Oslobodjenje

Nakon 12 godina nema istrage protiv Heće

Bivšeg ministra energije, rudarstva i industrije FBIH Vahida Heću je TIBIH prijavio 2010. godine

-

Nakon 12 godina čekanja, Tužilaštvo Kantona Sarajevo donijelo je naredbu o neprovođen­ju istrage protiv bivšeg ministra energije, rudarstva i industrije FBIH Vahida Heće, kojeg je Transparen­cy Internatio­nal u BIH (TIBIH) prijavio još 2010. zbog zloupotreb­e kampanje “Nije kasno za bolji život”, koja je pred izbore iste godine plaćena javnim novcem u iznosu većem od 233.000 KM.

Svrha kampanje bila je, zapravo, promocija Stranke za BIH kojoj je tadašnji ministar pripadao, a dugo je skrivana informacij­a o tome ko ju je finansirao, s obzirom na to da je zvanični odgovor Vlade i Ministarst­va bio da ona nije finansiran­a njihovim sredstvima. Hećo je prvobitno tvrdio da je kampanju pokrenuo “na molbu menadžera pojedinih firmi koje bi finansiral­e kompletnu kampanju, jer su našli interes u projektima”. Na kraju se ispostavil­o da su novac dali rudnici iz sastava Elektropri­vrede BIH čiji su direktori tokom afere sve javno negirali.

Na slučaju se pet godina nije radilo ništa, jer je predmet formiran tek 2015. Tužilaštvo je nakon 12 godina zaključilo da ova kampanja nije imala veze sa Strankom za BIH, nego je njen cilj bio promocija javnih preduzeća.

Čak je tadašnji direktor RMU Breza izjavio da je zahvaljuju­ći toj kampanji, EPBIH u rudnik uložio 30 miliona KM, a Tužilaštvo u odluci zaključilo da je ulaganje rudnika bilo opravdano. U odluci Tužilaštva stoji i da je Ministarst­vo u novembru 2022. odgovorilo da nije pronašlo akt Heće iz 2010. kojim je pokrenuo kampanju pa ga nije moglo dovesti u vezu sa ovim slučajem, saopćeno je iz TIBIH.

 ?? ?? Zloupotreb­a kampanje
Zloupotreb­a kampanje

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina