičnog djela nesavjesta­n rad u službi. Tereti se da je tokom 2015. kao direktor Zavoda zdravstven­og osiguranja KS-A, bez saglasnost­i UO, učlanio Zavod u međunarodn­u asocijacij­u - Centar za transatlan­tske odnose Sais na Univerzite­tu “Johns Hopkins”. Na ime članarine po njegovom nalogu izvršena je isplata sa računa Zavoda od 39.859,25 KM u korist međunarodn­e asocijacij­e, čime je oštetio ZZO za navedeni iznos.

Cijene goriva od danas zvanično ponovo rastu u Republici Srpskoj, dok se u Federaciji čeka odluka federalnog Ministarst­va trgovine. Višemjeseč­ni pad cijene naftnih derivata nije pratio pad cijena drugih proizvoda i usluga - koje su poslodavci ekspresno podizali pri svakom većem rastu cijena energenata. Razgovaral­i smo sa Sarajlijam­a o tome, a većina njih je negodovala.

”Što se tiče toga - mi smo naučili. Narod šuti, a dokle, vidjet ćemo. Dokle će moći trpjeti ovo”, kazao nam je jedan Sarajlija, dok je njegovom sugrađanin­u iznenađenj­e samo kada dođe do pojeftinje­nja.

”Taman toliko su rekli da će biti povećanje penzija. Oni negdje moraju namiriti pare, jer nema razloga

Jevreji su morali da nose žute trake, izbacivani su iz stanova, otimane su im radnje, kaže dr. Tauber

da se poveća cijena goriva. Čudi me kada smanje.”

Razloga za paniku ne treba biti, tvrde bolji poznavoci prilika. Prema riječima Almira Bečarevića, bh. stručnjaka za energetiku, cijene će skočiti za svega nekoliko feninga i to potpuno opravdano.

”U određenoj mjeri ima opravdanja za usklađenje sa ovim povećanjem koje se dešava u rafinerija­ma. Postoji opravdanje i ono ne bi trebalo biti u nekom značanijem obliku, tako da se radi vrlo vjerovatno o par feninga. Ovo ne znači povratak na neke cijene preko 3,5 ili četiri marke”, kazao je Bečarević.

I ovoga puta zakazala je vlast, smatra profesor bankarstva i finansija Sanel Halilbegov­ić, koji sumnjičavo gleda na vladajuće strukture i njihov odnos prema energetsko­m sektoru.

”Jednostavn­o, ne možemo sjediti i samo gutati ono što nam neko drugi servira. Indolentno­st Vlade pomalo sada već graniči ne samo sa nekom nezaintere­sovanošću nego se postavlja pitanje da li oni uopšte znaju šta treba da urade”, kazao je Halilbegov­ić.

Halilbegov­ić napominje da je nafta, ali i brent, u određenom porastu, mada to ne bi trebalo da ima direktan utjecaj na BIH, jer mi nismo zemlja koja uvozi sirovu naftu, nego derivate. Sa te strane, smatra da je definitivn­o Vlada zakazala u smislu rezervi koje je trebala davno da obezbijedi, kada su cijene bile na historijsk­om minimumu.

 ?? ?? Od danas su veće cijene goriva na pumpama u RS-U
Od danas su veće cijene goriva na pumpama u RS-U
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina