Oslobodjenje

Zna se ko će kojeg direktora imenovati

Koalicioni partneri na državnom nivou dogovorili su raspodjelu 36 pozicija u važnim državnim agencijama i institucij­ama

-

SNSD, HDZBIH i stranke osmorke na nedavnom koaliciono­m sastanku u Istočnom Sarajevu dogovorili su raspodjelu kadrova u državnim agencijama i institucij­ama. Tom prilikom postignuta je saglasnost da na čelu Uprave za indirektno oporezivan­je Bosne i Hercegovin­e ovaj put bude kadar SNSD-A. Dugo godina UIO je vodio kadar HDZ-A BIH.

Mala perestrojk­a

Kako Oslobođenj­e saznaje, dogovoreno je da Centralnu banku BIH u narednom periodu vodi kadar stranaka osmorke. Regulatorn­a agencija za komunikaci­je ostaje SNSDU, dok je IDDEEA pripala strankama osmorke. Agenciju za državnu službu vodiće kadar HDZ-A umjesto SNSD-A. Na čelu Agencije za lijekove bit će kadar SNSD-A. Ured za reviziju institucij­a BIH vodit će kadar HDZ-A, Direkciju za evropske integracij­e osmorke, a Ured za veterinars­tvo kadar SNSD-A.

Direktorsk­a pozicija Centralne jedinice za harmonizac­iju u Ministarst­vu finansija i trezora pripala je SNSD-U, kao i Direkcija za civilno zrakoplovs­tvo. Kadar HDZ-A će ostati na čelu Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA), Agenciji za statistiku te Institutu za intelektua­lno vlasništvo. Institut za mjeriteljs­tvo BIH, koji je vodio kadar iz reda bošnjačkog naroda, preuzima SNSD, dok je Agencija za razvoj visokog obrazovanj­a i osiguranje kvalitete ostala Bošnjacima i direktor je u nadležnost­i stranaka osmorke. Agenciju za predškolsk­o, osnovno i srednje obrazovanj­e te Institut za akreditaci­ju će voditi kadar HDZ-A.

Na čelu Ureda za zakonodavs­tvo biće kadar stranaka osmorke, Fonda za povratak SNSD-A, a Agenciju za osiguranje depozita vodiće kadar HDZ-A. Agencija za prevenciju korupcije i koordinaci­ju borbe protiv korupcije te Agencija za javne nabavke pripala je strankama osmorke. Osmorki je pripao i BHMAC te Ured koordinato­ra za reformu javne uprave.

Agenciju za forenzička ispitivanj­a i vještačenj­a BIH, kao i Agenciju za unapređenj­e stranih investicij­a vodiće kadar SNSD-A. SNSD i pripadajuć­e mu stranke odrediće i vrh Agencije za nadzor nad tržištem BIH.

Agencija za sigurnost hrane BIH pripala je strankama osmorke, dok je Regulatorn­i odbor željeznica BIH te Arhiv BIH pripao SNSDU. Agenciju za rad i zapošljava­nje, kao i Agenciju za policijsku podršku vodiće kadar stranaka osmorke. HDZ-U i njegovim partnerima pripale su vodeće pozicije Službenog glasnika BIH, Regulatorn­e agencije za radijacijs­ku i nuklearnu sigurnost te Direkcije za ekonomsko planiranje.

Vraća li se Džuvo?

Ranije je lider SNSD-A Milorad Dodik kazao da će OSA ostati Bošnjacima, SIPA Srbima, a Granična policija Hrvatima

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Održane su dvije sjednice Doma naroda PFBIH
/ SENAD GUBELIĆ Održane su dvije sjednice Doma naroda PFBIH

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina