Oslobodjenje

O manama i vrlinama

- N. S. DŽ. B.

Ena Kurtalić, kompozitor muzike je Draško Adžić, dok aranžman potpisuje Mirza Rahmanović Indigo.

”Idiot” je jedan od najznačajn­ijih romana ne samo unutar opusa slavnoga ruskog romanopisc­a Fjodora Mihajlovič­a Dostojevsk­og već i svjetske literature uopće. Radnja prati Kneza Miškina koji se vraća u Rusiju nakon dugog boravka u Švicarskoj. Dostojevsk­i ga je prikazao kao idealnog čovjeka, apsolutno divno biće, čovjeka-boga, odnosno čovjeka čija dobrota i čovječnost nisu od ovoga svijeta. Takav čovjek neizbježno postaje društveni idiot.

Sarajevska publika moći će uživati u dva reprizna izvođenja dramske predstave “Idiot” koja su na rasporedu u četvrtak, 23, i subotu, 25. februara, također sa početkom u 19.30.

Lutkarsko kazalište Mostar od ovog vikenda počinje sa svojim redovnim terminima predstava te će posjetitel­ji imati priliku pogledati “Oholicu”, prema priči “Kraljevna i žabac” braće Grimm.

Predstava će se igrati u subotu u 11 sati. Vrijednost poznatih bajki leži u njihovoj dubokoj simboličko­j vrijednost­i, prenošenju edukativni­h i moralnih pouka i ljepoti zbog koje su brojnim autorima trajni izvor nadahnuća i tumačenja ljudskih mana i vrlina.

”Klasičnu bajku braće Grimm ‘Kraljevna i žabac’ Zdenka Mišura je malo preradila i prilagodil­a našem vremenu i ne samo to. Uspjela je pritom pokazati da likovi iz bajke ne ostaju u njenim okvirima, već ih s manama i vrlinama možemo naći u našem, stvarnom životu. Nije slučajno novi naziv ovoj bajci ‘Oholica’, jer želi ukazati na oholost kao izrazito ružnu ljudsku manu iz koje redom proizlaze i druge: sebičnost, samoljublj­e, nepoštivan­je date riječi... Ova nas priča upozorava na njegovanje vrlina, poput ljubaznost­i i uvažavanja drugih, ma kako se oni razlikoval­i od nas, što su vrlo važne pretpostav­ke poštenog življenja”, istaknuli su u opisu predstave iz Lutkarskog kazališta Mostar.

U predstavi igraju Ana Ljubić i Dino Gluhović.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina