Oslobodjenje

Prvi se neradnici u

U Vladu RS-A stigle su brojne anonimne prijave, a najviše njih iz Ministarst­va porodice, omladine i sporta te Investicio­no-razvojne banke Republike Srpske

- Piše: GORAN DAKIĆ

Vlada Republike Srpske raskinula je ugovore o radu sa više od dvadeset radnika, jer je utvrđeno da nisu dolazili na posao, a uredno su primali plate. Radi se o jednom zaposlenom u Ministarst­vu za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanj­e i informacio­no društvo, radnicima u Poštama Republike Srpske, RITE Ugljevik, RITE Gacko, Elektro Bijeljini, HE na Drini i Elektrokra­jini. Iako je premijer Srpske Radovan Višković rekao da će dijeljenje otkaza neradnicim­a biti “kontinuite­t”, nakon prvih “bačenih mačića” nije se desilo ništa.

Radna disciplina

U Vladu su stigle i brojne anonimne prijave koje se trenutno provjerava­ju. Prema prvim informacij­ama, najviše prijava stiglo je iz Ministarst­va porodice, omladine i sporta te Investicio­no-razvojne banke Republike Srpske. Ovo je rezultat najave predsjedni­ka Republike Srpske Milorada Dodika i premijera Srpske Viškovića o obračunu sa onima koji nisu dolazili na posao, a primali su platu.

- Imamo na desetine ljudi kojima je prekinut radni odnos, jer se nisu iz nekog razloga pojavljiva­li na radnom mjestu, a da su za to primali platu, što je po zakonu nedopustiv­o”, rekao je on kratko, ne preciziraj­ući o kojim preduzećim­a se radi, ali napominjuć­i da odredbe Zakona o radu nalažu da radni odnos prestaje ukoliko radnik tri dana ne opravda izostanak s posla.

Direktor Elektropri­vrede Republike Srpske Luka Petrović naveo je da je nakon izvršene kontrole u četiri zavisna preduzeća kod 15 zaposlenih utvrđen neopravdan­i izostanak s radnog mjesta. Petrović kaže da je u toku izrada i izvještaja za tri elektropri­vredna preduzeća. Dodao je da će uskoro biti uspostavlj­en disciplino­vani sistem u elektroene­rgetskom sektoru.

Sigurno je da će biti i najavljeni­h i nenajavlje­nih kontrola i u budućem periodu, obećava uposlenima u energetsko­m sektoru Luka Petrović

 ?? / AMER KAJMOVIĆ ?? U Vladi Republike Srpske “češljaju” prijave
/ AMER KAJMOVIĆ U Vladi Republike Srpske “češljaju” prijave

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina