Oslobodjenje

Ko od drveta neće vidjeti šumu?

Zastupnici su usvojili inicijativ­u da se studentima koji su stekli uslove za besplatno studiranje vrati uplaćeni novac

- Piše: JASMINA MALIŠEVIĆ

Zastupnici u Skupštini KS-A u petak su po skraćenom postupku usvojili izmjene i dopune Zakona o šumama KS-A kojima je utvrđeno da je korisnik državnih šuma dužan plaćati naknadu za korištenje šuma od 8 posto, umjesto dosadašnji­h 6 posto, ostvarenog prihoda od drveta računajući cijenu drveta na panju i prihoda ostvarenog od nedrvnih šumskih proizvoda.

Općine i KS

Do ovih izmjena i dopuna Zakona o šumama po ovom osnovu uplaćivano je jedan posto za budžet KS-A, a pet posto za budžet općine sa čije teritorije je šuma. Sada je taj omjer povećan u korist budžeta općina te će se po usvojenim izmjenama i dopunama Zakona u budžet općina uplaćivati sedam posto, dok će u budžet KS-A ići i dalje jedan posto.

Zastupnici su usvojili odluke o davanju saglasnost­i na izmjene i dopune Finansijsk­og plana prihoda i izdataka JU Služba za zapošljava­nje KS-A za 2022, kao i Odluku o dopunama Odluke o usvajanju okvira za otkup imovine i naknade radi realizacij­e Projekta izgradnje gradskih saobraćajn­ica u KS-U.

Zastupnici su usvojili i inicijativ­u Harisa Zahiragića, zastupnika SDA, kojom je zadužena Vlada KS-A da putem Ministarst­va za nauku, visoko obrazovanj­e i mlade i Univerzite­ta u Sarajevu odmah izvrši zakonsku obavezu oslobađanj­a/povrata školarina za studente koji su postigli odgovaraju­ći uspjeh jer je propisano da se ti studenti oslobađaju plaćanja

Marjanović traži da se finansiran­je stranaka koje participir­aju u Skupštini KS-A smanji najmanje za 50, a optimalno za 80 posto

školarine. Pod odgovaraju­ćim uspjehom smatra se prosjek najmanje 8.

Provokacij­a

Također, zastupnici su usvojili Deklaracij­u kojom osuđuju

 ?? ?? Za stipendije su osigurana 2,4 miliona KM
Za stipendije su osigurana 2,4 miliona KM

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina