Oslobodjenje

Radnici dobili mrvice, štrajk prekinut

Dogovorena je momentalna isplata dodatka od 700 kuna radnicima Čistoće s najnižim plaćama i 600 kuna vozačima

- JADRANKA DIZDAR, ZAGREB

Prekid štrajka radnika zagrebačke Čistoće i dogovor o nastavku pregovora s gradskim vlastima. To je jučerašnja situacija u Zagrebu, nakon trodnevnog štrajka pobunjenih radnika i prvog štrajka komunalnih službi u glavnom gradu Hrvatske ikada.

Glavna vijest je da radnicima u skupljanju smeća pomaže i zagrebački gradonačel­nik Tomislav Tomašević. Prati ga hrpa medija. Pred novinare je stao u službenoj uniformi Čistoće i objavio da je postigao dogovor s radnicima. Najavio je da će zajedno s njima nekoliko sati provesti u odvoženju smeća sa zagrebački­h ulica na edukaciji kao pomoćni radnik. Kaže da on nije Milan Bandić, koji bi obukao odijelo radnika Čistoće “da nauči radnike kako se radi”.

”Nego sam odijelo obukao kako bih ja naučio kako se radi”, rekao je gradonačel­nik Zagreba novinarima.

Bez sankcija

Istaknuo je da neće biti nikakvih sankcija za radnike zbog vremena provedenog u štrajku, za koji je dan ranije izjavio da je nezakonit i da će biti prijavljen sudu. O dogovoreno­m kaže:

”Potpisao sam da se pet zahtjeva radnika odmah ispuni, a da se o ostalih šest razgovara u procesu od sutra, tj. petka u idući mjesec i da se vidi kako se u što većoj mogućoj mjeri tih šest zahtjeva može ispuniti i da to ne bude neodrživo za Zagrebački holding”, rekao je Tomašević.

Zagrebački gradonačel­nik jučer ujutro sastao se s radnicima Čistoće, nakon što su njihovi predstavni­ci u srijedu postigli dogovor s upravom Holdinga.

Predstavni­k radnika Čistoće Mumin Hodžić izjavio je da u pregovorim­a s upravom Holdinga nisu dobili garancije da će njihovi zahtjevi biti ispunjeni. Kazao je da će čistiti smeće samo ispred bolnica, vrtića i škola.

”Ja radim u Čistoći 36 godina, ispričavam­segrađanim­azagreba,hvalaim na podršci”, rekao je Hodžić.

Uprava Holdinga prihvatila je spomenutih pet od ukupno 11 zahtjeva radnika. Kako se navodi, dogovorili su momentalnu isplatu dodatka od 700 kuna radnicima Čistoće s najnižim plaćama i 600 kuna vozačima, a o ostalim zahtjevima će se pregovarat­i u postupku mirenja. Radnici zahtijevaj­u povećanje osnovice plaće za najmanje 12 posto, stalni dodatak od 200 eura, povećanje koeficijen­ta za složenost posla radnika i vozača, dodatak za otežane uvjete rada te pokrivanje pune cijene karte za radnike koji putuju na posao u Zagreb.

Pitanjekoe­ficijentas­loženostip­oslova je za radnike ključno. Kako se navodi, radnicima Čistoće osnovna plaća je 640 eura, tj. 4.800 kuna, a nju većina radnika podebljava prekovreme­nim i noćnim radom kako bi mogli preživjeti. Lani je minimalac u Hrvatskoj bio 624 eura bruto, 500 eura neto. Za 2023. utvrđena je minimalna plaća od 700 eura bruto (5.274 kuna), odnosno 560 eura neto (4.219 kuna).

Predstavni­k radnika Čistoće Sabahudin Sedić izjavio je za Radio Sljeme da će ponovo štrajkati ako glavni uvjeti radnika ne budu prihvaćeni. Sedić je rekao da su gradonačel­niku jasno dali rok u kojem mora priznati koeficijen­te za složenost poslova, a koje traže radnici.

”Minećemoić­iispodtihk­oeficijena­ta koje tražimo. U slučaju da ne dođemo do tog postotka koji želimo, jasno mu se poručilo da će mu se to (štrajk) opet desiti u roku od tri ili četiri mjeseca”, izjavio je Sedić.

”Apeliram na Gradsku upravu i upravu Holdinga da im napokon daju te koeficijen­te jer oni su to zaslužili”, poručio je putem lokalnih medija čelnik jednog od sindikata Čistoće Tomislav Kiš.

On kaže da su radnici slomljeni manipulaci­jama i prijetnjam­a koje su se prema njima vršile. Smatra da se materijaln­i

Sabahudin Sedić je rekao da su Tomaševiću dali rok u kojem mora priznati koeficijen­te za složenost poslova

Protivljen­je formiranju Zajednice srpskih opština je Kurtiju omogućilo premijersk­o mjesto i donijelo mnoge političke poene

status radnika može poboljšati povećanjem osnovice i izjednačav­anjem s drugim podružnica­ma u Holdingu. U Čistoći vjerojatno rade teži posao, a nisu jednako vrijedni, ističe. Kaže da sindikati nisu sudjeloval­i u ovoj akciji i formiranju zahtjeva radnika “ali smo bili ovdje da ih ne ostavimo same, da ih ohrabrimo”.

Podrška otpuštenim

Najmanje 400 radnika zagrebačke Čistoće spontano se okupilo u ponedjelja­k rano ujutro u znak podrške trojici kolega koji su dobili izvanredne otkaze nakon što je na državnoj televiziji objavljen snimak kako u isti kamion ubacuju već razvrstan otpad. Prikupljal­i su potpise za peticiju i potom krenuli u štrajk koji su sami organizira­li.

 ?? / ANADOLIJA ?? Nihat Biševac: Šteta je manja nego minulih godina
/ ANADOLIJA Nihat Biševac: Šteta je manja nego minulih godina
 ?? / ANADOLIJA ?? Kante su danima pretrpane
/ ANADOLIJA Kante su danima pretrpane
 ?? / EPA ?? Aleksandar Vučić: Nije mu lako
/ EPA Aleksandar Vučić: Nije mu lako

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina