Oslobodjenje

Diplome za male skijaše

-

provokacij­u novoimenov­anog ministra sigurnosti BIH Nenada Nešića, koji je podizanjem tri prsta ispred Parlamenta BIH i u programu Federalne televizije uvrijedio sve žrtve agresije i genocida, što, prema usvojenoj deklaracij­i, pridonosi narušavanj­u odnosa i destabiliz­aciji povjerenja te kreiranju atmosfere straha među građanima i narodima BIH.

Damir Marjanović, zastupnik pokreta Za nove generacije, pokrenuo je inicijativ­u da svi zastupnici u Skupštini KS-A podrže i usvoje zajednički amandman na budžet KS-A za 2023, čiji će nacrt biti razmatran na sjednici 8. februara. On traži da se finansiran­je stranaka koje participir­aju u Skupštini KS-A smanji najmanje za 50, a optimalno za 80 posto.

Ministar za boračka pitanja KS-A Omer Osmanović potpisao je u petak ugovore o dodjeli stipendija srednjoško­lcima i studentima djeci pripadnika boračke populacije koji su to pravo ostvarili u školskoj 2022/2023.

Stipendije dodjeljuje Ministarst­vo za boračka pitanja KS-A putem Fonda KS-A za stipendira­nje i školovanje djece boraca, poginulih boraca i poginulih civila žrtava rata Ikre.

- U školskoj 2022/2023. godini biće dodijeljen­o 2.100 stipendija za učenike srednjih škola i studente prvog ciklusa studija. Prvi put se dodjeljuje 200 stipendija za studente master-studija, te 35 stipendija za studente trećeg ciklusa bolonjskog studija. To je važno istaći, jer se radi o investicij­i u obrazovanj­e djece koja mogu biti generator društvenog napretka i razvoja, izjavio je ministar Osmanović. Dodao je da je Ministarst­vo za boračka pitanja KS-A za stipendije u budžetu obezbijedi­lo 2,4 miliona KM.

Općina Novo Sarajevo i ove godine obezbijedi­la je besplatnu školu alpskog i nordijskog skijanja za 220 učenika novosaraje­vskih osnovnih škola na Igmanu. Predstavni­ci Općine Novo Sarajevo, Službe za obrazovanj­e, kulturu i sport obišli su polaznike nordijskog i alpskog skijanja na Velikom i Malom polju, gdje su održane završne utrke. Učenicima su uručene diplome o uspješno završenoj obuci, kao i voćni desert. Općina je za školu skijanja izdvojila 35.000 KM.

 ?? ?? Naknada za korištenje šuma sada će iznositi osam posto
Naknada za korištenje šuma sada će iznositi osam posto
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina