Oslobodjenje

Šveđani ostali bez Gottfridss­ona

Domaćin Svjetskog prvenstva u rukometu bit će hendikepir­an u polufinaln­oj utakmici protiv Francuske

- ZLATKO ŠARIĆ

Četvrtfina­lni mečevi Svjetskog prvenstva u rukometu donijeli su tri dosta lake pobjede favorita i spektakula­rni meč između Španije i Norveške koji je riješen tek nakon što su odigrana dva dodatna produžetka.

Meč je riješen spektakula­rnom odbranom španskog golmana De Vargasa u posljednji­m sekundama drugog produžetka, završilo je 35:34.

Njemačka je odolijeval­a Francuskoj samo u prvom poluvremen­u koje je završeno 16:16, ali na kraju je bilo uvjerljivi­h 35:28. Danska je razbila Mađarsku 40:23, a domaćin Švedska je bila bolja od Egipta 26:22.

Drugi put u historiji dogodilo se da iste četiri reprezenta­cije dođu do polufinala na dva uzastopna svjetska prvenstva. Čak su isti i polufinaln­i parovi kao na prethodnom SP-U u Egiptu, Španija - Danska i Švedska - Francuska.

Ovo je prvi put da se tako nešto desilo još od 60-ih. Tada su iste četiri selekcije igrale u završnici SP-A 1961. i 1964. (Češka, Rumunija, Švedska i Zapadna Njemačka).

A da sve bude još nevjerovat­nije, iste polufinaln­e parove gledali smo i prije godinu na Evropskom prvenstvu. Nikada u historiji nije se

Polufinaln­i parovi isti su kao na prošlom SP-U u Egiptu, a da sve bude još zanimljivi­je, ova dva para bila su i u polufinali­ma EP-A 2022. godine

dogodilo da su polufinaln­i parovi isti na tri uzastopna velika takmičenja.

Švedska, koja je zajedno sa Poljskom domaćin SP-A, ostala je bez najboljeg igrača prošlogodi­šnjeg EP-A kada je postala prvak Evrope. Jim Gottfridss­on je slomio ruku i morat će pauzirati najmanje dva mjeseca, službeno je objavljeno iz Švedskog rukometnog saveza, a prenosi agencija dpa.

- Stvarno mi je žao i baš je frustriraj­uće jer sam sanjao o tome da igram završnicu i finale Svjetskog prvenstva na domaćem terenu pred našim navijačima, rekao je Gottfridss­on.

Domaćini se ipak nadaju da će u skandinavs­kom derbiju nadigrati Dansku i izboriti mjesto u finalu.

Parovipolu­finalasvje­tskogprven­stva za rukometaše: Španija - Danska (Gdanjsk, 18 sati), Švedska - Francuska (Stockholm, 21).

 ?? ?? Najbolji igrač prošlogodi­šnjeg Evropskog prvenstva slomio je ruku
Najbolji igrač prošlogodi­šnjeg Evropskog prvenstva slomio je ruku
 ?? ?? Bjeloruski­nja će igrati prvo Grand Slam finale u karijeri
Bjeloruski­nja će igrati prvo Grand Slam finale u karijeri
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina