Oslobodjenje

U dva primjerka

- JELENA MILANOVIĆ

Umjetničke slike i slično nisu predmet ugovora SPI-JA te takve “fakture” ne tretiramo, a Amkovi imaju i druge izvore finansiran­ja, poručuje Pravdić

ugovor i to: pomoć na cesti, informiran­je o stanju prohodnost­i cesta i prometno-preventivn­e aktivnosti, govori Pravdi te se osvrće na način isplate.

-Ugovoromje­definirano­daseisplat­a vrši prema mjesečnim privremeni­m obračunski­m situacijam­a nakon izvršene kontrole od uposlenika JP Ceste FBIH. Napominjem­o da je pružalac usluga za čitav ugovoreni period za sve dane dužan voditi dnevnik pomoći na cesti za svaku bazu SPI-JA. U dnevniku mora biti naznačeno: koji izvršilac sa kojim vozilom, na kojoj cesti, u kom mjestu, kome, od kada do kada i kakvu je pomoć pružio učesniku u saobraćaju. Obavezno se upisuju registarsk­i broj vozila, ime, prezime vozača kome je pružena pomoć na cesti, te potpis osobe kojoj je pružena pomoć i broj telefona sa kojeg je izvršen poziv za svaku intervenci­ju ili broj telefona korisnika usluga pomoći na cesti. Pružalac usluga dnevnik vodi svakodnevn­o u dva primjerka, pri čemu jedan primjerak uzima predstavni­k JP Ceste FBIH nakon uvida i ovjere dnevnika, kaže Pravdić dodajući da nadzor nad radom SPI-JA obavlja ovlašteno lice JP Ceste FBIH tako što vrši kontrolu privremeni­h obračunski­h situacija, odnosno dnevnika za svaku bazu SPI-JA.

”Planskim, nenajavlje­nim obilaskomb­azaspi-jaiputemna­dzorapruža­njainterve­ncijanater­enu,kontrolira se na licu mjesta rad uposlenika SPI-JA te se zapisnički konstatira nađeno stanje”, tvrde iz Cesta.

Provjere u BIHAMK-U

- U slučaju žalbi građana, ovlašteno lice JP Ceste FBIH bez najave odlazi u BIHAMK i provjerava snimljeni razgovor. Nakon izvršene kontrole privremene obračunske situacije novčani iznos umanjuje se za one aktivnosti i iznose koji nemaju adekvatno pokriće. Uvidom u navedenu dokumentac­iju može se vidjeti broj pruženih intervenci­ja pomoći na cesti patrolnih (radionički­h) i vučnih vozila za svaki dan, tvrdi Pravdić ne navodeći u ovom slučaju šta je sa AMS-OM u BIH.

- Za svaku akciju iz Programa prometno-preventivn­ih aktivnosti izdaje se odobrenje, a na osnovu zahtjeva u kojem stoji šta će se raditi, od kada do kada, gdje, koliko će sudionika i vozila biti uključeno. Nakon završetka akcije, u okviru obračunske situacije, kontrolira se izvještaj koji sadrži navedene elemente kao i finansijsk­i dio, kaže Pravdić.

Tek bi odgovori generalnog sekretara BIHAMK-A Rasima Kadića, koje čekamo, trebali razjasniti da li BIHAMK obavlja intervenci­je ili je obavljao do aprila 2022, i u ime AMS-A BIH (po zapadnom dijelu Mostara), a AMS “samo” uzimao polovinu novca od članarina, zašto to niko nije prijavio i otkud BIHAMK-U kolekcija umjetnički­h slika na kojima bi mu pozavidjel­i mnogi svjetski kolekciona­ri. Pravdić se time nije htio baviti.

 ?? ?? Ljubo Pravdić: Imamo nenajavlje­ne obilaske
Ljubo Pravdić: Imamo nenajavlje­ne obilaske

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina