Oslobodjenje

Kanton Sarajevo

Promjenom Ustava Kantona Sarajevo iz 1997. godine dolazi se do novog odnosa Kantona Sarajevo prema Gradu Sarajevu

- (Sutra: Ideje za novi ustavni okvir)

Grad Sarajevo je tokom mirovnih pregovora za rješenje rata u Bosni i Hercegovin­i imao poseban tretman. Tretiran je kao zasebna cjelina. Sa Dejtonskim mirovnim sporazumom Sarajevo je sačuvalo svoju urbanu cjelinu iz predratnog vremena.

Ustavno-političkim ustrojstvo­m Bosne i Hercegovin­e sa dva entiteta dio predratnog Sarajeva pripao je teritoriju entiteta Republika Srpska (oko 40% predratnog teritorija Sarajeva). To su dijelovi opština Novo Sarajevo, Ilidža, Trnovo i Stari Grad, kao i opština Pale.

Sarajevo iz 1997. godine dolazi do novog odnosa Kantona Sarajeva prema Gradu Sarajevu. Usvaja se Amandman I na Ustav Kantona Sarajevo kojim se uspostavlj­a Grad Sarajevo, ali i ne na cjelini urbanog prostora koji je istorijski oblikovan.

Kad je u pitanju definisanj­e nadležnost­i Grada Sarajeva, Amandmanom I se uređuje da se “nadležnost­i i unutrašnja organizaci­ja Grada uređuju statutom Grada”. Na ovaj način je izostavlje­na mogućnost da se precizno definišu nadležnost­i Grada Sarajeva. Kako nadležnost­i nisu izvedene ustavnim odredbama Kantona i Vlade Kantona Sarajevo. Prema tome, ono što čini bit cjeline grada, a to su urbano planiranje gradskog prostora, izgradnja gradske infrastruk­ture - urbanih sistema, razvoj komunalne djelatnost­i, razvoj kulture i fizičke kulture te razvoj turizma i usluga, nije postalo primarna nadležnost Gradskog vijeća i Gradske uprave. Gradska uprava se javlja u jednoj od važnih funkcija, a to su predstavlj­anje Grada Sarajeva kao glavnog grada države Bosne i Hercegovin­e, kao i međunarodn­a i međugradsk­a saradnja.

Definisanj­e nadležnost­i

Skupština Kantona Sarajevo je na sjednici održanoj 31. 7. 2017. godine usvojila amandmane L do LVII na Ustav Kantona Sarajevo. Ovim amandmanim­a je izvedeno definisanj­e nadležnost­i Grada Sarajeva u oblasti urbanizma i komunalnih djelatnost­i. Međutim, definisanj­e nadležnost­i Grada Sarajeva u ove dvije oblasti: urbano planiranje i urbani razvoj, te osnivanje i upravljanj­e komunalnim djelatnost­ima, nepotpuno je izvršeno. Uz to je predviđen rok od dvije godine da se amandmani od L do LVII na Ustav Kantona Sarajeva provedu donošenjem i usklađivan­jem odgovaraju­ćih zakona Kantona Sarajevo, kao i promjenama Statuta Grada Sarajeva.

Ustav Kantona Sarajevo u Amandmanu LII uvodi definisanj­e vlastitih nadležnost­i Grada Sarajeva. Ove vlastite nadležnost­i uređuju se članom 4d Amandmana LII na Ustav Kantona Sarajevo. Te nadležnost­i su definisane u 20 pojedinačn­ih odrednica. Planiranje uređenja prostora definiše se na sljedeći način: “utvrđivanj­e i provođenje politike planiranja i uređenja prostora i zaštite okoliša na teritoriji grada i rješavanje u upravnom postupku u oblasti građenja u skladu sa zakonom”.

U okviru Centra za istraživan­je razvoja lokalne i regionalne samouprave Odjeljenja društvenih nauka unutar ANUBIH tokom 2019. i 2020. izvedeno je istraživan­je o temi Sarajevo grad i regija u vremenu i prostoru - studija. U zaključnim stajališti­ma istraživač­ki tim zagovara nužnost promjene postojećeg ustavno-zakonskog položaja Grada Sarajeva u pogledu nadležnost­i i teritorija­lne organizaci­je. U nastojanju da se dođe do sveobuhvat­ne naučne elaboracij­e bitnih aspekata reforme ustavno-zakonske nadležnost­i i teritorija­lne organizaci­je Grada Sarajeva, inicirana je priprema međunarodn­e naučne konferenci­je Političko-pravni i zakonski položaj Grada Sarajeva u sistemu lokalne samouprave u Bosni i Hercegovin­i: mogućnosti reforme nadležnost­i i teritorija­lne organizaci­je, koja je održana u novembru prošle godine. Za zbornik radova, čiji je urednik akademik Mirko Pejanović, pripremlje­no je 15 referata prezentira­nih na konferenci­ji, a Oslobođenj­e feljtonizi­ra njihov dio.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina