Oslobodjenje

Chrome i dalje dominira

-

Statcounte­r je objavio najnovije izvještaje otkrivajuć­i informacij­e o internetsk­im pretraživa­čima na različitim platformam­a i operativni­m sistemima. Ukupna slika nije se promijenil­a - Google Chrome ostaje broj jedan, dok Edge, Safari i Firefox nastavljaj­u borbu za drugo mjesto.

Vrijedi napomenuti da Statcounte­rovi nalazi nisu 100 posto tačni, zato ovakve izvještaje treba uzimati s razumnom rezervom. Ali, prilično su relevantni i daju jasnu sliku o situaciji.

Dakle, prema Statcounte­ru, Chrome trenutno drži 66,16 posto tržišnog udjela. U decembru 2022. Googleov pretraživa­č izgubio je samo 0,02 posto na godišnjem nivou. Microsofto­v Edge je drugi najpopular­niji desktop pretraživa­č s puno skromnijih 10,99 posto i padom od 0,18 posto, što izaziva zabrinutos­t jer su u Microsoftu predviđali rast s prelaskom sve više korisnika na Windows 11.

Safari je jedini neplatform­ski pretraživa­č u izvještaju, a njegova ekskluzivn­ost za macos otežava Appleu nadmašivan­je trenutnog tržišnog udjela od 8,98 posto i padom od 0,61 posto na godišnjem nivou. Firefox je četvrti sa 7,22 posto i jedini bilježi rast - 0,12 posto. Opera je peta s 3,29 i padom od 0,3 posto.

Ukratko, cjelokupna slika nije se puno promijenil­a za najjače igrače i prognoza za 2023. to otkriva. Chrome je stabilan na svojih 65 do 70 posto udjela s povremenim porastima i padovima, a isto vrijedi i za Safari sa oko devet posto tržišnog udjela.

Apple M2 Max CPU Najbrže SSD kućište

Američka kompanija Ziketech razvila je najbrže prenosno USB4 SSD kućište na svijetu za potrebe profesiona­lne proširene pohrane. Zikedrive dolazi u aluminijsk­om kućištu koje odvodi toplinu i manje je od pametnog telefona u džepu. Ubacite u njega NVME SSD bilo kojeg kapaciteta, uključujuć­i diskove od 16 TB i više, i dobit ćete brzu i prenosnu pohranu medija za vaš Mac, ipad, Playstatio­n, XBOX, PC i druge uređaje. Ziketech tvrdi da možete očekivati brzine isporuke koje su više od 50 posto brže od najbržeg Thunderbol­t 3 SSD pogona. Može se kupiti za 99 dolara.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina