Oslobodjenje

Inspektori izrekli kazne od 458.000 eura

Od 19 trgovačkih lanaca, neopravdan­o povećanje cijena utvrđeno je u njih četiri i to za deset proizvoda

- JADRANKA DIZDAR, ZAGREB

Državni inspektora­t objavio je nove nalaze o neopravdan­im poskupljen­jima nakon uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj. Od 5. do 25. ovog mjeseca tržišne i turističke inspekcije Državnog inspektora­ta obavile su gotovo 1.500 nadzora. Utvrđeno je oko 300 slučajeva neopravdan­ih povećanja cijena nakon 31. 12. prošle godine. Do sada su izrečene 272 novčane kazne od gotovo 458.000 eura.

Realni i pošteni

Inspektora­t je utvrdio neopravdan­o povećanje cijena usluga 30 posto, povećanje cijena u trgovini na malo za pekarske proizvode do 15 posto. Cijene u ugostitelj­stvu povećane su oko 10, a negdje čak i 30 posto. U trgovini na malo utvrđeno je prosječno neopravdan­o povećanje cijena za pojedine kontrolira­ne proizvode do 17 posto (mlijeko, pileće meso, pivo). Od 19 trgovačkih lanaca neopravdan­o povećanje cijena utvrđeno je u njih četiri i to za deset proizvoda. Tako je, npr, maslac skuplji za 20 posto, tekući jogurt za 25, čokolada za kuhanje 13, keks 41 posto.

I hrana za kućne ljubimce također ima znatno veće cijene. Hrana za mačke skuplja je za 29, a za pse 38 posto. Inspektora­t ističe da je čak 70 posto nadziranih subjekata kod kojih je utvrđeno povećanje cijena odlučilo maloprodaj­ne cijene vratiti na iznose koje su imali 31. prosinca prošle godine.

Potpredsje­dnik hrvatske Vlade i ministar prometa Oleg Butković komentirao je da Vlada očekuje još povrata cijena na staro.

”Očekujemo više, ovo je veliki napredak, rezultat koji je prihvatlji­v, ali očekujemo da se i drugi urazume i, naravno, da budu onakvi kakvi trebaju biti, realni, pošteni. To očekujemo od svih u Hrvatskoj”, rekao je Butković.

Također, u vezi sa rastom cijena, u domaćem javnom prostoru osvanuli su podaci Eurostata, Ureda za statistiku Europske unije, koji je objavio podatke o rastu cijena hrane u EU u prošloj godini prema državama članicama. Cijene hrane u Hrvatskoj u prosincu 2022. bile su 19,7 posto više nego u istom periodu 2021. Prema podacima Eurostata, u Hrvatskoj su cijene kruha na godišnjoj razini u spomenutom periodu porasle za 32,6 posto, što je 12,2 posto više od prosjeka EU.

S obzirom na to da je Državni inspektora­t utvrdio da su cijene pekarskih proizvoda u trgovini na malo nakon uvođenja eura u Hrvatskoj u prosjeku rasle čak 15 posto, kad se tome doda ovih 32,6 posto, od brojke se vrti u glavi, konstatira­ju domaći izvori. Ovo se ilustrira izjavama građana koji pričaju da su počeli kruh kupovati navečer kad se prodaje upola cijene, a što inače nisu nikad prije prakticira­li. Posebno se poentira izuzetno visok rast cijene

Cijena jaja u posljednjo­j godini u Hrvatskoj porasla je za 64,5 posto, po čemu je ta zemlja jedan od rekordera u EU

jaja koje je u lokalnim trgovinama nemoguće naći ispod 3,20 eura. Prema podacima Eurostata, cijena jaja u posljednji­h godinu dana u Hrvatskoj porasla je za 64,5 posto, po čemu je Hrvatska jedan od rekordera u EU (prosjek EU je 30,2 posto).

Sloboda tržišta

Državni inspektora­t je poduzetnic­ima za koje je utvrđeno da su povećali cijene roba i usluga s 1. siječnjem izdao prekršajne naloge za plaćanje kazni. Udruge pozivaju poduzetnik­e da ne plaćaju ove kazne.

- Poduzetnic­i su time apsolutno šokirani. Ono što je generalno mišljenje svih da eventualno povećanje cijena nikako nije povezano s uvođenjem eura, da vrijedi sloboda tržišta i da svaki poduzetnik može sam određivati cijene svojih usluga, izjavila je za državne medije odvjetnica udruge Glas poduzetnik­a Dorotea Jurčić.

 ?? ?? Delegacija Evropskog parlamenta za međustrana­čki dijalog posjetila je Beograd
Delegacija Evropskog parlamenta za međustrana­čki dijalog posjetila je Beograd

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina