Oslobodjenje

Gmanski marš

-

u decembru, kad smo bili u Rudom, vidjeli smo da to neće biti lako. Bili smo obučeni. Sjećam se Srba, opanci, a gore ništa. To je bila vojska kao u rasulu nekome, ali bila je čvrsta, napominje Pibernik.

Smatra da Igmanski marš mora ostati utkan u vremenu koje dolazi. Na obilježava­nju godišnjice Igmanskog marša bio je pet ili šest puta. Zbog bolesti i godina, nažalost, nije mogao dolaziti češće.

- Igmanski marš je težak. Nije to baš šala. Cijeli put sam ponovo prošao jednom prilikom. Krenuli smo iz Vogošće, preko Sarajevsko­g polja, Igmana, sve do

Foče. Kada smo došli na Igman, u društvu sa nama je bio Crnogorac, mlađi čovjek. Kada je skinuo cipele, njegove noge su sve bile u žuljevima, a samo je hodao do Velikog polja. Doktori su željeli da ga vrate nazad, a on je rekao: “Ne, ako je mogao moj stari da ide, ići ću i ja”, priča nam simpatični Pibernik.

U sjećanje mu se najviše urezao potok u Rajlovcu.

- U Rajlovcu je bio neki potok, poprilično dubok, počeo je da ledi već. U prethodnic­i su bili Crnogorci, Prvi i Drugi bataljon. Kako su prolazili preko tog potoka, led je počeo da puca i ko je pokvasio noge, taj je i nastradao. Mene su bacili preko, bio sam mlad, dvojica su me uzeli i bacili. Majka je skliznula kada je prešla, gurnula je noge u vodu i bilo je gotovo. Ona je još išla do Brezovače. Tamo je bila neka koliba i bilo je vatre unutra. Nju su pustili unutra i čim je dala noge kraj vatre, cipele nije mogla da skine, noževima su rezali obuću sa nogu. Toga se dobro sjećam. Poslije nije bilo više kolone, ona se razvukla. 19 sati je trajalo dok je i zadnji borac stigao, došao u Presjenicu, prisjeća se Pibernik.

Pravilan odnos

Mladima poručuje da se prema historiji odnose kako treba.

- Mladi treba samo da se pravilno odnose prema istoriji. Da se zna da to nije bilo nikakva šala. U Pjenovcu je poginulo 59 partizana, za deset minuta je bilo gotovo sve, ističe Pibernik.

Njegova majka Julka Pibernik preminula je zbog posljedica teških promrzlina, gangrene i trovanja krvi. Njenoj sahrani prisustvov­ao je i Josip Broz Tito. Otac Albin Pibernik stariji poginuo je 1942. Tito je preuzeo brigu o Albinu.

 ?? ?? Partizansk­o groblje: Nijedna spomen-ploča herojima nije pošteđena
Partizansk­o groblje: Nijedna spomen-ploča herojima nije pošteđena
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina