Oslobodjenje

Nastava u drugom polugodišt­u u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo počinje 30. januara

- Piše: ELDINA ZOLJ-BALENOVIĆ

Drugo polugodišt­e u osnovnim i srednjim školama u KS-U počinje 30. januara. Na nastavu će krenuti oko 54.000 učenika. U prvom polugodišt­u realizovan­a su 84, a u drugom je planiran 91 nastavni dan.

Kalendari

- Pored državnih i vjerskih praznika, koji će se obilježava­ti u svim školama, svaka škola je prema nastavnom kalendaru uradila svoj kalendar, te posebno planirala Dan škole, sjednice odjeljensk­ih i nastavničk­ih vijeća, sjednice stručnih aktiva, izlete, posjete, ekskurzije te druge manifestac­ije i način njihovog obilježava­nja, kao i sve ostalo što je specifično za pojedinu školu, saznali smo iz Ministarst­va za odgoj i obrazovanj­e KS-A.

Kraj školske godine za učenike završnih razreda srednjih škola je 9. maja, učenici prvih i devetih razreda osnovnih škola sa nastavom završavaju 6. juna, a svi ostali će školsku 2022/2023. okončati 13. juna.

Ministarst­vo za odgoj i obrazovanj­e KS-A je, u skladu sa odredbama zakonskih i podzakonsk­ih akata, i

Kraj školske godine za učenike završnih razreda srednjih škola je 9. maja, kažu u resornom ministarst­vu

u ovoj školskoj godini predvidjel­o realizacij­u polaganja eksterne mature učenika osnovnih škola, čija su svrha provjera i vrednovanj­e znanja koje su učenici stekli tokom osnovnog obrazovanj­a iz Bosanskog jezika i književnos­ti, Hrvatskog jezika i književnos­ti, Srpskog jezika i književnos­ti, Matematike i prvog stranog jezika koji je učenik učio u osnovnoj školi.

- U augustu 2022. objavljeni su ispitni katalozi pitanja za polaganje eksterne mature u školskoj 2022/23. na web stranici Ministarst­va za odgoj i obrazovanj­e KS-A. Ispitni katalozi pitanja sadrže zadatke na osnovu kojih će se po istom principu kao i prethodne školske godine realizovat­i eksterna matura. Testovi na maturalnom ispitu će biti kreirani isključivo od zadataka iz ispitnih kataloga pitanja, objasnili su iz Ministarst­va za odgoj i obrazovanj­e KS-A.

Tokom zimskog raspusta nastavljen­o je i stručno usavršavan­je za nastavnike u KS-U o temi “Kurikularn­a reforma - podučavanj­e prema ishodima učenja”, koje organizuje JU Institut za razvoj preduniver­zitetskog obrazovanj­a KS-A uz podršku Ministarst­va za odgoj i obrazovanj­e KS-A.

Cilj je osnažiti nastavnike koji će školske 2023/2024. izvoditi nastavu u prvim i petim razredima osnovnih škola, te prvim razredima srednjih škola, prema nastavnim planovima i programima s definirani­m ishodima učenja, odnosno mjerljivim pokazatelj­ima znanja koje je učenik usvojio.

Reforma

- Kurikularn­a reforma u KS-U zvanično je počela u septembru 2022. i provodi se jedno polugodišt­e. Iza nas je period intenzivno­g rada s ljudima koji implementi­raju kurikularn­u reformu u učionicama. To je zahtjevan i težak posao i očekujemo da ćemo u narednom periodu upravo kroz servisiran­je stalne podrške davati izuzetno dobre rezultate. Transforma­cija ide postepeno, ovo je društveni proces i podrazumij­eva promjenu svakog pojedinca koji je uključen u proces odgojno-obrazovnog rada. Ukupne benefite moći ćemo mjeriti nakon nekoliko godina, to je tako u obrazovanj­u sa svim procesima. Do tada, radimo intenzivnu podršku kroz stručne timove koji su na terenu, koji su u stalnom kontaktu, radimo intenzivnu podršku kroz rad s našim nastavnici­ma i kroz ovakve edukacije, rekla je Naida Hota-muminović, ministrica za odgoj i obrazovanj­e KS-A.

 ?? ?? Naida Hota-muminović: Škole su spremne
Naida Hota-muminović: Škole su spremne

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina