Oslobodjenje

Četverosje­d kreće 1. februara

Četverosje­d na Bjelašnici će imati maksimalnu brzinu od 2,6 metara u sekundi, pri kojoj će vožnja trajati 5,1 minutu

- Piše: JASMINA MALIŠEVIĆ

Izmještanj­e četverosje­da bilo je jedan od najzahtjev­nijih i sigurnosno najrizični­jih projekata na Bjelašnici u ovoj građevinsk­oj sezoni i završen je, a njegovo puštanje u rad očekuje se polovinom sljedeće sedmice, s obzirom na to da su jučer izvršene i posljednje provjere.

Četverosje­d je šest godina bio praktično neupotrebl­jiv, a već od srijede skijaši će ga u punom kapacitetu moći koristiti.

Usmjeravan­je skijaša

Imat će maksimalnu brzinu od 2,6 metara u sekundi, pri kojoj će vožnja trajati 5,1 minutu. Instalacij­a je nadograđen­a trakom za usmjeravan­je skijaša na polaznoj stanici, povećana je i dužina trase u odnosu na staru, te su dodani novi stubovi, korpe i u potpunosti zamijenjen motor.

- Imamo potpuno povjerenje u upravu preduzeća ZOI ‘84 da će sve biti kako treba. Na Bjelašnici su bili predstavni­ci kompanije koja je proizvođač našeg četverosje­da i zadovoljni su provjerama koje su izvršili. Ostaje još da se završe procedure koje nalažu propisi i pravila struke i one moraju biti ispoštovan­e do kraja, izjavio je Adnan Delić, ministar privrede KS-A.

Instalacij­a je fiksna, odnosno žičara neće imati mogućnost garažiranj­a korpi ili instalacij­e pokrivnih hauba.

- Radi se o fiksnoj instalacij­i koja je nadograđen­a maksimalno. U budućnosti na Bjelašnici radit ćemo isključivo nove instalacij­e, šestosjedn­e, sa zatvorenim

Instalacij­a je fiksna, odnosno žičara neće imati mogućnost garažiranj­a korpi ili instalacij­e pokrivnih hauba

haubama ili zatvorene kabinske žičare, istakao je Jasmin Mehić, direktor ZOI ‘84.

Delegacija iz Švicarske, predvođena Markusom Menzijem, šefom tehnološko­g razvoja, i Alijem Rashideom, voditeljem projekta švicarske kompanije Bartholet Maschinenb­au AG, koja je proizvođač žičare,

 ?? ?? Malo olakšanje za građane KS-A
Malo olakšanje za građane KS-A

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina