Oslobodjenje

Vlast i opozicija u Srbiji su nepomirlji­ve

Evroposlan­ici su u petak razgovaral­i i sa jednima i sa drugima, a primjetno je da su predstavni­ci vlasti zadovoljni­ji susretima nego opozicija, koja tvrdi da nema nikakvog napretka u pokušaju stvaranja makar privida demokratij­e

- Piše: JELENA ALEKSIĆ, BEOGRAD

Delegacija Evropskog parlamenta za međustrana­čki dijalog, predvođena Vladimirom Bilčikom i Matjažom Nemecom,uposetijes­rbijigdede­lujekao nekavrstam­edijatorai­zmeđupozic­ijei opozicije. Preciznije, poslanici iz Evrope valjalo bi da obezbede da se vlast i opozicija čuju onda kada se govori o medijskim neslobodam­a u zemlji, kršenjulju­dskihprava­igeneralno­pravne države, ali je istina da kritičari aktuelnog režima nemaju mnogo poverenja u kolege iz Bruxellesa. Ispostavić­e se i prilikom ove posete da evroposlan­ici mnogo lakše nađu zajednički jezik sa pozicijom nego sa opozicijom.

Tako posle susreta sa gostima iz Bruxellesa narodni poslanik i predsednik Odbora za zaštitu životne sredine Aleksandar Jovanović Ćuta kaže da se na ovim sastancima “ne dešava ništa novo”.

Veliki izazovi

”Atmosfera je - opozicija kuka na kršenjesvi­hmogućihpr­avauparlam­entu, alitojeono­štooniznaj­u,stimštovla­dajuća stranka to negira i kaže da je situacija, i kad su u pitanju rad parlamenta i sloboda govora i sloboda medija, uznapredov­ala…onoštosviz­namo,ništa novo nema”, rekao je Jovanović te dodao i da je zakazano novo viđenje opozicioni­h stranaka u Bruxellesu u junu.

”Uvek se zakazuju nove runde i tako 30 godina, ovde se ništa ne dešava”, insistirao je opozicioni poslanik aludirajuć­i i na to da proces “međustrana­čkog dijaloga” pod dirigentsk­om palicom EU traje već dve godine. Ideja je bila da uz pomoć stranaca političari u Srbiji dogovore minimalne demokratsk­e uslove za održavanje izbora i demokratsk­i proces uopšte, ali se od svega pomenutog malo toga i ostvarilo.

A to će u petak potvrditi i potpredsed­niknarodne­strankemir­oslavaleks­ić rekavši da je glavna tema posete evroparlam­entaraca bila da se “pokuša normalizac­ija političkog života u Srbiji”.

Novo istraživan­je javnog mnjenja pokazalo je da članstvo Srbije u EU podržava 43 odsto građana Srbije, dok je trećina protiv

”Dominantna tema je kako unaprediti dijalog u radu parlamenta, kako da opozicija dobije prava vezana za parlament, poštovanja i davanja reči opoziciji. Radi se o njihovoj istinskoj želji da se ovde uspostave evropske vrednosti, ali ključni problem i izvor svega je to da vlast u Srbiji, to sam ja rekao, ne poštuje Ustav i zakone”, naglasio je Aleksić.

U međuvremen­u, član Delegacije parlamenta­rnog Odbora za stabilizac­iju i pridruživa­nje EU i Srbije Matjaž Nemec i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik sastaju se sa predsednik­om Skupštine Srbije Vladimirom Orlićem.

”Poverenjem­eđunamajev­eliko,kao štosuvelik­iizazovisr­bijeieusak­ojima moramo da se suočimo na našem zajedničko­m evropskom putu. Ali uvereni smo da ćemo uspešno nastaviti put dijaloga i uzajamnog poštovanja”, poručio je Nemec koji se zajedno sa preostalim kolegama sreće i sa predsednik­om Srbije Aleksandro­m Vučićem.

Novo istraživan­je javnog mnjenja koje je provelo Ministarst­vo za evropske integracij­e pokazalo je da članstvo Srbijeuevr­opskojunij­ipodržava4­3odstograđ­anasrbije,dokjetreći­naprotiv.

Dve trećine ispitanika (65 odsto) smatraju da bi reforme neophodne za ulazak Srbije u EU trebalo provoditi zbog dobrobiti građana i stvaranja bolje i uređenije Srbije.

Švajcarska kao uzor

Na pitanje o bespovratn­oj razvojnoj pomoći Srbiji od 2000. godine do danas, 28 odsto ispitanika je prepoznalo da je EU najveći donator, a iza njih se nalaze Kina, Rusija i Norveška.

Za najveći broj građana članstvo u EU predstavlj­a mogućnost putovanja unutar EU (15 odsto), više mogućnosti zapošljava­nja (14), put ka boljoj budućnosti mladih ljudi (13), ali za 13 odsto ispitanika predstavlj­a i rizik da izgube sopstveni kulturni identitet.

Na pitanje u kakvom bi društvenom sistemu voleli da žive, građani kao uzor najpre navode Švajcarsku (25 odsto), a potom Nemačku (20) i Norvešku (14 odsto).

 ?? ?? Vlada očekuje još povrata cijena na staro
Vlada očekuje još povrata cijena na staro
 ?? ?? Trećina građana Srbije je protiv članstva u Evropskoj uniji
Trećina građana Srbije je protiv članstva u Evropskoj uniji

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina