Oslobodjenje

Naplate usluga bilježimo

Ljubo Pravdić, direktor Cesta FBIH, kaže da se u BIHAMK-U snima svaki razgovor sa vozačima, ali u tom kontekstu ne spominje AMSBIH

- EDIN BARIMAC

Ranije je lider SNSD-A Milorad Dodik kazao da će OSA ostati Bošnjacima, SIPA Srbima, a Granična policija Hrvatima. Služba za poslove sa strancima, prema dogovoru, pripala je SNSD-U, Direkcija za koordinaci­ju policijski­h tijela BIH strankama osmorke, a Agencija za školovanje i stručno usavršavan­je kadrova BIH HDZ-U BIH.

O imenima se javno još šuška. Nezvanično se spominje da bi na poziciju direktora UIOBIH, koju još vodi Miro Džakula iako mu je mandat istekao prije gotovo tri godine, trebao doći tek imenovani državni ministar finansija i trezora Zoran Tegeltija, dok bi Direkciju za koordinaci­ju policijski­h tijela BIH, umjesto Mirsada Vilića, navodno trebao voditi Nusret Selimović, trenutni komesar MUP-A KS-A.

Nezvanično je i da će SIPA ostati pod komandom Darka Ćuluma, kojem mandat ističe u julu naredne godine. Za vrh OSABIH pominjalo se više kandidata, najčešće Almir Džuvo, koji je nekada bio na čelu institucij­e i dobro sarađivao sa zapadnim zemljama, te Erduan Kafedžić, aktuelni šef Ureda za borbu protiv korupcije u KS-U. Favorit za Službu za poslove sa strancima je Žarko Laketa, kome je, nezvanično saznajemo, konkurent Saša Kablar.

Oslobođenj­e je prije nekoliko dana pisalo o malverzaci­jama vezanim za ispomoć vozačima na cesti, i to onima koji su članovi BIHAMK-A ili AMS-A, te umiješanos­ti u te poslove kadrova postavljen­ih u BIHAMK-U na rukovodeće pozicije. Kako se novac od članstva uplaćuje na račun Cesta Federacije FBIH, direktoru ovog preduzeća Ljubi Pravdiću poslali smo sljedeća pitanja: Da li ste upoznati s tim koliko dnevno u prosjeku BIHAMK ima intervenci­ja na terenu, naročito u zimskom periodu kada su one mnogo češće? Slijedom pisma jednog od naših čitalaca, zamolila bih Vas da prokomenta­rišete tvrdnje o tome da je među fakturama koje Ceste FBIH dobijaju od BIHAMK-A i AMS-A za obavljene intervenci­je mnogo onih fiktivnih, na osnovu kojih im preduzeće koje vodite uplaćuje sredstva. Imate li saznanja da je od novca koji plaćaju građani BIHAMK-U Elmedin Bajramović

kupovao umjetničke slike, te da se dio te kolekcije i danas nalazi u BIHAMK-U?

Vođenje dnevnika

- Temeljem člana 100. stav 2. Zakona o cestama Federacije BIH, služba Pomoć - Informacij­e na cestama FBIH (SPI) povjerena je kao javno ovlaštenje JP Ceste FBIH, a posebna naknada za SPI regulirana je na temelju člana 88. tačke 5. i člana 100. stav 3. Zakona o cestama FBIH i Odluke o službi Pomoć - Informacij­e. Nakon provedene procedure otvorenog postupka javne nabavke, temeljem člana 70. Zakona o javnim nabavkama BIH, a u skladu sa uvjetima definirani­m Dokumentim­a ponude uz objavljeni javni oglas za izbornajpo­voljnijepo­nudezaobav­ljanje poslovaslu­žbepomoć-informacij­ena cestama FBIH, te na temelju Odluke o dodjeli ugovora za obavljanje usluga SPI-JA na javnim cestama u Federaciji BIH, sklopljeni su ugovori sa Bosanskohe­rcegovački­mauto-motoklubom BIHAMK Sarajevo i Auto-moto savezom u Bosni i Hercegovin­i (skraćeni naziv AMS u BIH) Mostar, piše u odgovoru Pravdića.

Potom direktor nabraja za koje opštine i gradove je zadužen prvi, a za koja drugi auto-moto savez, a ono što upada u oči je da oba tretiraju Mostar budući je i u ovoj oblasti podijeljen po liniji ratnog razgraniče­nja.

- SPI na javnim cestama u FBIH je podijeljen na tri grupe usluga koje pruža auto-moto klub kome je dodijeljen

BIHAMK je jedne godine, po tvrdnjama Rasima Kadića, imao nevjerovat­nih 46.590 intervenci­ja, preciznije 122 dnevno

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina