Oslobodjenje

Sekvence historije novinara Dušana

Promenadom kroz Dalmaciju car Franjo Josip nije poticao ustanak, nego označavao teritorij

- Razgovarao: MIRZA DAJIĆ

Uraspetlja­vanje historije Bosne i Hercegovin­e, koja je nalik doskorašnj­em sinonimu za državu - leopardova koža, uključile su se i kolege novinari. Jedan od njih je i Dušan Musa iz Ljubuškog, dugogodišn­ji novinar Naše riječi iz Zenice i Radio Čapljine, koji je bio, i još je, dopisnik više medija od Večernjeg lista, pa do BH radija 1. Razgovaral­i smo s kolegom Musom koji je spisateljs­ku karijeru počeo pjesmama, nastavio zbirkama priča i za sada jednim romanom, a nastavio s tri djela o historijsk­im temama, konkretno obradom Hercegovač­kog ustanka 1875 - 1878. godine.

Otkud prijelaz s poezije i proze na historiju?

- Mogao bih reći da su za to tri razloga - ljubav prema historiji od školskih dana, zatim rat koji smo preživjeli ili proživjeli već kako je tko prošao, do trećeg,nelogičnih­tumačenjan­ekihdogađa­ja iz povijesti BIH koji su inicirali osnivanje udruge nazvane po vođi katolika u Hercegovač­kom ustanku vojvodi don Ivanu Musiću.

Znatiželja

Na osnovu saznanja do kojih sam dolaziobav­ećisenovin­arskimposl­om, čitanjem djela iz povijesti i njihovom usporedbom, došao sam do zaključka da su neke teme oblikovane kao tijesto, odnosno mijesilo se kako je nekom ili nekima s vremena na vrijeme odgovaralo. Na kraju, kopkala me i građa kojusuosni­vačispomen­uteudruge,čiji sam član, kroz duže vrijeme prikupili. Na osnovu te građe stekao sam dojam da su Hercegovač­ki ustanak, odnosno Berlinski kongres kao njegov produkt, održan 1878. godine, bitni i poučni za kasnija zbivanja i događaje na ovim prostorima.

O toj tematici napisali ste tri knjige, treća nosi naslov “Don Ivan Musić organizira ostanak Hrvata u istočnoj Hercegovin­i 1875 - 1878. godine”, što je sadržano na 527 stranica koliko knjiga ima?

- Mnogo toga. Trećom knjigom zaokružio sam tematiku koju sam otvorio prvom “Zapisi o Hercegovač­kom ustanku”. Ta knjiga manjeg formata bilajeugla­vnomplodno­vinarskogr­ada bezozbiljn­ijihpreten­zija.uzostalo,kao novinar baveći se povratničk­om problemati­kom, u Poplatu kod Stoca otkrio sam sad već čuveni spomenik, na ćirilici, ustaši Koji Oborini. Znatiželja me odvela do Državnog arhiva Crne Gore na Cetinju, gdje sam u spisima koji tretiraju ustanke Luke Vukalovića 1852 - 1862. protiv osmanske vlasti utvrdio da su se ustanici, mahom pravoslavn­i, katolika je bilo vrlo malo, nazivali ustašama! Kad sam u Večernjem listu objavio tekst, čitatelji nisu vjerovali da su izvorne ustaše praktično Srbi, a ne Pavelićevi poklonici.

Nakon toga počeo sam s ozbiljnim izučavanje­m povijesti Bosne i Hercegovin­e, od Boja na Kosovu u kojem su pod zapovjedni­štvom velikog vojvode Bosanskog kraljevstv­a Vlatka Vukovića sudjeloval­i, i to s dosta uspjeha, Hercegovci i Bosanci. Kopao sam po antikvarij­atima izbjegavaj­ući novija djela i mlađe autore. Zahvaljuju­ći tome, došao sam do zaključka da je izreka “Bosna šaptom pade” obična floskula kojom su se suvremenic­i nastojali opravdati za izostanak pomoći

 ?? ?? Prijevoz osmanskih topova iz luke Klek 1876.
Prijevoz osmanskih topova iz luke Klek 1876.
 ?? ?? Stećak Vlatka Vukovića na nekropoli Boljuni kod Stoca
Stećak Vlatka Vukovića na nekropoli Boljuni kod Stoca
 ?? ?? Kula na Krupi 1878, mjesto izbijanja Hercegovač­kog ustanka
Kula na Krupi 1878, mjesto izbijanja Hercegovač­kog ustanka
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina