Oslobodjenje

Iz krize nas jedino mogu izvući mladi

U Starom Gradu potpisani su ugovori sa nadarenim učenicima i studentima te onima koji izučavaju tradiciona­lne i deficitarn­e zanate

- Piše: JASMINA MALIŠEVIĆ

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajri­ć potpisao je ugovore sa 171 učenikom i studentom iz Starog Grada iz kategorije nadarenih i onih koji izučavaju tradiciona­lne i deficitarn­e zanate.

Kako je istakao načelnik Hadžibajri­ć, Općina Stari Grad ove godine za stipendije izdvaja 603.000 KM i stipendira 389 učenika i studenata koji su na redovnom školovanju.

Prosjek ocjena

- To nije mali iznos imajući u vidu da naš budžet iznosi 21 milion KM.

Ulagati u mlade i obrazovanj­e uvijek je prava investicij­a. Siguran sam da je Općina Stari Grad u samom vrhu u BIH po iznosu koji izdvaja za stipendira­nje učenika i studenata, kazao je načelnik Hadžibajri­ć.

Da bi postali stipendist­i Općine Stari Grad, učenici i studenti su morali zadovoljit­i uslove javnog konkursa, a najvažniji od njih bio je prosjek ocjena. Za Kanitu Kamenica, studenticu pete godine Medicinsko­g fakulteta u Sarajevu, to nije bio problem, imajući u vidu da je njen prosjek 9.

- Tokom svake godine studija dobijala sam stipendiju od Općine Stari Grad. To mi je oduvijek bilo od velike pomoći, pogotovo za kupovinu medicinski­h knjiga i literature koja je jako skupa. Također, zahvaljuju­ći stipendiji, mogla sam sebi priuštiti i druge stvari koje su vezane za moje interese i hobije. Nakon završetka studija voljela bih ostati u BIH da pomognem i liječim moj narod, izjavila je Kamenica.

Za razliku od nje, Malik Čurčić je prvi put stipendist­a Općine Stari Grad i prvi je razred Druge gimnazije u Sarajevu.

- S obzirom na to da sam stipendiju dobio na osnovu svojih ocjena i rezultata, ona za mene predstavlj­a određeni vid nagrade za moj rad i trud sve ove godine. Mogu sada bez problema kupiti sva potrebna sredstva za školu, ali i bavljenje sportom, rekao je Čurčić.

Kako bi potakla mlade da se opredjelju­ju za zanate, Općina Stari Grad već sedmu godinu osigurava im stipendije. To je razlog i zašto su njihove stipendije u istom rangu kao i studentske i iznose 200 KM mjesečno. Ove godine takvih stipendist­a je osam i to za zanimanja zlatar-draguljar, pomoćni dekorater, automehani­čar, poslastiča­r, elektroene­rgetičar, krojač i tapetar.

Muris Reiz je treći razred Srednje škole za okoliš i drvni dizajn, smjer tapetar, i već tri godine prima stipendiju.

- Nakon završetka srednje škole ću nastaviti školovanje. Ova stipendija će mi puno pomoći i značiti na tom putu, kazao je Reiz.

Porodica Ibrahimovi­ć svakako ima razloga za ponos jer njihova djeca Emira, Faruk i Naila imaju najbolje prosjeke ocjena, osvajaju nagrade i priznanja i služe kao primjer drugima.

Općina Stari Grad za stipendije je izdvojila 603.000 KM i stipendira 389 učenika i studenata koji su na redovnom školovanju

Takmičenja

Svi pohađaju Drugu gimnaziju i učenici su I, II i IV razreda i svi su stipendist­i Općine Stari Grad.

Najstarija među njima Emira Ibrahimovi­ć ide u IV razred, višestruka je osvajačica prvih mjesta na općinskim takmičenji­ma u informatic­i, fizici i robotici.

- Moja braća, sestre i ja smo zahvalni za svu podršku koju nam godinama pružaju Općina Stari Grad i načelnik Ibrahim Hadžibajri­ć. U toku osnovne škole, zahvaljuju­ći našim dobrim rezultatim­a na školskim takmičenji­ma, Općina i načelnik su nas uvijek pratili i nagrađival­i naše rezultate. Tako smo znali da uvijek imamo podršku od naše lokalne zajednice i vjerujte da to mnogo znači, izjavila je Ibrahimovi­ć.

 ?? ?? Stipendije su ove godine gotovo dvostruko uvećane
Stipendije su ove godine gotovo dvostruko uvećane

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina