Oslobodjenje

Drugi krug glasanja za predsjedni­ka Češke

-

Bivši komandant češke vojske Petr Pavel, prozapadni kandidat koji podupire pomoć Ukrajini, u velikoj je prednosti pred bivšim premijerom Andrejem Babišom dok su Česi krenuli u drugi krug glasanja za novog predsjedni­ka.

Penzionisa­ni 61-godišnji general Pavel kandidirao se kao nezavisni kandidat i ima podršku češke vlade desnog centra, prenosi Fena. Kladioniča­rske agencije procjenjuj­u da Pavel ima 10 puta veću vjerovatno­st da će pobijediti milijarder­a Babiša, a vodio je u posljednji­m anketama javnog mnijenja objavljeni­m u ponedjelja­k.

Glasanje je počelo u petak i završava u subotu nakon čega će se ubrzo saopćiti i prvi rezultati glasanja.

Pobjednik izbora će zamijeniti Miloša Zemana, glasnog i konfliktno­g političara koji je njegovao bliske veze s Moskvom prije nego što je napravio zaokret kada je Rusija napala Ukrajinu prije gotovo godinu.

Novi šef države suočiće se sa rekordnom inflacijom u srednjoevr­opskoj članici EU i NATOA od 10,5 miliona ljudi.

Pripadnik osiguranja u petak je ubijen u oružanom napadu na Ambasadu Azerbejdža­na u Teheranu, a dvije osobe su povrijeđen­e, objavilo je Ministarst­vo vanjskih poslova ove države. Prema informacij­ama policije, napadač koji je bio naoružan kalašnjiko­vom je uhapšen.

Osude

Komandir teheranske policije Husein Rahimi potvrdio je da je uhapšen napadač koji je u zgradu ušao sa dvoje male djece. Prema preliminar­nim informacij­ama, kaže da je napad izveo zbog ličnih i porodičnih problema. Rahimi nije otkrio identitet napadača.

Portparol Ministarst­va vanjskih poslova Irana Nasser Kanani najoštrije je osudio napad na Ambasadu Azerbejdža­na u Teheranu.

- Razmjere ovog napada i motiv napadača se istražuju s visokim prioriteto­m i osjetljivo­šću, uz posebne upute političkih i sigurnosni­h vlasti. Rezultati

Napadač čiji identitet još nije otkriven je uhapšen, a prema informacij­ama, u zgradu je ušao sa dvoje male djece

preliminar­nih istraga nadležnih organaiins­titucijapo­kazujudaiz­aoveakcije postoje lični motivi, kazao je Kanani.

I predsjedni­k Azerbejdža­na Ilham Aliyev najoštrije je osudio teroristič­ki čin u kojem je šef osiguranja Ambasade ubijen, a dvojica radnika obezbjeđen­ja ranjena.

Aliyev je zatražio da se “teroristič­ki čin” što prije istraži i da teroristi budu kažnjeni. Također, izrazio je najdubljes­aučešćepor­odiciirodb­iniorkana Asgarova, koji je ubijen dok je pokušavao zaštititi Ambasadu i njeno osoblje.

Šef Direkcije za komunikaci­je Predsjedni­štva Turske Fahrettin Altun najoštrije je osudio napad na azerbejdža­nsku ambasadu u Teheranu. Izrazio je saučešće porodici poginulog u napadu i bratskom narodu Azerbejdža­na, a povrijeđen­ima je poželio brzo ozdravljen­je.

Pravda

Ministarst­vovanjskih­poslovarus­ije je saopštilo da očekuje da će krivci biti izvedeni pred lice pravde.

- Incident još jednom potvrđuje važnost obezbjeđen­ja sigurnog rada diplomatsk­ih predstavni­štava od vlasti države domaćina u skladu s Bečkom konvencijo­m o diplomatsk­im odnosima od 18. aprila 1961. godine, saopšteno je iz Ministarst­va.

Glasnogovo­rnica Ministarst­va vanjskih poslova Marija Zaharova navela je da su ruske diplomate šokirane još jednim napadom na Ambasadu Azerbejdža­na.

 ?? / ANADOLIJA ?? Napad na Ambasadu izveden je zbog ličnih i porodičnih problema
/ ANADOLIJA Napad na Ambasadu izveden je zbog ličnih i porodičnih problema
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina