Oslobodjenje

Vizionarsk­i uspjeh hirurga iz Banje Luke

Kompletnu priču o prof. dr. med. Vahudinu Žugoru, direktoru Klinike za urologiju u njemačkom Bambergu koji operiše uz pomoć robotskih sistema, čitajte na portalu Moja BIH

- MERIMA BABIĆ MIRALEM PERVIZOVIĆ

rečeno je u uvodnom dijelu ovosedmičn­ogizdanja“specijala”naokanalu, u kojem se govorilo o budućnosti nove vlasti, te očekivanji­ma od novih ministara. Gosti “Specijala” su na prvom mjestu naglasili neophodnos­t većeg angažmana novih koalicioni­h partnera na putu Bosne i Hercegovin­e ka Evropskoj uniji i Nato-savezu.

Admir Lisica, analitičar, stručnjak za regionalne i međunarodn­e odnose, naglasio je kako u Vijeće ministara BIH nisu ušla nova lica, već ona koja su dugo na političkoj sceni.

- To je jedna relativna većina, a koliko će ona izdržati, pitanje je. Dosta je

- Ne očekujem da će se tu išta dobro desiti. Volio bih da ne budem u pravu, ali sve što slušamo, posebno od SNSDA i Milorada Dodika, govori o tome da nemate nijedan razlog da mislite kako će se njihova praksa, a ona je okretanje od Evropske unije i okretanje kormila ka Istoku, zaustaviti, naprotiv, ona će dobiti na intenzitet­u, smatra Sitarski.

Saradnja sa susjedima

Govoreći o saradnji sa susjedima Srbijom i Hrvatskom, potpredsje­dnik PDP-A i bivši ministar vanjskih poslova BIH Igor Crnadak kazao je kako od novog ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića očekuje mnogo.

- Ne znam plan ministra Konakovića, ali se nadam da ćemo sa susjedima imati što bolje odnose i što efikasnije ići kabruxelle­su,kazaojecrn­adak,naglasivši da se na tom planu može mnogo toga uraditi.

Govoreći o sastavu Vijeća ministara Bih,crnadakocj­enjujeda“bh.građani vrlo teško mogu očekivati od SNSD-A, ovakvih ljudi i politika bilo kakav ljudski pristup ili napredak”.

Profesor dr. med. Vahudin Žugor, rođeni Banjalučan­in, danas će operisati hiljaditog pacijenta robotskim sistemima Da Vinci na znamenitoj urološkoj klinici u Bambergu (Njemačka). Ovo je veoma značajan uspjeh našeg profesora, koji je u dosadašnje­m radu naišao na veliku pozornost njemačke javnosti.

Najbolje ocjene

Inače, dr. Vahudin Žugor je direktor klinike u Bambergu i uspio je ovu bolničku institucij­u organizova­ti po najsavreme­nijim svjetskim standardim­a i opremiti je vrhunskom tehnologij­om. Na ovoj klinici sada su u upotrebi dva robota, tako da profesor Žugor operiše i do četiri pacijenta u jednom danu. Njegovi pacijenti dolaze iz čitave Njemačke, a pomoć traže i mnogobrojn­i građani iz BIH, Grčke, Poljske, Hrvatske...

Klinika za urologiju, dječiju urologiju i minimalno invazivnu robotsku urologiju u Bambergu je jedna od najznačajn­ijih klinika u Bavarskoj. Žugor je jedini direktor jedne klinike u ovoj bolnici koji je rođen van Njemačke. Svaki medicinski projekat, a posebno složene operacije robotskom tehnologij­om, iziskuje širi timski rad raznih specijalis­ta, pa se u ekipi našeg hirurga nalaze doktori iz različitih država.

- Upravo ova multietnič­nost je veliki izazov za stvaranje jednog dobro ukomponova­nog i uspješnog medicinsko­g tima. Ja potičem iz Banje Luke, pa sam do rata bio u prilici da se družim sa mnogim ljudima koji potiču iz različitih vjera i nacija. To je moja prednost - multikultu­ra i multietnič­nost, kaže naš sagovornik.

Na njegovoj klinici se robotskim sistemima najviše operišu karcinomi prostate i bubrega, ali i mnogi funkcional­ni i rekonstruk­tivni zahvati.

- Uveo sam i neke inovativne metode liječenja robotima, a mnogobrojn­e zahvate sam već publikovao u

Za ministra

Nešića toliko je kontroverz­i do sada rečeno da nemam šta da dodam. Ništa ne mogu dodati ni za ministra Košarca, kaže Crnadak

brojnim medicinski­m žurnalima. Tu mislim na rijetke i inovativne rekonstruk­tivne operacije na urogenital­nim organima, ali i operacije velikih tumora bubrega i nadbubrežn­e žlijezde. Nakon zahvata operisani pacijenti zadovoljni odlaze svojim kućama, pa je ova klinika najbolje ocijenjena ustanova u bolnici u Bambergu, ističe Žugor.

Vahudin Žugor je jedini doktor porijeklom iz bivše Jugoslavij­e koji se bavi vrhunskom robotskom operativno­m terapijom u čitavoj Evropi i jedan je od tri profesora porijeklom iz BIH u Njemačkoj.

Bio je dijelom ekipe koja je 2009. promoviral­a i etablirala robotiku na urološkoj klinici u njemačkom gradu Gronauu. Ova klinika je sada najveći robotski centar u Evropi, a Vahudin je ovdje proveo šest godina i sa pravom se smatra pionirom robotske urologije u Njemačkoj.

Do sada je obavio 20 operacija vađenja kamenaca iz gornjih mokraćnih puteva i njegovi rezultati će uskoro biti objavljeni u medicinsko­m žurnalu u Njemačkoj.

Obavio je blizu 4.000 operacija robotskim sistemima, ali jubilarna hiljadita najsavreme­nijim robotom Da Vincijem zavređuje posebnu pažnju

Brojna priznanja

- Na početku mog rada u Bambergu bilo je mnogo sumnje oko uspješnost­i robotske tehnike i mojih operativni­h vještina. Ubrzo je sumnjičavo­st nestala, jer se ova operativna tehnika kroz moje iskustvo počela širiti velikom brzinom. Sada je nemoguće raditi operativnu urologiju bez robotike. Cilj mi je da u narednom periodu postanemo ne samo referentni centar za robotiku nego i vodeća urološka klinika za minimalno invazivnu hirurgiju u Bavarskoj, priča Žugor.

Pored svega navedenog, Vahudin Žugor je vanredni profesor i predavač na medicinsko­m fakultetu u Kölnu. U karijeri je objavio više od 700 naučnih radova i dobitnik je 21 naučnog priznanja.

 ?? ?? Autor teksta sa prof. Žugorom
Autor teksta sa prof. Žugorom
 ?? ?? Admir Lisica: Nisu nova lica u VMBIH
Admir Lisica: Nisu nova lica u VMBIH
 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovin­e
/ SENAD GUBELIĆ Novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovin­e

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina