Oslobodjenje

Još se nismo oslobodili faš

Njegujemo antifašiza­m i obilježava­mo sve na šta smo ponosni, kaže Šaćir Hrustemovi­ć

-

Apelacioni sud u Beogradu donio je drugostepe­nu presudu kojom je Husein Mujanović osuđen na četiri i po godine zatvora zbog zlostavlja­nja zatvorenik­a srpske nacionalno­sti u vojnom zatvoru Armije BIH u Hrasnici kod Sarajeva tokom 1992, javlja BIRN.

Kako je saopćeno iz Apelaciono­g

UNHCR u BIH još jednom je donirao vrijednu opremu za potrebe službi civilne zaštite USK-A i Grada Bihaća. Radi se o 25 aparata za isušivanje vlage, koji će se iskoristit­i za saniranje štete u poplavljen­im područjima u decembru prošle godine.

- UNHCR uvijek nastoji pomoći onim sredinama i lokalnim zajednicam­a koje su zbrinule

suda u Beogradu, 22. decembra 2022. donesena je presuda kojom su djelimično usvojene žalbe odbrane, te je Mujanović osuđen na četiri i po godine. Prvostepen­o je bio osuđen na deset godina zatvora. Uhapšen je u julu 2018. na graničnom prelazu između BIH i Srbije, gdje je u pritvoru. izbjeglice. USK i regija Bihaća bili su posebno pogođeni migracijam­a od 2018. i zato želimo da na neki način izrazimo zahvalnost za sve ono što je učinjeno za te ljude u nevolji. Vrijednost donirane opreme je 25.500 KM. Ovo je također rezultat izvrsne saradnje sa kantonalno­m i gradskom vlašću, rekla je predstavni­ca UNHCR-A u BIH Lucie Gagne. Šaćir Hrustemovi­ć, generalni sekretar SABNOR-A, za Oslobođenj­e i O kanal govorio je o obilježava­nju godišnjice Igmanskog marša, jedne od najznačajn­ijih operacija tokom Narodnoosl­obodilačke borbe (NOB) u Drugom svjetskom ratu.

Jačanje desničara

- Građani su krenuli od Zemaljskog muzeja autobusima, kolona ide do podnožja Igmana, odakle su borci Prve proletersk­e brigade krenuli uz Igman, u tom svom čuvenom maršu. Tu se polaže cvijeće na spomen-obilježje, zatim se polaže cvijeće u Reljevu i odatle se ide prema Brezovači, gdje se naspomen-kosturnici,također,polaže cvijeće. Tu se formira kolona građana koji marširaju do Velikog polja. Po pristizanj­u kolone na Veliko polje polaže se cvijeće i poslije toga slijedi kulturnoum­jetnički program, pa i tradiciona­lni vojnički grah, druženje svih antifašist­a iz regiona koji će biti prisutni na Igmanu, opisuje Hrustemovi­ć i dodaje da se još nismo oslobodili fašizma.

- Svjedoci smo da se u cijeloj Evropi, pa i kod nas, javljaju ekstremni desničarsk­i pokreti, slobodno možemo reći neofašisti­čki, koji nastoje svoju ideologiju za koju smo mislili da je poražena u Drugom svjetskom ratu plasirati u današnja društva širom

Evrope i našem regionu, ističe sekretar SABNOR-A.

Napominje da svi antifašist­i imaju obavezu da se bore protiv anomalija u našem društvu, protiv svih retrogradn­ih snaga koje bi da vrše reviziju historije i da neku svoju ideologiju prenose, što je najgore, na mlade naraštaje.

- U našim susjednim zemljama su fašistički i antifašist­ički pokreti zakonom izjednačen­i, u Srbiji je Ravnogorsk­i četnički pokret izjednačen sa antifašist­ičkim pokretom u Drugom svjetskomr­atu,pajerehabi­litovanrat­nizločinac Draža Mihailović. I u Hrvatskoj ustaški pokret još ima duboke korijene iako je ova država članica EU već nekoliko godina. I kod nas postoje te retrogradn­e snage, koje nastoje minimizira­ti postojanje BIH, njeno demokratsk­o društvo, govore da je BIH samo nekavješta­čkatvorevi­na,dajetodrža­va stvorena u Daytonu... Svjesno nastoje

Mladim naraštajim­a šaljemo poruku da je BIH država u kojoj smo oduvijek živjeli jedni sa drugima, ističe generalni sekretar SABNOR-A

 ?? ?? U Srbiji je u pritvoru od 2018.
U Srbiji je u pritvoru od 2018.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina