Oslobodjenje

Šta će reći Bašićeve ubice?

Dalibor Railić i ostali optuženi će se u ponedjelja­k naći u sudnici Suda BIH kako bi se izjasnili o krivici

-

Dalibor Railić, koji se tereti za ubistvo načelnika Sektora kriminalis­tičke policije PU Prijedor Radenka Bašića, u ponedjelja­k će se naći u sudnici Suda BIH kako bi se izjasnio o navodima optužnice, saznaje Oslobođenj­e. Osim njega, o krivici će se izjasniti i ostali optuženi: Haris Gredelj, Mirjana Vujović, Željko

Simić, Aleksandar Ivković, Gordan Gvozden, kao i Aleksandar Mijatović i Igor Repajić.

Kriptovana komunikaci­ja

Prema optužnici, Railić je bio organizato­r grupe kojoj su pristupili ostali optuženi i donosio je odluke o njenom djelovanju i načinu izvršenja krivičnih djela, kao i podjeli zarade. Za međusobnu komunikaci­ju su koristili aplikaciju Sky, namijenjen­u za zaštićenu i kriptovanu komunikaci­ju, te tako dogovarali vrijeme i mjesto preuzimanj­a droge, prijevoz, prijenos i drugo.

- Kokain je u BIH nabavljan iz Zapadne Evrope po cijeni od 37.000 do 39.000 eura za kilogram, a marihuana iz Crne Gore za iznose od 600 do oko 3.800 KM po kilogramu, stoji u optužnici.

Railić je optužen da je tako stečeni novac stavljao u legalne tokove, kupovinom stanova i skupocjeni­h auta, kao i da je s Ivkovićem “od novembra 2020. do februara 2021. dogovorio kupoprodaj­u marihuane koja je nabavljena iz Crne Gore po cijeni od 1.900 eura po kilogramu”. Optuženi Željko Simić je pod istragom i u predmetu koji se vodi protiv Zlatana Ćuka (koji je nedostupan organima gonjenja, op. a) i drugih. Simić, koji se trenutno nalazi u pritvoru, tereti se da je prenosio drogu iz Sarajeva u Bijeljinu i Prijedor, a njegov advokat Petko Budiša se pita kako je moguće da se za ista djela vode dvije istrage? Budiša je na sjednici održanoj u Sudu BIH na kojoj se odlučivalo o produženju pritvora njegovom klijentu i ostalim osumnjičen­ima za šverc droge u predmetu Ćuk i drugi kazao:

- Simić je optužen u predmetu Railić, a postoji i ova istraga i to za ista djela. Zar je to uopće moguće? On se tereti da je oružje i drogu preuzimao u Sarajevu i dovozio u Bijeljinu. To što je Ćuk u bjekstvu ne znači da moj klijent mora biti u pritvoru, mišljenja je Budiša, koji je tvrdnje Tužilaštva da su Railićeva

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina