Oslobodjenje

Pakistan traži američku podršku

Ministar finansija Pakistana Ishaq Dar kaže da su u procesu donošenja veoma teških odluka

-

Pakistan je zatražio podršku od Washington­a da deblokira zaustavlje­ni program MMF-A kako bi oslobodio 1,1 milijardu dolara njegovoj ugroženoj ekonomiji dok se zemlja oporavlja nakon prošlogodi­šnjih razornih poplava, objavile su jučer novine Dawn.

MMF i Pakistan su 2019. potpisali paket pomoći od šest milijardi dolara, koji je prošle godine dopunjen s još 1,1 milijardu dolara, ali uz priložene uslove usmjerene na smanjenje budžetskog deficita prije nego što se kredit oslobodi.

S kamatnim stopama koje su već na 17 posto, inflacijom koja je u decembru dostigla 24,5 posto i deviznim rezervama koje su jedva dovoljne da pokriju trosedmičn­i uvoz, toj južnoazijs­koj zemlji neophodno je potrebno vanjsko finansiran­je.

Ministar finansija Ishaq Dar susreo se sa delegacijo­m američkog ministarst­va finansija koja je bila u posjeti njegovoj zemlji. Rekao im je da će Pakistan poštovati svoje međunarodn­e obaveze i da je u procesu donošenja veoma teških odluka poput povećanja cijena prirodnog plina i struje, prenosi Dawn pozivajući se na izvore.

- Pakistanu je, međutim, bio potreban prostor za disanje jer su industrija i poljoprivr­eda prošli kroz najizazovn­ija vremena nakon razornih poplava, navodi se u izvještaju pakistansk­ih novina, prenosi Fena.

Prošlogodi­šnje teške poplave potopile su dijelove zemlje, odnijele su najmanje 1.700 ljudskih života i narušile pakistansk­u ionako opterećenu ekonomiju.

Troškovi obnove procijenje­ni su na 16,3 milijarde dolara, a međunarodn­i donatori ovog mjeseca obavezali su se na to da će finansirat­i više od polovine te sume.

 ?? / EPA ?? Prošlogodi­šnje poplave narušile su pakistansk­u ekonomiju
/ EPA Prošlogodi­šnje poplave narušile su pakistansk­u ekonomiju

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina