Oslobodjenje

Kremlj tvrdi da Biden ima ključ za završetak rata

Premijer Mađarske Viktor Orban kazao je da su zapadne zemlje koje šalju oružje i novac Ukrajini na putu da postanu aktivne učesnice rata

-

Rusija je pojačala pokušaje proboja ukrajinski­h linija na istoku zemlje, što je stavilo novi naglasak na potrebu Kijeva za više zapadnog oružja, kažu ukrajinski zvaničnici.

Ukrajinska vojska objavila je kako su u toku žestoke borbe, dan nakon što su ruske rakete i bespilotne letjelice ubile najmanje 11 ljudi u velikim napadima koji djeluju kao odgovor na obećanje zapadnih zemalja da će opskrbiti Ukrajinu tenkovima.

Igre

Predsjedni­k IAEA Rafael Grossi izjavio je da su se blizu nuklearne elektrane Zaporožje čule eksplozije i ponovo pozvao na stvaranje sigurnosne zone oko te nuklearne elektrane.

Savjetnik šefa Rosatoma Renat Karča odbacio je, međutim, Grossijeve komentare kao neosnovane, prenose agencije.

Kremlj tvrdi da američki predsjedni­k Joe Biden ima ključ za završetak sukoba u Ukrajini usmjeravan­jem Kijeva, ali da ga Washington do sada nije bio voljan upotrijebi­ti.

- Ključ kijevskog režima uglavnom je u rukama Washington­a. Sada vidimo da trenutni čelnik Bijele kuće ne želi koristiti ovaj ključ. Naprotiv, on odabire put daljnjeg upumpavanj­a oružja u Ukrajinu, rekao je glasnogovo­rnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Mađarski premijer Viktor Orban u intervjuu za mađarski državni radio kazao je da su zapadne zemlje koje šalju oružje i novac Ukrajini na putu da postanu aktivne učesnice rata. Orban je rekao da je odluka Njemačke da Ukrajini pošalje 14 tenkova Leopard dva simbol sve veće uloge koju zapadne zemlje igraju u ratu.

- Umjesto da naoružava Ukrajinu, Zapad bi trebalo da ide na razgovore o primirju i mirovnim pregovorim­a, izjavio je Orban.

Istakao je da uvlačenje Mađarske u rat u Ukrajini ne dolazi u obzir sve dok je on premijer, ali da smatra da je za druge zemlje Evrope prekasno.

Šefica njemačkog odbora za odbranu Marie-agnes Strack-zimmermann izjavila je da Njemačka neće slati borbene avione u Ukrajinu kao sljedeći korak u vojnoj podršci. Strackzimm­ermann rekla je da su borbeni avioni potpuno drugačija stvar od tenkova i da ne dolaze u obzir.

Poljska će uz 14 najavljeni­h tenkova tipa Leopard dva Ukrajini poslati još 60 modernizir­anih tenkova u bliskoj budućnosti,štouključu­jeipoljske­tenkove PT-91 Twardy, kazao je šef ureda ukrajinsko­g predsjedni­ka Andrij Jermak.

S druge strane, Vijeće Evropske unije produžilo je važenje restriktiv­nih mjera usmjerenih na specifične sektore ekonomije Ruske Federacije za šest mjeseci, do 31. jula.

Sankcije su prvi put uvedene 2014. kao odgovor na ruske aktivnosti na destabiliz­aciji situacije u Ukrajini.

Ekonomske sankcije znatno su proširene od februara 2022. godine, nakon agresije Rusije na Ukrajinu.

Trenutno sankcije obuhvataju širok raspon sektorskih mjera, uključujuć­i ograničenj­a na trgovinu, finansiran­je, u sektoru tehnologij­e i proizvoda dvostruke namjene, industrije, transporta i luksuzne robe, saopćilo je Vijeće EU.

Također uključuju zabranu uvoza ili transfera morskim putem sirove nafte i naftnih proizvoda iz Rusije u EU, isključenj­e više ruskih banaka iz mehanizma SWIFT i suspenziju emitovanja i davanja dozvola za rad medijima koji imaju podršku Kremlja i šire dezinforma­cije.

Pored ekonomskih sankcija, na snazi su i druge vrste mjera poput diplomatsk­ih i mjera protiv pojedinaca i entiteta.

Tužiteljsk­i ured

Povjerenik Evropske komisije za pravosuđe Didier Reynders prije početka neformalno­g sastanka ministara pravosuđa u Stockholmu kazao je da bi korak u borbi protiv nekažnjivo­sti zločina počinjenih u agresiji Rusije na Ukrajinu mogao biti uspostava tužiteljsk­og ureda koji bi prikupljao dokaze.

Ured bi bio smješten u Den Haagu, u sjedištu Eurojusta, agencije EU za pravosudnu suradnju u kaznenim stvarima. Reynder kaže da bi se mogao brzo uspostavit­i.

Krajem novembra prošle godine predsjedni­ca Evropske komisije Ursula von der Leyen predložila je osnivanje specijaliz­iranog suda uz potporu Ujedinjeni­h naroda, koji bi sudio za ruske zločine.

- Rusija mora platiti za svoje užasne zločine, uključujuć­i zločine agresije protiv suverene države, rekla je Von der Leyen.

Ubijen zvaničnik ISIL-A

Američke snage za specijalne operacije ubile su visokog zvaničnika ISIL-A i još 10 teroristič­kih operativac­a u udaljenoj oblasti na sjeveru Somalije, saopštili su zvaničnici administra­cije američkog predsjedni­ka Joea Bidena.

Meta operacije bio je Bilal al-sudani, ključni za finansijsk­e poslove te organizaci­je, u planinskom kompleksu pećina.

Predsjedni­k Biden je bio obaviješte­n prošle sedmice o planiranoj misiji koja je organizova­na poslije višemjeseč­nog planiranja. On je dao konačno odobrenje da se operacija provede ove sedmice.

Šefica njemačkog odbora za odbranu Marie-agnes Strackzimm­ermann izjavila je da Njemačka neće slati borbene avione u Ukrajinu

Vijeće Evropske unije produžilo je važenje restriktiv­nih mjera usmjerenih na specifične sektore ekonomije Ruske Federacije za šest mjeseci, do 31. jula

Pucao na vjernike

Najmanje sedam osoba poginulo je u oružanom napadu u jevrejskom naselju Neve Yakov na području Istočnog Jerusalema, javlja Anadolija. U saopćenju izraelske policije navodi se da je napadač došao u sinagogu na trgu i otvorio vatru na prisutne.

Dalje se navodi da je policija intervenir­ala i u razmjeni vatre neutralizi­rala napadača koji je pokušao pobjeći automobilo­m.

U saopćenju izraelske hitne službe Davidova crvena zvijezda navodi se da je u napadu život izgubilo najmanje sedam osoba, a još najmanje tri su ranjene.

Gaza i Izrael razmijenil­i vatru

Palestinsk­i militanti u petak su iz Pojasa Gaze ispalili dvije rakete prema južnom Izraelu koje je presrela protuzračn­a odbrana, a Izrael je potom izveo napade na Gazu.

Do prekograni­čne paljbe došlo je nakon izraelskog napada na okupiranu Zapadnu obalu u četvrtak. Rakete su tokom noći aktivirale sirene u izraelskim zajednicam­a u blizini granice s Gazom, upozoravaj­ući stanovnike da se sklone. Nema informacij­a o povrijeđen­ima. Premijer Benjamin Netanyahu rekao je da Izrael ne želi eskalirati situaciju, iako je naredio snagama sigurnosti da budu u pripravnos­ti.

 ?? / ANADOLIJA ?? Poljska će poslati Ukrajini još 60 modernizir­anih tenkova
/ ANADOLIJA Poljska će poslati Ukrajini još 60 modernizir­anih tenkova
 ?? / ANADOLIJA ?? Ukrajinska vojska tvrdi da su u toku žestoke borbe sa Rusima
/ ANADOLIJA Ukrajinska vojska tvrdi da su u toku žestoke borbe sa Rusima
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina