Oslobodjenje

HDZ-U BIH tri delegata

Izabrano je po pet delegata u Dom naroda PSBIH i usvojen je budžet

- Piše: AMELA LONČARIĆ

Najmlađi i posljednji preživjeli učesnik Igmanskog marša Slovenac Albin Pibernik mlađi stigao je u Sarajevo. Došao je na obilježava­nje 81. godišnjice Igmanskog marša.

- Igmanski marš je legendarni marš, već puno godina slavimo taj dan i dobro ga slavimo. Ja sam tada bio dijete i to je marš koji pamtim cijeli život, kaže Pibernik za Oslobođenj­e i O kanal.

Kada je koračao kroz duboki snijeg, na -40 stepeni C, Pibernik je imao nepunih 11 godina. Ta strašna zima uzela mu je majku.

Dom naroda Parlamenta FBIH u petak je tajnim glasanjem izabrao po pet bošnjačkih i hrvatskih delegata za Dom naroda Parlamenta­rne skupštine Bosne i Hercegovin­e. Iako je predsjedni­k HDZ-A BIH Dragan Čović do neki dan bio siguran da će imati četiri delegata, to se nije desilo.

- U tom maršu izgubio sam mamu. Otac mi je bio ranjen u ruku, pa u nogu. Majka i ja smo slučajno imali tu sreću da smo se izvukli iz Pjenovca i krenuli smo na lokalitet Grabljiva njiva, koji je bio polazna tačka za Marš. Oko 900 ljudi, meni se čini, bilo je tada u četiri bataljona. Još neke jedinice su bile tu. Krenuli smo na taj marš i nismo znali gdje idemo, prisjeća se Pibernik.

Smatra da Igmanski marš mora ostati utkan u vremena koja dolaze. Mladi ljudi treba da znaju i da poštuju

U Dom naroda PSBIH izabrani su Marina Pendeš, Dragan Čović i Zdenko Ćosić (HDZBIH), Ilija Cvitanović (HDZ 1990) i Zlatko Miletić (ZNG). Iz reda Bošnjaka izabrani su Šefik Džaferović i Safet Softić (SDA), Dženan Đonlagić (DF), Kemal Ademović (NIP) i Džemal Smajić (SBIH). historiju. Albinova majka Julka Pibernik preminula je zbog posljedica teških promrzlina, gangrene i trovanja krvi. Njenoj sahrani prisustvov­ao je i Josip Broz Tito. Otac Albin Pibernik stariji poginuo je 1942, kao partizan.

A generalni sekretar SABNOR-A Šaćir Hrustemovi­ć smatra da, bez obzira na jačanje neofašisti­čkih ideja, većina društva je na strani antifašizm­a.

- Mi njegujemo tradiciju antifašizm­a i sve događaje na koje smo mi ponosni obilježava­mo redovno, kaže Hrustemovi­ć.

Liste idu opet CIK-U, koji će verifikova­ti mandate.

Dom naroda FBIH usvojio je i budžet FBIH za 2023., u iznosu od 6,7milijardi­maraka,kojijepret­hodno usvojiopre­dstavnički­dom.uzbudžet je usvojeno i 50 amandmana HDZ-A i osmorke. Budžet treba svima, najviše penzioneri­ma.

 ?? / STR. ?? Srbijanski teniser Novak Đoković pobijedio je u polufinalu Australian Opena Amerikanca Tommyja Paula sa 3:0 (po setovima 7:5, 6:1, 6:2) i tako izborio deseto finale na prvom Grand Slamu sezone. Protivnik u nedjelju, u finalu, bit će mu Grk Stefanos Tsitsipas. 63.
/ STR. Srbijanski teniser Novak Đoković pobijedio je u polufinalu Australian Opena Amerikanca Tommyja Paula sa 3:0 (po setovima 7:5, 6:1, 6:2) i tako izborio deseto finale na prvom Grand Slamu sezone. Protivnik u nedjelju, u finalu, bit će mu Grk Stefanos Tsitsipas. 63.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina