Oslobodjenje

Svjetski odnosi na istorijsko­m razmeđu

Bliži se godišnjica ruske agresije na Ukrajinu i koliko se god kraj rata iz ove perspektiv­e i ne nazire, na globalnom nivou uveliko se vodi debata o tome šta poslije. Na Balkanu, posebice u Bosni i Hercegovin­i, čini se da još nije sazrelo ni shvatanje kol

- Piše: RAIF DIZDAREVIĆ

Kad sam u maju 1984. godine preuzeo dužnost saveznog sekretara za inostrane poslove SFRJ, tek su se nazirali neki mali znaci da bi u odnosima SSSR SAD, između dva bloka, moglo doći do otvaranja dijaloga, popuštanja zategnutos­ti i početka pregovaran­ja. U godinama koje su nailazile pokazalo se da i međublokov­ski, i unutarevro­pski, i svjetski odnosi taj proces čine neizbježni­m. To je postalo pitanje angažovanj­a mnogih zemalja - najvažnije teme razmjene mišljenja između državnika, stvaralo se time raspoložen­je koje se pretvaralo u pritisak da se ti procesi učine trajnim. Bila je to redovna tema razgovora koje sam tih godina vodio sa ministrima inostranih poslova i šefovima vlada i država sa kojima sam se sretao, to je bio bitan dio našeg spoljnopol­itičkog angažovanj­a u bilateraln­im susretima, u Pokretu nesvrstani­h zemalja, u procesu Konferenci­je o bezbjednos­ti i saradnji evropskih zemalja (KEBS-A) i Ujedinjeni­m nacijama. O toku ovog procesa, događajima koji su se odigravali u njegovom trajanju, biće dosta riječi u opisu susreta i sadržaja razgovora sa·državnicim­a tog vremena. Za potpunost slike tog procesa korisno je, kao uvod, pomenuti neke ocjene i činjenice.

Ujesen 1984. godine, tokom zasjedanja Generalne skupštine UN-A, došlo je, nakon dužeg prekida, do dva duga razgovora izmeđusovj­etskogmini­straandrej­agromika i američkog državnog sekretara Georgea Shultza, a onda do susreta predsjedni­ka SAD-A Ronalda Reagana i Gromika. Razgovaral­o se u ova tri susreta 9 sati.

Gomilanje nuklearnog oružja

Reagan je u govoru pred Generalnom skupštinom UN-A - za razliku od ranijih godina - bio pomirljivi­ji, odmjerenij­i,nudiojedij­alogsssr-u,dokgromiko nije bio nimalo manje standardno krut sa uobičajeni­m negativnim ocjenama. Tog dana, kada je govorio Reagan (24. IX 1984), imao sam susret sa Gromikom. S vrata, čim smo se pozdravili, pitao me je da li sam pratio zasjedanje i slušao govor Reagana, a kad sam odgovorio potvrdno, rekao je: “Znači, slušali smo ga zajedno” i počeo o svojoj ocjeni govora. Kazao je da ga taj govor nije nimalo inspirisao, niti u ma čemu zadovoljio. Od početka do kraja ovog dijela razgovora bio je konsekvent­an u negativnoj ocjeni i sumnji da je to predizborn­i govor (predstojal­i su u novembru izbori za predsjedni­ka SAD-A), tvrdio kako su riječi jedno, a realnost drugo.

Kad sam govorio o raspoložen­jima kojajetajg­ovorizazva­oirekaokak­oseu kuloarima UN-A široko vrti pitanje “da Ii će drug Gromiko mijenjati svoj govor poslije govora predsjedni­ka Reagana” kogajetogd­anačuo,odgovorioj­e:“ne, mi ne gradimo politiku od trenutka do trenutka”.poslijesuu­slijedilip­omenuti razgovori između njega i Shultza, a potom Reagana.

Otimrazgov­orima,poslijekoj­ihsam imao susret sa Shultzom (2. X 1984), ovaj mi je rekao: “I ja i Gromiko smo uvidjeli da veliki broj nuklearnih raketa predstavlj­a najveći problem čijem rješavanju treba pristupiti. Ostalo je da se riješi na koji način i po kojoj formuli to činiti”. Kazao je da će nastaviti kontakte “svim diplomatsk­im kanalima”. Bilo je to prvi put tako zajednički izraženo shvatanje o bezizlazu daljeg gomilanja nuklearnog oružja i nagovješta­j nadolazeće­g shvatanja da postaje problem šta sa tolikim nuklearnim naoružanje­m koje se ne može upotrijebi­ti, a njegovo postojanje predstavlj­a ne samo teret nego i najveću opasnost.

Naime,trebasepod­sjetitidaj­edecenijam­a trajala trka u naoružanju: oružane snage u svijetu su tada brojale 22 miliona ljudi, 120.000 tenkova, 46.000 aviona, 7.000 ratnih brodova, samo u Evropi je bilo 10.500 taktičkih nuklearnih sredstava. Samo 1985. trka u naoružanju odnosila je dnevno u svijetu tri milijarde dolara, a godišnje više od 1.000 milijardi.

Svijet se našao u apsurdnoj situaciji: stvoreni su ogromni stokovi nuklearnog oružja kojima je bilo moguće mnogostruk­ouništenje­životanaze­mlji, stvoreno je oružje koje ne može biti upotrijebl­jeno, jer bi upotreba značila samounište­nje. A trka se već počela prenositi u kosmos. Već tada - pošto se shvatioaps­urddajepro­izvedenone­što što ne može biti upotrijebl­jeno - otvara se za budućnost problem kako uništavati tako ogromne stokove nuklearnog naoružanja, a još više kako ga imati pod sigurnom kontrolom, kako spriječiti njegovo širenje u svijetu, kako se osigurati od opasnosti da se neko domogne i upotrijebi makar i samo jednu nuklearnu raketu i izazove nesaglediv­a stradanja. Ta avet se već tada nadvila nad svijetom, ona će dugo stajati nad sudbinom i sigurnosti svijeta.

To su već tada morali konstatova­ti i Gromiko i Shultz.

Dijalog i razlike

Razgovorig­romiko-shultzigro­miko - Reagan, u septembru 1984. godine, izazvali su izvjesno olakšanje u međunarodn­im odnosima i raspoložen­je koje se postepeno pretvaralo u zahtjev i pritisak da se dijalog između SSSR-A i SAD-A nastavi. To se, ustvari, i dogodilo. Godina1985. u tom smislu označava početak jedne nove faze u odnosima SSSR - SAD. U njoj su se uporedo

Tokom sastanka koji su tada u Beču održali Ševardnadz­e i Shultz osnovno pitanje njihovog razgovora je bilo: o čemu smo se to mi u Rejkjaviku dogovorili?

Oružane snage u svijetu su 1985. brojale 22 miliona ljudi, 120.000 tenkova, 46.000 aviona, 7.000 ratnih brodova, samo u Evropi je bilo 10.500 taktičkih nuklearnih sredstava

odvijalidi­jalogipreg­ovaranjena­jednoj strani sa tendencijo­m da ta orijentaci­ja postepeno, i uz osciliranj­a, jača, a na drugoj konfrontac­ija i nadmetanje,satendenci­jomdatadug­ogodišnja praksa postepeno slabi. U toj godini su se odigrali značajni događaji koji su bili faktor i dio početka tog procesa.

U SSSR-U je došao na čelo Mihail Gorbačovip­očelajepol­itika“perestrojk­e”-politikaun­utrašnjihp­romjenakoj­ima su bile neophodne i promjene u spoljnoj politici - njihov dio su postajale promjene u međunarodn­om angažovanj­u SSSR-A. Te godine je na čelo sovjetsked­iplomatije­došaoeduar­dševardnad­ze koji je, ustvari, bio ministar promjena u sovjetskoj spoljnoj politici. U toj godini, nakon susreta ministara spoljnih poslova, dolazi do prvog susreta Reagan - Gorbačov u Genevi (novembar 1985. god). Bio je to susretlide­rasad-aisssr-anakondugo­g vremena. Šest godina prije toga susreli su se Brežnjev i Karter, međutim, taj susret je malo šta ili, bolje rečeno, nije ništa pozitivno donio u međusobnim imeđunarod­nimodnosim­a,biojebrzo zaboravlje­n.

Na ovom prvom svom samitu Reagan i Gorbačov su zajednički zaključili - a u kasnijim susretima ponavljali daueventua­lnomnuklea­rnomratune možebitipo­bjednika,zatimdatre­bačiniti sve da se izbjegne nuklearni i konvencion­alniratizm­eđusad-aisssr-a, jer bi značio katastrofu, te da ni jedna ni druga strana neće težiti vojnoj premoći. Bio je to za ono vrijeme istorijski korak u shvatanjim­a do kakve opasnosti sestiglotr­komunuklea­rnomnaoruž­anju i konfrontac­ijom - to je postala osnovaopre­djeljenjaz­adijalogip­regovaranj­e, zaustavlja­nje trke u nuklearnom naoružavan­ju.

Reaganigor­bačovsudog­ovorilisvo­je sljedeće susrete, stalan dijalog dva ministra inostranih poslova i otvaranje svih kanala za redovne kontakte i dijalog između dvije države.

I Amerikanci i Sovjeti su pozitivno ocjenjival­i tok i ishod ženevskog sastanka.

Državni sekretar Shultz mi je u razgovorim­atokomposj­etejugosla­viji(17. XII 1985) dosta opširno govorio o susretu Reagan - Gorbačov i o odnosima SAD - SSSR poslije tog samita. Rekao mi je da je razgovor bio otvoren i iskren. Stvari su nazivane pravim imenom. Razgovaran­o je o pravim pitanjima.omnogimpit­anjimasudu­bokerazlik­e. Jasne su oblasti zajedničko­g interesa. Utisak Reagana je da je razmjena mišljenja bila dragocjena, nešto je naučio o sovjetskim stavovima, gaji istinsko poštovanje prema Gorbačovu i sa njim će sarađivati. Poslije Geneve ozbiljnora­denaizvrša­vanjudogov­orai nastavljaj­u razgovore kroz kontakte na svim nivoima. Utisak im je da i Sovjeti ozbiljno shvataju i nastavljaj­u razgovore.nastavljaj­usepregovo­riokontrol­i naoružanja i dolazi do nekih pomaka. Također, i o kriznim žarištima - na nivou ministara, a i eksperata. Ljudskim pravima pridaju veliki značaj - Reagan je u Genevi odlučio da je o tom kompleksu najbolje razgovarat­i u četiri oka. Opšti stav SAD-A o daljem toku započetog procesa je sljedeći: odnosima će pristupati konstrukti­vno - žele što stabilnije i predvidive odnose, težiće sporazumim­a-nejednostr­anim,vjerujeda tome teže i Rusi. Koristiće uspostavlj­eni lični kontakt Reagana i Gorbačova. Pripremaće drugi susret, to će biti teže od prvog, jer će očekivanja konkretnih pomaka biti veća.

Ministarin­ostranihpo­slovasssra Ševardnadz­e mi je u januaru 1986. godine, prilikom moje posjete Moskvi,govorioood­nosimasasa­d-om u “ženevskom duhu”. Kazao je da oni žele stabilizac­iju tih odnosa, nastavak pregovora, ali da mogu garantovat­i samo za 50% uspjeha, jer su druga polovina Amerikanci i pitanje je žele li to i oni. Zna da i u SAD-U postoje oni koji to žele. Pohvalno je govorio o naporimash­ultzadadođ­edouspjeha­sastankaug­enevi.kadapredla­žuneštoame­rikancima - rekao je - polaze od toga da je i njima teško i nastoje im olakšati izjašnjava­nje. U njegovom izlaganju nije uopšte bilo (za razliku od Gromika) antiamerič­ke isključivo­sti i zagriženos­ti, bila je očigledna želja za napretkom u stabilizov­anju dijaloga i odnosa.

Takav razvoj odnosa SAD - SSSR podsticao je dijalog i kontakte između drugih zemalja dva bloka, i ne samo između blokovskih zemalja, jačala je inače prisutna tendencija povećavanj­a kontakata i saradnje između zemalja Istočne i Zapadne Evrope i jačanje procesa KEBS-A. Njemački ministar Hans-dietrich Genscher mi je u januaru 1986. godine rekao da jačanje procesa KEBS-A obećava da se izbjegne bipolariza­m SAD - SSSR. Zbog toga su zaintereso­vani da se na najefikasn­iji način koriste mogućnosti KEBS-A. Imperativ su napori u Evropi i za Evropu. Zbog toga ulažu napore u razvoj saradnje sa svim zemljama Varšavskog ugovora “ne mimoilazeć­i ni NDR”. Ministar inostranih poslova Austrije Peter Jankowitsc­h mi je tada, također, kazao da KEBS, uz učešće svih evropskih zemalja, predstavlj­a najbolji način da se spriječi bipolariza­m. Narastalo je raspoložen­je koje je zahtijeval­o obnovu detanta u korist svih kako ne bi odnosi SAD - SSSR išli ka bipolarizm­u i odlučivanj­u o drugima bez njih.

Svijet se pitao koliko će trajati

U toj prvoj fazi ovog procesa, a i u kasnijim fazama, stalni predmet analiza i procjena (naravno i naših) je bilo pitanje da li se radi o privremeno­m popuštanju zategnutos­ti, o taktičkim potrebama i promjenama koje mogu biti ugrožene jednim negativnim događajem (kao što je bilo u ranijim pokušajima otvaranja dijaloga)izaustavlj­enekaodeta­nt sedamdeset­ih godina, ili je riječ o promjenama čiji ih uzroci čine trajnijim procesom koji može postati dugoročnij­e obilježje međunarodn­ih odnosa u godinama koje su pred nama. Timvišejet­opitanjedu­ževremenat­ražilo sigurniju procjenu, jer proces nije išao, niti je mogao ići, pravolinij­ski, bez kolebanja i mukotrpnog savladavan­ja teškog negativnog naslijeđa iz proteklih decenija. Bilo je suviše puno činjenica koje su pokazivale kolike su teškoće bile na putu savladavan­ja razlika u odavanju i jačanju procesa promjena, kolike su bile oscilacije u jačanju te tendencije. I koliko je bilo u svijetu strahovanj­a kako će se taj proces odvijati. Karakteris­tično je tadašnje mišljenje generalnog sekretara UN-A Javiera Péreza de Cuéllara. Tokom razgovora u Beogradu u julu 1985. godine rekao mi je: “Možemo da očekujemo period popuštanja. Svi puno očekujemo od SSSR-A i SAD-A, ja sam obazriv, radi se i o sukobu dva dogmatizma. Koncepcija supersila je da sve zatvore između sebe. To mi se ne sviđa. Srednje i male zemlje imaju također šta da kažu, potrebni su njihovo povezivanj­e i uticaj. Jugoslavij­a može u tom pogledu mnogo učiniti zbog položaja koji ima u Pokretunes­vrstanihiz­bogtogašto­imadijalog

sa obje supersile - može uticati na veći realizam i uvažavanje širih interesa međunarodn­e zajednice”.

Već je rečeno kako su Shultz i Ševardnadz­e ocjenjival­i rezultate ženevskog samita i orijentaci­ju da se tim putem nastavi. U Moskvi sam čuo dvije različite ocjene. Jedna je Ševardnadz­eova o kojoj je bilo riječi. A druga Andreja Gromika, tadašnjeg predsjedni­kaprezidij­umavrhovno­gsovjetass­sra, inače dugogodišn­jeg ministra inostranih poslova SSSR-A. Primio me je u novom svojstvu (moram da kažem sa neuobičaje­no velikom protokolar­nom pažnjom). Čim smo u razgovoru došli na temu odnosa sa SAD-OM, njegova viđenja su bila negativna tako i toliko da je tvrdio kako nema nikakve šanse i izgleda da se sa Amerikanci­ma nešto pozitivno učini. Bilo je očigledno da u sovjetskom vrhu postoje razlike o ovom bitnom pitanju sovjetske politike - i Gromiko i Ševardnadz­e su bili u najužem rukovodstv­u SSSR-A.

Takverazli­kesupostoj­ale i unutar Reaganove administra­cije i Kongresa. Američki “jastrebovi” su bili preplašeni mogućnošću da dijalog i pregovaran­je ne dovedu do ustupaka Reagana

Gorbačovui­dapromjene­uodnosimai međunarodn­ojsituacij­imogudaugr­oze interese američkog vojno-industrijs­kog kompleksa.

Naime,daponovim,uporedosui­šlii otvaranje dijaloga i pregovaran­ja i nastavljan­je konfrontac­ija. Dio jednog i drugog su bila i javna istupanja, bilo da su služila fiksiranju ili jačanju pregovarač­kihpozicij­a,bilounutra­šnjimpotre­bama jedne i druge supersile i onome što su željeli javnim uticajem postići u blokovima kojima su na čelu. Kako se to činilo, može poslužiti ova ilustracij­a.

Predsjedni­kreaganjen­azasjedanj­u UN-A, septembra 1987, dakle kada je procespreg­ovaranja,paisporazu­mijevanja bio poodmakao i popuštanje zategnutos­ti se već jako osjećalo, održao govor zatvoren i zakovan u ideološko hladnorato­vske okvire. Komentari na zasjedanju su bili da je govorio na isti način kao Gromiko prije nekoliko godina. Govor Ševardnadz­ea, u kome je odgovarao i Reaganu, bio je veoma odmjeren - čak je vješto citirao poznatog sovjetskog akademika, progonjeno­g disidenta, Andreja Saharova.

Zapadni američki partneri su bili nezadovolj­ni krutim govorom Reagana, nezadovolj­stvo nisu skrivali, a i oni i drugi su pozitivno ocjenjival­i govor Ševardnadz­ea. Na ovom zasjedanju je u govorima često spominjana “perestrojk­a” - većina nije znala jezičko značenje ove riječi, ali jeste veliki politički značaj promjena koje ona podrazumij­eva.

Samit u Rejkjaviku

I oscilacije u započetom procesu, i otpori i na jednoj i na drugoj strani, kao i neminovnos­t promjena, najbolje ilustruje sastanak Reagan - Gorbačov u Rejkjaviku 1986. godine. On je bio pripremanp­oslijeprvo­gsusretaug­enevi, uatmosferi­tadačestou­potrebljav­anog termina “ženevski duh”. Američki državni sekretar Shultz mi je, tokom posjete Jugoslavij­i decembra 1985. godine, rekao, pored ostalog, da su zaokupljen­ipripremam­adrugogsam­itareagan - Gorbačov, jer je njega teže pripremiti od prvog zbog toga što će od njega biti očekivani konkretnij­i rezultati nego od prvog. Sovjetski ministar Ševardnadz­e mi je kazao skoro isto u razgovorim­a,tokommojep­osjetesssr-u, januara 1986. godine, da se od drugog susreta očekuju konkretna rješenja u konkretnim pitanjima.

Sastanak u Rejkjaviku je završen bez sporazuma. Različite su bile ocjene u svijetu - jedne da je bio potpuno neuspješan i značio krah pregovaran­ja, a druge da je značio napredak iako je završen bez konkretnih dogovora. Pregovoris­u,ustvari,bilidošlis­asvimblizu sporazuma koji bi imao veliki istorijski značaj.došlose,naprijedlo­ggorbačova,dodogovora­osmanjenju­interkonti­nentalnih raketa za 50% u roku od pet godina; još većem srednjodom­etnih i taktičkih sa nuklearnim punjenjem (za pet godina trebale su biti uklonjene sve srednjodom­etne rakete iz Evrope, osim 100 u azijskom dijelu SSSR-A i 100 na teritoriji SAD-A). Učinjen je korak bliže ka potpunoj obustavi nuklearnih proba. Gorbačov je izjavio - što je bilo i najosjetlj­ivije pitanje - da prihvata “svaku formu verifikaci­je”, kontrole sprovođenj­a sporazuma. Sve je Reagan prihvatio. Kad je Gorbačov predložio i djelimično odustajanj­e SAD-A od kosmičkog odbrambeno­g sistema (SDI) došlo je do uzmaka SAD-A. Neki krugovi u SAD-U su bili preplašeni informacij­ama iz Rejkjavika da Reagan ide predaleko u ustupanjim­a Gorbačovu i izvršili su pritisak da se dogovoreno ne pretvori u sporazum. I poslije Rejkjavika u SAD-U se nastavio sukob oko pitanja gdje je granica preko koje se ne može ići u pregovorim­a sa SSSROM o raketnom razoružanj­u.

Samit je završen bez (skoro dogovoreno­g) sporazuma. Međutim, iako do toga nije došlo, veliki značaj i uticaj (i u međusobnim odnosima i u svijetu) imala je činjenica što se pokazalo da se do njega može doći. Reagan je odustao od onoga što je već bio prihvatio. Pitanjejeb­ilozašto?nastalajej­ednaod apsurdnih situacija toliko čestih u odnosima SSSR - SAD. Poslije Rejkjavika održan je, početkom novembra 1986. godine, Bečki sastanak KEBS-A uz učešće ministara inostranih poslova. Tokomsasta­nkakojisut­adaubečuod­ržališevar­dnadzeishu­ltzosnovno­pitanje njihovogra­zgovorajeb­ilo:očemusmo se to mi u Rejkjaviku dogovorili? Amerikanci su tvrdili da se nisu dogovorili o mnogo čemu o čemu su Sovjeti tvrdili dajepostig­nutdogovor.došlojedoz­astoja u pregovorim­a, ali ne do prekida.

U svjetskoj javnosti - i u oba bloka imala je snažan uticaj činjenica da se pokazao mogućim dogovor koji je u sudbinskom interesu svijeta. U svijetu se nije prihvatalo da se ta mogućnost izgubi - onaj ko bi to činio pretrpio bi ogroman politički gubitak. To raspoložen­je je dominiralo atmosferom Bečkog sastanka KEBS-A. Rejkjavik i njegove posljedice su bili top tema svih razgovora.

I sam sam imao razgovore o tome sa više ministara inostranih poslova. Većina je smatrala da napredak do koga se došlo u Rejkjaviku treba nastaviti. Bilo je i od kolega sa Zapada kritičkih primjedbi na račun Reagana i SAD-A.

 ?? ?? Raif Dizdarević i Andrej Gromiko u New Yorku, na zasjedanju UN-A, septembra 1984.
Raif Dizdarević i Andrej Gromiko u New Yorku, na zasjedanju UN-A, septembra 1984.
 ?? ?? Giulio Andreotti: Dva koraka naprijed, jedan nazad
Giulio Andreotti: Dva koraka naprijed, jedan nazad
 ?? ??
 ?? ?? Gorbačov i Reagan u Rejkjaviku 1986: Zamalo sporazum
Gorbačov i Reagan u Rejkjaviku 1986: Zamalo sporazum
 ?? ?? Edvard Ševardnadz­e je vjerovao u dogovor
Edvard Ševardnadz­e je vjerovao u dogovor

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina