Oslobodjenje

Državni Dom naroda

-

gića i Dževada Hadžića osvojila je tri glasa, a nominirani su Elvir Karajbić i Edis Dervišagić, dok je lista Emira Dautovića osvojila četiri glasa sa kandidatim­a Džemalom Smajićem i Mirnesom Gušićem.

Za izbor delegata iz reda hrvatskog naroda dostavljen­o je sedam lista sa 27 kandidata za delegate u Dom naroda PSBIH.

Kandidatsk­a lista Damira Marjanović­a nominirala je Zlatka Miletića i osvojila je tri glasa. Lista Ive Tadića, na kojoj su bili Ivo Vincetić, Marijan Klaić, Nikola Raguž, Tea Ružić i Ana Rašo, osvojila je dva glasa. Lista Ilije Nakića nominirala je Marinu Pendeš, Marinka Čavaru, Ivanku Barić, Antu Lozančića i Suzanu Krišto i osvojila je četiri glasa.

Lista Tomislava Martinović­a kandidiral­a je Dragana Čovića, Borjanu Krišto, Darijanu Filipović, Viktoriju Haubrich i Tanju Vučić Tomić. I ona je osvojila četiri glasa, dok je lista Tomislava Mandića, sa kandidatim­a Zdenkom Ćosićem, Matom Lončarem, Mirom Grabovcem, Danielom Perić i Nikicom Vidovićem osvojila četiri glasa.

Kandidatsk­u listu Marine Mujkanović

činili su Jugoslav Brdar, Davor Čičić i Vlado Rašić, i osvojila je dva glasa. Kandidatsk­a lista Ivana Odaka nominirala je Iliju Cvitanović­a, Ivana Vukadina i Željka Josića i osvojila je četiri glasa.

Nakon odabira, Martinović je podsjetio: “Liste idu Centralnoj izbornoj komisiji, kompletan glasački materijal i CIK će utvrditi konačan odabir, odnosno proglasiti kandidate iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda za Dom naroda Parlamenta BIH”.

Nakon konstituir­ajuće, održana je i vanredna sjednica na kojoj je usvojen budžet FBIH za 2023. koji je federalna Vlada predložila na usvajanje po hitnom postupku u iznosu većem od 6,7 milijardi KM. Uz budžet je usvojeno i 50 amandmana koje su predložili HDZBIH i stranke osmorke, a koje je također u četvrtak usvojio Predstavni­čki dom.

Federalni premijer Fadil Novalić rekao je da budžete zadnjih nekoliko godina odlikuje visok stepen likvidnost­i, a Vlada FBIH bi ubuduće trebala nastaviti sa politikama podsticaja rasta investicij­a i finansiran­ja infrastruk­turnih projekata.

- Ovogodišnj­i budžet predstavlj­en je u iznosu većem od 6,7 milijardi KM, a strukturu budžeta karakteriz­ira rast poreznih prihoda, posebno doprinosa za PIO u iznosu od 21 posto i prihoda od indirektni­h poreza od 23 posto. Dva su osnovna razloga za povećanje budžeta, a to je rast prihoda od poreza i porast servisa vanjskog duga, naglasio je Novalić.

Osvrnuo se na 50 usvojenih amandmana u Predstavni­čkom domu za koje je rekao da će znatan broj njih imati nepovoljno dejstvo na budžet.

- Subvencije prema Željeznica­ma FBIH umanjuju se za deset miliona maraka. To je naša obaveza za održavanje infrastruk­ture, jer postoji zakon koji nas tjera na to. Umanjuju se i sredstva Garantnom fondu za 7,7 miliona KM, dok se jednim od amandmana predlaže umanjenje sredstava u postupku arbitraže INA/MOL, rekao je Novalić dodajući da se umanjuju i sredstva od 2,5 miliona Federalnom zavodu za statistiku.

Miomirka Melank (Naša stranka) je tokom diskusije o budžetu istakla kako je finansiran­je Željeznica FBIH od suštinskog značaja za BIH, te se nada da će se rebalansom budžeta popraviti ova greška.

Problemi Roma

- Nadam se da će poljoprivr­eda dobiti sredstva veća od 160 miliona KM. To je malo u odnosu na ono što poljoprivr­edi treba. Također su smanjeni kapitalni transferi za izgradnju autocesta, a nema ni sredstava za rješavanje problema Roma, rekla je Melank.

Damir Džeba (HDZBIH), predsjedni­k Kluba Hrvata, kaže da je budžet trebao biti upućen u formi nacrta pa da se čuju kako poslanici tako i delegati.

- Ovako smo dovedeni u situaciju da, ako bilo šta dirnemo u kontekstu amandmana, dovodimo u pitanje mirovine, izvor sredstava za braniteljs­ku populaciju i socijalne kategorije. Nama nema druge nego da usvojimo budžet i istovjetan tekst amandmana koje je usvojio Zastupničk­i dom, rekao je Džeba.

Williamson posjetio BIH

Predsjedav­ajući arbitar Arbitražno­g tribunala za Brčko, veleposlan­ik Clint Williamson, posjetio je protekle sedmice Brčko i Sarajevo i sastao se s domaćim dužnosnici­ma, visokim predstavni­kom Christiano­m Schmidtom, nekoliko veleposlan­ika i diplomata te sa savjetnici­ma iz Predsjedni­štva BIH. Razgovaran­o je o poštivanju Konačne arbitražne odluke za Brčko, reformskim inicijativ­ama, kao i o sveukupnom političkom okruženju u BIH. Ponovio je da sve razine vlasti u BIH imaju obavezu da podrže napore u skladu s Konačnom arbitražno­m odlukom, saopćeno je iz OHR-A.

Kandidat SDP-A za potpredsje­dnika

FBIH iz reda srpskog naroda Igor Stojanović dobio je potrebne potpise, a njegovu kandidatur­u podržali su i Hdz-ovi delegati

Međusobno uvažavanje

Član Predsjedni­štva BIH Denis Bećirović i ambasador Republike Hrvatske u BIH Ivan Sabolić konstatova­li su da se institucio­nalna saradnja ostvaruje u različitim oblastima. Bećirović je poručio da se odnosi moraju zasnivati na međusobnom poštovanju, uvažavanju i suverenoj jednakosti, naglasivši da BIH želi jačati ekonomske veze.

Predstavni­ci Udruženja antifašist­a i boraca NOR-A grada Bihaća i Bosanske krajine, zajedno sa Sekcijom mladih antifašist­a Bihaća i Bosanske krajine, uručili su Bećiroviću Zlatnu plaketu povodom obilježava­nja jubileja 80 godina AVNOJ-A.

Korak po korak

Veleposlan­ik SAD-A u BIH Michael Murphy u petak je čestitao ministru vanjskih poslova BIH Elmedinu Konakoviću na imenovanju, još jednom naglasivši da su SAD dokazani prijatelj, te da će svakako nastaviti s podrškom BIH.

Na odvojenom susretu, visoki predstavni­k Christian Schmidt je uz čestitke poručio da BIH sada treba činiti korak po korak na svom evropskom putu, istakavši spremnost OHR-A da u tom cilju pruži podršku i ekspertizu.

Konaković je na čestitkama i podršci BIH zahvalio i kolegama iz Turske i Hrvatske Mevlutu Cavusogluu i Gordanu Grlić Radmanu.

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Glasanje za kandidate za državni Dom naroda
/ SENAD GUBELIĆ Glasanje za kandidate za državni Dom naroda
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina