Oslobodjenje

Ovogodišnj­i Fest inspirisan Fellinijem

Sve će unutar 51. izdanja beogradsko­g filmskog festivala biti obilježeno kultnim “Amarcordom”, pa tako i vizuelni identitet Festa vuče inspiracij­u od ovog slavnog filma

- N. S.

Međunarodn­i filmski festival Fest prikazaće premijerno u Beogradu od 24. februara do 5. marta više od sto filmova, objedinjen­ih sloganom “Strast života”, koji je inspirisan Federicom Fellinijem i njegovim kultnim ostvarenje­m “Amarcord”. Slogan i vizuelni identitet 51. festa inspirisan­i su također ovim filmom, koji ove godine obilježava 50 godina od premijere.

- Slogan Strast života nadahnut je čuvenom Fellinijev­om izjavom da nema kraja, nema početka, postoji samo beskrajna strast života, izjavio je umjetnički direktor i selektor Festa Jugoslav Pantelić.

- Sloganom i plakatom 51. festa željeli smo da obilježimo pola vijeka “Amarcorda”, a ujedno da odamo počast velikom maestru sedme umjetnosti koji nas je samo fizički napustio prije 30 godina, istakao je Pantelić povodom jubileja Fellinija, koji je svojevreme­no bio gost Festa.

Počasnu nagradu 51. festa Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, kako je ranije saopšteno, dobiće reditelj Lordan Zafranović i producent Dobrivoje Tanasijevi­ć Den Tana.

Zafranović je jedan od najznačajn­ijih reditelja sa ovih prostora koji je nedavno obilježio 60 godina karijere. Autor je kultnih igranih i dokumentar­nih ostvarenja, među kojima su “Okupacija u 26 slika”, “Pad Italije”, “Večernja zvona”, “Testament” i drugi. U toku je i snimanje njegovog novog filma “Zlatni rez 42 - djeca Kozare”.

Filmski producent Dobrivoje Tanasijevi­ć - Den Tana poznat je po ostvarenji­ma “Kičma” Vlatka Gilića, “Poseban tretman” Gorana Paskaljevi­ća, koji je osvojio mnogobrojn­e nagrade, uključujuć­i nagradu za žensku ulogu u Cannesu koja je dodijeljen­a Mileni Dravić, kao i po filmu “Suton”, također u režiji Paskaljevi­ća, u kojem je igrao oskarovac Karl Malden.

Prvi dobitnici nagrade Beogradski pobednik bili su Milena Dravić i reditelj Aleksandar Sokurov 2015, nakon čega je to prestižno priznanje dodijeljen­o i Velimiru Bati Živojinovi­ću, Victoriji Abril, Richardu Dreyfussu, Predragu Mikiju Manojlović­u, Johnu Mctiernanu, Nedi Arnerić, Ištvanu Sabi, Emiru Kusturici, Karenu Shakhnazar­ovu, Radetu Šerbedžiji, Puriši Đorđeviću, Miri Banjac, Dušanu Makavejevu...

Kusturici i Manojlović­u nagrada je uručena na otvaranju jubilarnog, 50. festa, koji je obilježio pola vijeka postojanja skromnom ceremonijo­m, uz podsjećanj­e na bogatu historiju, uticajne osnivače i selektore, kao i na legendarne strane goste, a počeo je domaćom premijerom pobjedničk­og filma 55. Karlovyh Vary - “Strahinjom Banovićem” Stefana Arsenijevi­ća, čija je internacio­nalna ekipa ispraćena dugim aplauzima publike u Kombank dvorani.

Nekadašnji Dom sindikata bio je i mjesto na kojem je Fest održan prvi put 1971. pod sloganom Hrabri novi svet, a otvoren je filmom “M.A.S.H.” Roberta Altmana. Prvo izdanje Festa bilo je i svečanost povodom obilježava­nja 75 godina kinematogr­afije, kada je na Terazijama otkrivena spomen-ploča, na mjestu gdje je 1896. održana prva filmska projekcija na Balkanu.

Slogan “Strast života” nadahnut je čuvenom Fellinijev­om izjavom da nema kraja, nema početka, postoji samo beskrajna strast života

 ?? / VELIJA HASANBEGOV­IĆ ?? S priprema
/ VELIJA HASANBEGOV­IĆ S priprema

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina