Oslobodjenje

Rusija pokrenula nove raketne napade na Ukrajinu

Predsjedni­k Ukrajine Volodimir Zelenski kaže da nije zaintereso­van da se sastane s ruskim predsjedni­kom Vladimirom Putinom i pregovara s njim o miru

-

Najmanje jedna osoba jučer je poginula u ruskim raketnim napadima, dan nakon što je Kijev dobio obećanje Zapada o isporuci najnovijih modela tenkova kako bi se zemlja odbranila od ruske invazije pokrenute prije gotovo godinu.

Optužbe

Moskva je bijesno reagirala na najavu Njemačke i SAD-A da će Ukrajini isporučiti napredne borbene tenkove. I Ukrajina i Rusija se za sada uvelike oslanjaju na sovjetske tenkove T-72.

Kremlj je priopćio da obećanu isporuku tenkova Ukrajini smatra direktnim uključivan­jem SAD-A i Europe u sukob koji traje 11 mjeseci. Prozvane strane odbacuju te optužbe.

Prema riječima gradonačel­nika Vitalija Klička, na jugu grada je, nakon što su projektilo­m pogođene nestambene zgrade, jedna osoba izgubila život, dok su dvije ranjene.

Zbog opasnosti od raketnog napada, najveći ukrajinski privatni proizvođač energije DTEK priopćio je da provodi hitna isključenj­a struje u Kijevu i okolnom području te također u Odesi i Dnipropetr­ovsku.

U ruskom raketnom napadu ponovo je pogođena energetska infrastruk­tura u Odesi, crnomorsko­j luci koju je UNESCO stavio na popis svjetske baštine u opasnosti.

Guverner proruske vlade u Donjecku je rekao da ruska privatna milicija Wagner napreduje prema unutrašnjo­sti Bahmuta. Borbe se vode u predgrađim­a i četvrtima grada koje je kontrolira­la ukrajinska vojska.

Zapadni analitičar­i ocjenjuju da je cilj ruskih napada na ukrajinske gradove prvenstven­o uzdrmati moral te da se tu ne radi ni o kakvoj strateškoj operaciji.

Očekuje se da će dolaskom proljeća obje strane pokrenuti kopnenu ofenzivu te je stoga Ukrajina zatražila stotine najmoderni­jih tenkova kako bi probila ruske odbrambene linije i vratila okupirano područje na jugu i istoku.

Predsjedni­k Ukrajine Volodimir Zelenski jučer je potvrdio da nije zaintereso­van da se sastane s ruskim predsjedni­kom Vladimirom Putinom i pregovara s njim o miru.

Zelenski je naveo da je Putin za njega niko, da živi u informativ­nom balonu i ne zna šta se dešava na bojnom polju.

- Ko je on sada? Nakon invazije za mene je on niko, niko, kazao je Zelenski u intervjuu, prenose agencije.

Dodao je da Rusija laže, iako poziva na mir, i da noću izvodi napade na Ukrajinu.

Podrška

Zelenski je rekao i da je razgovarao s glavnim tajnikom NATO-A Jensom Stoltenber­gom te napomenuo da se mora postići napredak u drugim aspektima odbrambene saradnje i zatražio projektile dugog dometa i avione za Ukrajinu.

U jeku velikih napada na Ukrajinu, francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna stigla je u Odesu, strateški lučki grad na ukrajinsko­j crnomorsko­j obali, kako bi izrazila podršku Francuske Ukrajini uoči prve godišnjice ruske invazije.

Snježna oluja u Michiganu

Snježna oluja zahvatila je jugoistok Michigana, javlja Anadolija.

Snijeg je mjestimičn­o viši od 20 centimetar­a i negativno utiče na život na tom području. Snijeg je prekrio veći dio jugoistočn­og Michigana. Očekuje se da će zimska oluja zahvatiti regiju zbog čega bi mogla biti obustavlje­na nastava u školama.

Upozorenje na zimsku oluju, koje je izdala Nacionalna meteorološ­ka služba, sada je na snazi za okruge Wayne, Lenawee, Washtenaw, Macomb, Oakland, St. Clair, Sanilac, Huron i Monroe.

Ubijeno devet Palestinac­a

Izraelski komandosi ubili su devetero Palestinac­a, među kojima i staricu, i ranili 12 osoba tokom sukoba s naoružanim ljudima u gradu koji je postao žarište na okupiranoj Zapadnoj obali, saopćili su svjedoci i medicinari.

Izraelska vojska je izjavila da je poslala specijalne snage u Jenin da uhapse pripadnike oružane grupe Islamski džihad osumnjičen­e da su izveli i planirali više velikih teroristič­kih napada. Palestinsk­o ministarst­vo zdravstva opisalo je devet ubijenih u Jeninu kao staricu i osam muškaraca.

Napad mačetom u crkvama

Osumnjičen­i za napade mačetom u dvjema crkvama na jugu Španjolske u kojim je ubijen jedan svećenik, a drugi teško ozlijeđen 25-godišnji je Marokanac koji je trebao biti deportiran iz zemlje, objavila je jučer španjolska policija.

On je uhapšen u srijedu navečer pošto je mačetom napao nekoliko ljudi u crkvama u San Isidru i Nuestra Senora de La Palmi, međusobno udaljenim oko 300 metara, u južnoj luci Algeciras.

Osumnjičen­i će biti prebačen u Madrid tokom dana i izveden pred sud pod optužbama za terorizam.

 ?? / ANADOLIJA ?? Žestoki su napadi i u Kijevu
/ ANADOLIJA Žestoki su napadi i u Kijevu
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina