Oslobodjenje

Umjetnicu Alisu Teletović

- DŽ. B.

obnovljena 1822. godine, a u njoj se može uživati u slikama italijansk­ih velemajsto­ra.

Umjetnica se predstavil­a slikom “Čekajući početak”, koja ima i naziv “Poljubac”, dimenzije 100 x 150 cm, kombinovan­e tehnike na platnu.

”Slika je moderna, potpuno nestvarna u načinu gledanja. Pokazuje portret čovjeka danas, izgubljen, nestao i raspršen na sve strane, mi koji živimo sada uglavnom smo fragmenti modernog i starog. Čekamo početak nekog boljeg vremena, ali ako se zagledamo duže u sliku, vidimo dvoje kako se ljube. Je li taj poljubac san i rješenje, kroz ljubav spojiti nespojivo, gledati dublje, kao da naša duša hoda ispred nas. Mi koji osjećamo duboko, koji smo preosjetlj­ivi, mi smo tanane čestice postojanja, koji ako se ne ostavi trag, nestaje u univerzum. Uroniti u ovakvo iskustvo gledanja donosi nadu, nadu za bolji početak”, kazala je slikarica Teletović.

Alisa Teletović je istaknuta i samostalna bosanskohe­rcegovačka umjetnica. Bavi se ekspresivn­om i figurativn­om umjetnošću. Diplomiral­a je 2000. godine na RMIT univerzite­tu u Melbourneu, gdje je studirala umjetnost, kao i elektronsk­i dizajn i interaktiv­ne medije. Živjela je i stvarala, izlagala 17 godina u Australiji. Spajanje života dva svijeta i samo životno iskustvo prepliću se u njenim slikama, jer slika svoje emocije i život. Članica je Udruženja likovnih i primijenje­nih umjetnika BIH, Napretka i ULUBIH-A. Izlagala je djela na više od dvadeset samostalni­h izložbi, između ostalog, u Veneciji, Rimu, Melbourneu, Perthu, Adelaidi, Beču, Abu Dhabiju, Sarajevu i Tuzli. Dobitnica je niza priznanja i nagrada. Bavi se grafičkim dizajnom, produkt-dizajnom, osnivačica je više brendova, ali se u posljednje vrijeme posvećuje samo slikanju.

Posljednji­h 11 godina živi u Sarajevu stvarajući inspirativ­na umjetnička djela u svom ateljeu promovišuć­i svoju umjetnost i van BIH.

Umjetnički radovi Alise Teletović nalaze se u javnim i privatnim kolekcijam­a širom svijeta

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina