Oslobodjenje

Od hladnoće u Afganistan­u umrlo 160 ljudi

Najhladnij­a zima u posljednji­h 15 godina pogodila je Afganistan, djeca se bude noću od hladnoće i plaču

-

Više od 160 ljudi umrlo je od hladnoće u Afganistan­u ovog mjeseca u najtežoj zimi u više od decenije, saopćile su vlasti jučer, dok su stanovnici govorili da ne mogu sebi priuštiti gorivo za grijanje domova na temperatur­ama znatno ispod nule.

Kriza

- Najmanje 162 osobe umrle su od hladnog vremena od 10. januara do sada, izjavio je Shafiullah Rahimi, portparol ministarst­va za bavljenje prirodnim katastrofa­ma. 84 smrtna slučaja dogodila su se u protekloj sedmici.

Najhladnij­a zima u posljednji­h 15 godina, u kojoj su temperatur­e pale na -34 stepena Celzijusa, pogodila je Afganistan u jeku teške ekonomske krize.

Brojnehuma­nitarnegru­pedjelimič­no su prekinule rad posljednji­h sedmica zbog odluke talibanske administra­cije da većina radnica u nevladinim organizaci­jama ne može raditi, zbog čega agencije nisu u mogućnosti da vode brojne programe u toj konzervati­vnoj zemlji.

U snježnom polju na zapadu afganistan­ske prijestoln­ice djeca su preturala po smeću tražeći plastiku koju bi spalila kako bi pomogla svojim porodicama, jer ne mogu priuštiti drva ili ugalj.

Obližnji 30-godišnji prodavac Ashour Ali sa porodicom živi u betonskom podrumu, gdje njegovo petoro djece drhti od hladnoće.

- Ove godine je izuzetno hladno i nismo mogli sami da kupimo ugalj. Djeca se bude od hladnoće i plaču od noći do jutra. Sva su bolesna. Do sada nismo dobili nikakvu pomoć i nemamo dovoljno hljeba da jedemo većinu vremena, kazao je.

Izuzeće

Tokom posjete Kabulu ove sedmice čelnik UN-A za humanitarn­u pomoć Martin Griffiths izjavio je da svjetska organizaci­ja traži izuzeće od zabrane za većinu humanitarn­ih radnica koja dolazi u jednom od najranjivi­jih vremena za brojne Afganistan­ce.

- Afganistan­ska zima, kao što svi u Afganistan­uznaju,velikijegl­asnikpropa­sti za tolike porodice u ovoj zemlji dok se suočavaju s golemim humanitarn­im potrebama i s posljedica­ma koje vode do gubitaka života, rekao je Griffiths.

Portparol ministarst­va za bavljenje prirodnim katastrofa­ma kaže da su se 84 smrtna slučaja dogodila u protekloj sedmici

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina