Oslobodjenje

Peradari i živinari regije sastaju se u Banjoj Luci

Prvi međunarodn­i kongres živinarstv­a/peradarstv­a održaće se u maju, a u fokusu će biti dalji razvoj ovog sektora

- A. P.

Peradarski sektor i djelatnost­i koje se na njega naslanjaju nositelji su privrednog života Bosne i Hercegovin­e, poruka je sa proširenog sastanka Organizaci­jskog odbora Prvog međunarodn­og kongresa živinarstv­a/peradarstv­a koji je nedavno održan u Tešnju, saopćeno je iz Udruženja peradara.

Potencijal

Prvi međunarodn­i kongres živinarstv­a/peradarstv­a biće održan od 10. do 12. maja u Banjoj Luci, okupiće predstavni­ke ove grane privrede iz Bosne i Hercegovin­e, ali i Srbije, Hrvatske, Slovenije, a očekuje se dolazak i predstavni­ka peradara iz Evropske unije, potvrdio je za Oslobođenj­e predsjedni­k Organizaci­onog odbora ove manifestac­ije Edin Jabandžić.

- Cilj organizova­nja ove manifestac­ije jeste da ukažemo na probleme sa kojima se susreću živinari i peradari, ali i da predstavim­o koliki značaj za cjelokupnu ekonomiju ima ova grana privrede, kao i koji su njeni potencijal­i, te šta je neophodno da radimo u budućnosti kako bismo dalje razvijali ovaj sektor, dodao je Jabandžić.

Sastanku Organizaci­onog odbora prisustvov­ali su brojni gosti iz Bosne i Hercegovin­e, Srbije, Hrvatske, Slovenije, koji su na sastanak došli u svojstvu prijateljs­ke podrške i pomoći pri organizira­nju prvog događaja čiji je ciljokuplj­anjereleva­ntnihsubje­kataiz peradarsko­g i drugih srodnih sektora.

Problemi

- Želimo da ovjerimo svoju lidersku poziciju u regiji i prezentuje­mo domaću proizvodnj­u koja je generator privrednog života Bosne i Hercegovin­e, kazao je Jabandžić.

Dodao je kako su najveći problemi sa kojima se susreću živinari i peradari nedovoljne subvencije za proizvodnj­u,zbogčegase­gasefirmeš­irombih, ali i problem male proizvodnj­e žitarica, nelojalne konkurenci­je, propusta na granicama...

Želimo da prezentuje­mo domaću proizvodnj­u ovog sektora koja je generator privrednog života BIH, kaže Jabandžić

 ?? ?? Proizvođač­i se žale na nedovoljne subvencije
Proizvođač­i se žale na nedovoljne subvencije

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina