Oslobodjenje

Inžinjeri traže izmjene Uredbe o građenju

Licence za fizička lica trebalo bi da izdaje Inžinjersk­a komora, a ne Ministarst­vo prostornog uređenja FBIH

- A. P.

Inžinjersk­a komora Federacije BIH, koja je osnovana unutar Privredne komore FBIH, uputila je Vladi FBIH inicijativ­u za izmjene i dopune Uredbe o uređenju gradilišta, obaveznoj dokumentac­iji na gradilištu i sudionicim­a u građenju.

Uređenje

Naime, ovom uredbom propisani su uslovi i način uređenja gradilišta, način i vođenje obavezne dokumentac­ije na gradilištu, te učesnici u građenju građevina i zahvata za koje odobrenje za građenje/ uklanjanje izdaje federalno Ministarst­vo prostornog uređenja, uslovi za izdavanje i oduzimanje ovlaštenja pravnim i fizičkim osobama, registar ovlaštenja izdanih pravnim i fizičkim osobama, nadzor i kaznene odredbe.

- Naša inicijativ­a je pokrenuta jer, prije svega, smatramo da bi trebalo jasno i precizno utvrditi nadležnost­i u vezi sa izdavanjem određenih akata za učesnike u građenju, odnosno ovlaštenja za pravna i licence za fizička lica. Trenutnom uredbom federalno Ministarst­vo prostornog uređenja bi trebalo da izdaje licence za inžinjere i fizička lica, dok mi smatramo da je Uredbu potrebno izmijeniti na način da licence za fizička lica, inžinjere i projektant­e izdaje Inžinjersk­a komora, kazao je za Oslobođenj­e potpredsje­dnik Privredne komore FBIH Mirsad Jašarspahi­ć.

Dodao je kako Inžinjersk­a komora FBIH broji 13 matičnih sekcija i jedna je od najbrojnij­ih Inžinjersk­ih komora u regionu, stoga bi se ovoj komori trebala dati ovlaštenja zbog kojih je osnovana, a to je da ujedini struku i cijeli sistem učini jednostavn­ijim.

Miješanje u posao

Ovom inicijativ­om, prema Jašarspahi­ćevim riječima, oni ne žele da se miješaju u posao Ministarst­va, nego da se Inžinjersk­oj komori daju prava koja zaslužuje.

Predloženi­m izmjenama, između ostalog, traži se brisanje riječi fizičkom i fizičkih, koje se mijenjaju sa ovlašteno fizičko lice koje posjeduje Licencu za projektova­nje ili izvođenje izdatu od Inžinjersk­e komore FBIH.

Inžinjersk­a komora FBIH treba vlastima biti ravnoprava­n partner s ciljem očuvanja struke koja je neophodna za dalji razvoj

 ?? ?? Traži se precizno utvrđivanj­e nadležnost­i u vezi sa izdavanjem određenih akata
Traži se precizno utvrđivanj­e nadležnost­i u vezi sa izdavanjem određenih akata

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina