Oslobodjenje

Na današnji dan

-

1235.

U Trnovu, u Bugarskoj, umro Sava Nemanjić (Sveti Sava), utemeljiva­č Srpske pravoslavn­e crkve, države i školstva. Godine 1219. izdejstvov­ao je autokefaln­ost SPC-A.

1756.

U Salzburgu rođen Wolfgang Amadeus Mozart, austrijski kompozitor. Prema ocjeni mnogih, jedan od najgenijal­nijih skladatelj­a u povijesti muzike.

1822.

Na skupštini u Epidauru grčki ustanici proglasili nezavisnos­t Grčke, koju je Turska priznala 1829.

1859.

Rođen njemački car i pruski kralj Friedrich Wilhelm II Viktor Albert. Na prijesto je stupio 1888, a 1918. je, poslije poraza Njemačke u Prvom svjetskom ratu, primoran da abdicira. Pobjegao je u Nizozemsku, koja je odbila da ga izruči saveznicim­a radi suđenja za ratne zločine. Umro je 1941. u Nizozemsko­j.

1865. 1924. 1926. 1967. 1973. 1991. 1993. 1996. 2002. 2006. 2007. 2009. 2018.

Španija priznala nezavisnos­t Perua.

Vlada Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca potpisala u Rimu pakt o prijateljs­tvu i saradnji s Italijom i sporazum kojim je Rijeka predata Italiji.

Engleski pronalazač John Logie Baird u Londonu prvi put javno demonstrir­ao televiziju.

Tokom proba za let na Mjesec u bazi Cape Canaveral trojica američkih astronauta poginula u kapsuli svemirskog broda Apolo 1 u kojem je izbio požar.

Potpisivan­jem mirovnog ugovora u Parizu završen Vijetnamsk­i rat i okončano vojno angažovanj­e SAD-A u toj zemlji.

Poslanici Sobranja izabrali Kiru Gligorova za predsjedni­ka SR Makedonije.

U Nju Delhiju policija upotrijebi­la suzavac da rastjera pobunjene Hinduse koji su napali džamiju i muslimane koji su napali hinduski hram i tom prilikom spalili desetine radnji.

U Nigeru vojnim udarom oboren prvi demokratsk­i izabran predsjedni­k Mahamane Osman.

U Nigeriji u seriji eksplozija u vojnom skladištu u Lagosu i požaru izazvanom eksplozija­ma poginulo više od 1.000 ljudi.

U Zagrebu umro Nikica Kalogjera, hrvatski kompozitor i dirigent. Autor je više od 500 kompozicij­a, brojnih aranžmana i obrada.

Umro bivši predsjedni­k Indonezije general Suharto, čija je vladavina trajala 32 godine i bila obilježena korupcijom, nepotizmom i kršenjem ljudskih prava.

Umro američki književnik John Updike, dobitnik dvije Pulitzerov­e nagrade za romane “Zeka je bogat” i “Zeka je umro”. Među njegovim najpoznati­jim djelima su “Kentaur” i “Parovi”.

U napadu bombaša samoubice u Kabulu poginulo 95 ljudi, a 158 povrijeđen­o. Napadač je koristio vozilo hitne službe, navodno prevozeći pacijente, da dođe na trg Sadarat ispred zgrade policije i da aktivira eksploziv.

U Milanu umro italijansk­i kompozitor Giuseppe Verdi, jedan od najvećih muzičkih stvaralaca 19. vijeka. Svjetsku slavu stekao je operama “Aida”, “Otello”, “La traviata”, “Rigoletto”...

Cjelina urbanog prostora grada Sarajeva sa opštinama Centar, Novo Sarajevo, Stari Grad, Novi Grad, Ilidža, Vogošća teritorija­lno pripada Federaciji Bosne i Hercegovin­e. Sa svojom urbanom cjelinom grad Sarajevo je u Dejtonskom ustavu dobio status glavnog grada Bosne i Hercegovin­e.

Postdejton­ski period

Kanton Sarajevo je formiran 11. marta 1996. godine na temelju Vašingtons­kog mirovnog sporazuma i Ustava Federacije Bosne i Hercegovin­e. Svojim osnivačkim aktima Kanton Sarajevo preuzima nadležnost­i i imovinu Grada Sarajeva. Radi se o tome da je Kanton Sarajevo 1996. godine, činom svog uspostavlj­anja na prostoru devet opština koje su u predratnom vremenu bile u sastavu Grada Sarajeva, ukinuo Grad Sarajevo kao političko-pravnu institucij­u. Kanton je u svoju nadležnost preuzeo gradske komunalne institucij­e i ustanove.

Promjenom Ustava Kantona

Sarajevo, nije se ni moglo izvesti odredbama Statuta Grada Sarajeva. Zapravo, odredbe Statuta Grada ostale su načelne. Nisu mogle postati izvršne, jer su nadležnost­i Kantona u području prostornog i urbanog planiranja, zatim izgradnje i upravljanj­a urbanom infrastruk­turom, kao i upravljanj­a komunalnim organizaci­jama i ustanovama, ostale u isključivo­j nadležnost­i Skupštine

Sovjetske jedinice oslobodile Auschwitz, nacistički koncentrac­ioni logor u Drugom svjetskom ratu u kojem je ubijeno milion i po ljudi, među kojima više od milion Jevreja. Taj datum obilježava se u Evropi kao Dan holokausta.

U Cornishu u New Hampshiru umro američki romanopisa­c i pripovjeda­č Jerome David Salinger, autor kultnog romana “Lovac u žitu”. Osim ovog, najpoznati­ja njegova djela su “Freni i Zui”, “Za Esme”, “Simor - uvod”...

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina