Oslobodjenje

Članstvo u U

- Piše: JELENA ALEKSIĆ, BEOGRAD

Osnovni cilj njemačko-francuskog prijedloga je deeskalira­nje odnosa između Beograda i Prištine u uslovima rata u Ukrajini, kako se konflikt ne bi proširio na jugozapadn­i Balkan

Nakon iznenadne posete Prištini i bez prethodnih najava i zvaničnih potvrda, izaslanik EU Miroslav Lajčak sastao se sa kosovskim premijerom i šefom pregovarač­kog tima Prištine i u Bruxellesu.

”Vratio sam se na Kosovo da nastavim iskrene, otvorene i intenzivne razgovore sa premijerom Albinom Kurtijem i potpredsed­nikom Vlade Besnikom Bisljimije­m o narednim koracima i putu napred u normalizac­iji odnosa sa Srbijom”, poručio je Lajčak u kratkoj objavi na Twitteru potvrđujuć­i još jednom decidirane namere Bruxellesa da se obe strane, a tu mislimo na Prištinu i Beograd, obavežu na prihvatanj­e sporazuma.

Obaveza iz 2013.

Preciznije, nemačko-francuskog predloga koji, između ostalog, podrazumev­a i formiranje Zajednice srpskih opština, što Kurtiju pada izuzetno teško. Protivljen­je ZSO je Kurtiju omogućilo premijersk­o mesto i donelo mnoge političke poene, a sa politikom neustavnos­ti njenog formiranja nastavio je do dan-danas. Ovih dana se ispostavlj­a da će morati da menja stavove baš kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić budući da su glavni pregovarač­i u procesu dijaloga dve strane.

Komentariš­ući juče pritisak Zapada i sve izvesnije dogovaranj­e nekakvog sporazuma, direktor Instituta za afirmaciju međuetničk­ih odnosa Fatmir Šeholi kaže:

”Ni jedna ni druga strana neće biti baš u dobroj poziciji, pogotovo Srbija. Jer ono što smo videli, ja dajem sebi za pravo da kažem da de jure neće Srbija priznati nezavisnos­t Kosova, ali de facto hoće 100 odsto”, kaže on govoreći o ponudi napisanoj u nemačko-francuskom predlogu u kojem se Kosovo i Srbija tretiraju kao odvojene, međunarodn­o priznate države.

Sve je smišljeno tako da Srbija ne bi morala potpisati nekakvo zvanično priznanje kosovske nezavisnos­ti, ali bi Kosovo bilo ono što sada nije -

 ?? ?? U čišćenje se uključio i zagrebački gradonačel­nik Tomislav Tomašević
U čišćenje se uključio i zagrebački gradonačel­nik Tomislav Tomašević

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina