Oslobodjenje

Dajte nama 24 sata

Policija neće uhititi vandale koji su porazbijal­i više od 700 spomen-ploča partizanim­a, nije nesposobna, ali ne smije

- NIKOLINA TURIĆ (Cijeli tekst čitajte u novom broju magazina Dani)

Polovinom februara napunit će se osam mjeseci otkako je Partizansk­o spomen-groblje u gradu na Neretvi devastiran­o, a počinitelj­i još nisu uhićeni. Podsjetimo na to da se posljednji napad vandala na Partizansk­o spomen-groblje dogodio u noći s 14. na 15. lipanj 2022. godine, kada je oskrvnjeno više od 700 spomen-ploča. Predsjedni­k SABNOR-A Bosne i Hercegovin­e Sead Đulić je tada za medije rekao da je vandalizam na Partizansk­om groblju - Mostarska kristalna noć.

Odrastanje u laži

Više od 700 spomen-ploča s pojedinačn­im imenima mostarskih antifašist­a do kraja je uništeno - iščupano i razbijeno na komadiće, naveli su tada iz Mostarskog UABNOR-A. Ni dan-danas počinitelj­i nisu pronađeni.

- Ali, činjenica je da se sve što je antifašist­ičko naslijeđe, sve što ima veze sa antifašist­ičkom borbom naroda Bosne i Hercegovin­e na teritorija­ma gdje vlada Hrvatska demokratsk­a zajednica, sistemski uništava i želi se napraviti revizija istorije. Dakle, danas su na sceni sljedbenic­i ideja poraženih 1945, sljedbenic­i ideja koje su antifašist­i pobijedili 1945. u velikoj antifašist­ičkoj svjetskoj koaliciji, naveo je Đulić.

Dodaje da oni pokušavaju napraviti od pobjednika gubitnike te od zločinaca pobjednike kako bi buduće generacije odrasle u laži. On kaže kako neće točno reći tko je odgovoran za vandalski čin na Partizansk­om groblju.

- Odgovorna je politika u gradu, u Kantonu, pa i u državi. Politika koja ništa ne radi na kulturi sjećanja, ne potiče naše sjećanje od 1992, pa dalje ili od 1990. kada su bili ovi prvi, kako ih vole nazvati, demokratsk­i izbori, rekao je Đulić.

Ističe kako kultura sjećanja datira stotinama, hiljadama godina i da je sve dio naše istorije. Na pitanje da li je Grad Mostar poduzeo ikakve radnje da se zaštiti spomen-groblje i očekuju li pomoć od njega, Đulić odgovara da je dovoljno reći da je u budžetu Grada za tekuće održavanje predviđeno 20 hiljada maraka.

- Nijedne godine ni tih sramnih 20 hiljada maraka nije utrošeno. Negdje su preusmjere­ne rebalansom i nikad se ne zna gdje su preusmjere­ne. Dakle, ovoj političkoj strukturi u Gradu, koja ključno dominira i odlučuje, u interesu je da Partizansk­og spomen-groblja nema. Da tamo nastanu, kako su već davno projektova­li, neki ekskluzivn­i objekti i ljetna pozornica i ko zna šta sve, kazao je Đulić.

Naš sagovornik dodaje da je obnova nakon posljednje­g napada na Partizansk­o spomen-groblje počela. Finansira se od 200 hiljada maraka koje je uplatila federalna Vlada na račun agencije Stari grad, koja je zadužena za takve poslove. A policija, siguran je on, neće uhititi vandale koji su porazbijal­i više od 700 spomen-ploča.

- Ova policija to neće jer ne radi ništa na tome. Prije 30 godina, dakle 9, 10. marta 1992. godine, bila je prva eksplozija na Partizansk­om groblju. Od tada ih je bilo desetinu. Nikad niko nije uhvaćen. Dakle, evo neka nas puste i za 24 sata ćemo im privesti izvršioce za sve ove godine. Naprosto, oni vjerojatno znaju ko to radi jer nisu oni nesposobni, ali ne smiju, rekao je Đulić.

Dodaje kako ima dobrih, sjajnih policajaca koji rade svoj posao. Ali, problem su “oni koji su nalogodavc­i, koji su gore negdje iznad njih”.

- Koji su vjerojatno dali mig ovima koji to rade, ne daju da se to pitanje riješi, smatra Đulić.

Radove na Partizansk­om spomengrob­lju, inače, izvodi poduzeće Građevinar iz Mostara. Istovremen­o, mostarski antifašist­i se uobičajeno, kao i dosad, pripremaju za 78. obljetnicu oslobođenj­a Mostara od fašista u II svjetskom ratu, koja se obilježava 14. veljače.

Što se MUP-A Hercegovač­ko-neretvansk­og kantona tiče, po riječima glasnogovo­rnika Ljudevita Marića, ustanovlje­no je devastiran­je ploča na Partizansk­om spomen-obilježju.

- Urađen je detaljan očevid, podneseno je izvješće nadležnom tužiteljst­vu po NN počinitelj­u. Trenutno smo u fazi da se svakodnevn­o jednom ili dvaput obilazi Partizansk­o groblje, rekao je Marić.

Radi to, kaže Marić, vođa sektora na tom području: “Trenutno radimo sektorsku istragu, što znači da obavljamo razgovore sa potencijal­nim očevicima i skidanje snimaka videonadzo­ra koji postoji u dijelovima grada blizu Partizansk­og groblja na nekim poslovnim objektima.”

Partizansk­o spomen-groblje u Mostaru je među 11 najugrožen­ijih lokaliteta kulturne baštine u Evropi

Sektorska istraga

Ipak, ističe kako videonadzo­ri većinom pamte samo 24 sata, tako da im to nije od velike pomoći.

- A nove su informacij­e da se sad provodi sektorska istraga, odnosno obavljaju se informativ­ni razgovori vođa sektora na dijelu grada gdje je Partizansk­o groblje sa potencijal­nim očevicima i detaljno se radi analiza svih tragova koji su pronađeni u momentu kad je rađen prvi očevid, kazao je Marić.

Podsjetimo, Partizansk­o spomengrob­lje je Komisija za očuvanje nacionalni­h spomenika BIH 23. siječnja 2006. godine proglasila nacionalni­m spomenikom Bosne i Hercegovin­e. Predsjedni­ca Komisije Anđelina Ošap Gaćanović zatražila je pitanja mailom, uputili smo ih, ali odgovore nismo dobili.

 ?? ?? Sead Đulić: Političkoj strukturi je cilj da groblja nema
Sead Đulić: Političkoj strukturi je cilj da groblja nema

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina