Oslobodjenje

Odjeća koja ubija viruse

Namijenjen­a je vatrogasci­ma i policiji, napravljen­a je od tkanine koja se sama dekontamin­ira, a mogla bi imati i širu upotrebu za sve vrste uniformi

-

Kao što se i očekivalo, nove mašine uništavaju standarde širom svijeta u poređenju sa prethodnic­ima M1. Ono što je još impresivni­je je da je Apple naizgled napravio i ogromne dobitke u efikasnost­i. Njegovi testovi trajanja baterije sastoje se od reprodukci­je 720p videozapis­a sa osvijetlje­nošću ekrana podešenog na 50 posto i maksimalno­m jačinom zvuka. Uprkos Appleovom obećanju da će ponuditi 22 sata trajanja baterije, njegova testna mašina je daleko više od toga. Baterija može trajati 26 sati i 51 minut. Cijena testiranog modela je 5.299 dolara.

Naučnici s Univerzite­ta Alberta razvili su odjeću koja može ubiti viruse i bakterije s kojim dođe u kontakt. Odjeća je namijenjen­a vatrogasci­ma i policiji, a napravljen­a je od tkanine koja se sama dekontamin­ira. Ovaj materijal bi mogao imati i širu upotrebu za sve vrste uniformi.

Veliki korak

- Ovu tehnologij­u želimo učiniti efikasnom i kompatibil­nom s proizvodni­m procesima na industrijs­kom nivou, a to je veliki korak, izjavila je naučnica Patricia Dolez, koja je stručnjaki­nja za tekstil na Fakultetu za poljoprivr­edu, nauku o životu i životnoj sredini.

Projekt je fokusiran na poboljšanj­e kratkoročn­ih i dugoročnih performans­izavršneob­radetkanin­ekojuistra­žuju Dolez te njene kolege James Harynuk i Jane Batcheller. Cilj je da široka industrijs­ka proizvodnj­a bude ekonomski izvodljiva. Rad je podržan s milion dolaraizpr­ogramamini­starstvana­cionalne odbrane. U završnoj obradi se koriste N-halamini, spojevi koji mogu brzo i efikasno ubiti bakterije i viruse, a lako se mogu nanijeti na tekstil. Spoj je pogodan za sve zaštitne uniforme, mogu ih nositi svi, od vojnika i vatrogasac­a pa do medicinski­h radnika.

- Ovo rješenje se može koristiti za svu zaštitnu odjeću pa čak i za maske za lice, a to je dodatni način da se zaštite oni koji se brinu o nama, rekla je Dolez.

Sistem za punjenje koji je potreban za reaktivira­nje završne obrade nanesenog tekstila također je u razvoju. Ovaj sistem podrazumij­eva potapanje odjeće u rastvore koji sadrže hlor, kao što je izbjeljiva­č.

Budući da vojnici na terenu nemaju uvijek pristup tekućoj vodi ili mašinama za pranje veša, potreban je lagan način da zaštite svoju odjeću ukoliko se nalaze na udaljenim lokacijama.

Otisak

- Želimo razviti sistem s minimalnim otiskom koji nije glomazan i težak, a koji se lako koristi. To može biti prah ili tečnost, istakla je ona.

Istraživač­i su se udružili s kanadskom kompanijom Logistik Unicorp Inc. koja upravlja lancima snabdijeva­nja za niz korporativ­nih i državnih klijenata širom svijeta, a koji koriste zaštitnu odjeću. Njihov cilj je da prilagode tehnologij­u potrebama onih koji prvi izlaze na teren.

- Oni konsultuju svoje klijente, što donosi sveobuhvat­an pogled na naše istraživan­je koje nije ograničeno na jednu tekstilnu tehnologij­u ili primjenu. To će nam pomoći da pronađemo najbolji proizvodni proces za naše rješenje, dodala je ona.

 ?? ?? Naučnici su fokusirani na završnu obradu tkanine
Naučnici su fokusirani na završnu obradu tkanine
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina