Oslobodjenje

Lukašenko je jeftin Putinov saveznik

-

članica UN-A i svih drugih međunarodn­ih tela.

Zauzvrat, bila bi formirana Zajednica srpskih opština na severu, a upravo to je pitanje oko kojeg se lome koplja - kakva će i kolika ovlašćenja imati. Tačnije, to je problem premijera Kurtija koji već godinama odbija da se lati obaveze koju je Priština prihvatila još 2013. godine.

Što se Srbije tiče, ona “nije postigla ništa time što je iskoristil­a dve jake karte - izlazak Srba iz kosovskih institucij­a i barikade na putevima”. Ovo se juče čulo na diskusiji “Nemačko-francuski predlog sporazuma o normalizac­iji – mnogo buke (ni) oko čega?!”, a među stavovima koji su dominirali bio je i onaj da “ukoliko ne dođe do formiranja Zajednice srpskih opština, neće biti ni uspeha nemačko-francuskog predloga rešenja odnosa između Beograda i Prištine, niti povratka Srba u kosovske institucij­e”.

Igor Novaković iz Centra za međunarodn­e i bezbednosn­e poslove je na ovom skupu kazao da je osnovni cilj nemačko-francuskog predloga deeskalira­nje odnosa između Beograda i Prištine u uslovima rata u Ukrajini, kako se konflikt ne bi proširio na jugozapadn­i Balkan.

”Nije sigurno da će doći do sporazuma. Kosovski premijer Albin Kurti nije spreman da prihvati ZSO jer odbija bilo kakvu zajednicu zasnovanu na etničkim osnovama. Popularnos­t Kurtija na Kosovu je veća nego ikada”, upozorio je Novaković.

Posljednja prilika

Sa svoje strane, Stefan Vladisavlj­ev iz Fondacije BFPE kaže da više nema puno prostora za pregovore između Beograda i Prištine.

”Za Srbiju situacija može biti samo lošija”, izjavio je Vladisavlj­ev deleći mišljenje mnogih analitičar­a u zemlji koji procenjuju da Beograd ima poslednju priliku da spasi svoj napredak tako što će prihvatiti sporazum.

Uostalom, to je prvo što nam je predsednik saopštio nakon susreta

Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman sastao se jučer sa Svetlanom Tihanovsko­m, čelnicom bjeloruske oporbe u inozemstvu, pri čemu je iskazana podrška Hrvatske demokratsk­im snagama u Bjelorusij­i koje se protive ratu protiv Ukrajine, javila je Anadolija.

Grlić Radman je istaknuo kako je ovo prva posjeta Hrvatskoj Svetlane Tihanovske koja je, ocijenio je, predstavni­ca bjeloruski­h oporbenih demokratsk­ih snaga, koja se bori za demokratsk­u budućnost bjelorusko­g naroda.

Dodao je kako je situacija u Bjelorusij­i visoko na listi prioriteta EU, osudio je progon koji je pokrenut protiv Tihanovske, kao i kršenje ljudskih prava i slobode govora u Bjelorusij­i od Lukašenkov­og režima.

Tihanovska je upozorila na to da je potrebno razlikovat­i građane Bjelorusij­e od Lukašenkov­og režima, istaknuvši kako je 86 posto Bjelorusa protiv sudjelovan­ja Bjelorusij­e u agresiji na Ukrajinu. Ocijenila je kako pripadnici tamošnje vojske ne žele sudjelovat­i u ratu protiv Ukrajine te da njihovi građani Ukrajinu smatraju prijateljs­kom zemljom. Izrazila je stoga sumnju da će bjeloruska vojska sudjelovat­i u tom ratu jer je, navela je, Lukašenko procijenio kako bi velik broj vojnika prešao na ukrajinsku stranu.

”Bjelorusij­a nije Rusija. Bjelorusij­a je uvijek bila dio europske zajednice kojoj težimo”, poručila je i dodala:

Srbija nije postigla ništa time što je iskoristil­a dvije jake karte - izlazak Srba iz kosovskih institucij­a i barikade na putevima

Ešaloni ruske opreme i vojnika stigli su u Bjelorusij­u, u čemu su ih ometali naši partizani, rekla je Tihanovska

”Ešaloni ruske opreme i vojnika stigli su u Bjelorusij­u, u čemu su ih ometali naši partizani onesposobl­javanjem željezničk­ih linija, što je pomoglo u usporavanj­u ruskih trupa u naletu na Ukrajinu u početku rata. Lukašenko je jeftin Putinov saveznik, vrlo poslušan, njih obojica znaju da bi mobilizaci­ja bjeloruski­h trupa u ovaj rat destabiliz­irala ionako destabiliz­iranu zemlju. Prisutnost ruskih trupa u našoj zemlji drži u strahu građane Bjelorusij­e”.

 ?? / EPA ?? Popularnos­t Kurtija na Kosovu je veća nego ikada
/ EPA Popularnos­t Kurtija na Kosovu je veća nego ikada
 ?? / ANADOLIJA ?? Svetlana Tihanovska i Gordan Grlić Radman jučer u Zagrebu
/ ANADOLIJA Svetlana Tihanovska i Gordan Grlić Radman jučer u Zagrebu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina